Prívlastok súkromné v podaní Mety (Facebooku) znie ako tak anonymne ako v prípade Bitcoinu.

Oboje môže byť súkromné, no treba dodržať isté pravidlá. Ak si Bitcoin kúpite cez platobnú kartu, práve ste ho „odsúkromnili“. Podobne to bude aj v prípade Messengera s tým rozdielom, že máte možnosť súkromné konverzácie nahlásiť dobrovoľne. Meta vydala vlastnú správu o tom, ako si celú situáciu predstavuje.

Neprehliadnite: WhatsApp bude mazať správy po 2 dňoch

End-to-end

V IT svete magické slová spojené pomlčkami. Znamená to, že správy budú šifrované medzi koncovými zariadeniami. Budú uložené vo vašich zariadeniach a rovnako tak šifrovacie kľúče budete mať len vy. Facebook alebo Messenger je pre masy a tak je potrebné zabezpečiť ľuďom históriu správ aj keď stratia telefón. V skutočnom end-to-end bez cloudového prostredníka by ste o správy prišli.

Toto je žiaduce no takmer celá populácia s touto funkciou nebude nadšená. Je to prirodzené, je potrebné mať čo najjednoduchší spôsob, ako obnoviť správy. A povedzme si priamo, mnohým na súkromí vlastne až tak nezáleží. Operovať s týmto slovom je ale moderné a má to istý hype. Nakoniec ale správy budú uložené na serveroch Meta (vlastník Facebooku, Messengeru, WhatsAppu a ďalších) a vy sa k nim budete môcť dostať.

Meta začala s testovaním a zatiaľ ide o funkciu dostupnú v aplikáciách pre Android a iOS. Na webe ani aplikáciách pre iné systém nebude koncové šifrovanie dostupné. Funkcia bude následne v predvolenom stave zapnutá. Používatelia si vytvoria PIN a bude im vygenerovaný kód na obnovu histórie a prístup k zálohám. Podobne ako to má WhatsApp.

Zdroj: Meta

Zmeny v súvislosti so šifrovaním sa budú zavádzať postupne, najprv pôjde o ľudí v testovacej skupine. Tam mnohí pravdepodobne nie sme. Prechod na e2e šifrovanie bude vyžadovať aj mechanizmus synchronizácie. Odstránené správy sa budú mazať aj v iných zariadeniach. Táto možnosť ale nebude dostupná hneď.

Správy sa budú môcť nahlasovať, napríklad ak ide o podvody alebo útočné správy. Vtedy prestanú byť súkromné a chránené e2e šifrovaním, čo je prirodzené. Je ale na vás, či a ktoré správy nahlásite.

Zdroj: Meta

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.