Prednedávnom sme boli so spoločnosťou Nikon v Prahe, kde boli v reálnej praxi prezentované nové mirrorles fotoaparáty Nikon Z6 a Z7.

V tomto prípade nešlo o prvé, resp. technické predstavenie noviniek, to sa už konalo, a prítomní sme boli aj pritom, reportáž nájdete – TU. Toto bolo predstavenie pre širšiu skupinu fotografov, influencerov a užšiu skupinu novinárov. Odborné prednášky išli na tejto akcii bokom. Každého z prítomných hostí zaujímalo to, ako sa tieto nové fotoaparáty správajú v praxi, čo dokážu a aké podávajú výsledky. Na fotenie sme sa tešili aj my a dopadlo na výbornú. Poďme však pekne po poriadku.

Začiatkom akcie nás previedol odborník na fototechniku Nikon, Michael Jurák, ktorý nám v krátkosti predstavil tie najdôležitejšie vlastnosti oboch noviniek, a tiež dostupné a pripravované objektívy pre tieto zariadenia. V krátkosti si ich teda predstavme aj my. Podrobnejších recenzií sa dočkáte už onedlho. V oboch prípadoch ide o plnoformátové (Full frame) bezzrkadlovky (mirrorless), ku ktorým patria aj nové objektívy série „Z“ (rada S) s väčším priemerom bajonetu – 55 mm.

Nikon Z6 je multifunkčný fotoaparát formátu FX s efektívnym rozlíšením 24,5 megapixela, pričom podporuje široký rozsah štandardnej citlivosti ISO 100 – 51 200. Vďaka vynikajúcemu výkonu pri vysokej citlivosti ISO a možnosti snímať full-frame videosekvencie v kvalite 4K UHD s plným odčítaním pixelov (full pixel readout), model Z6 vyhovie rozmanitým potrebám, napríklad pri snímaní fotografií a videosekvencií v slabo osvetlenom prostredí.

„V oboch modeloch, Z6 / Z7, je použitý obrazový snímač CMOS typu „Backside illumination” so vstavaným automatickým zaostrovaním s fázovou detekciou v rovine obrazu (senzora). Model Z7 má efektívne rozlíšenie 45,7 megapixela a podporuje rozsah štandardnej citlivosti ISO 64 – 25 600 (s možnosťou zníženia na ekvivalent ISO 32 a zvýšenia na ekvivalent ISO 102 400). Model Z6 má efektívne rozlíšenie 24,5 megapixela a podporuje široký rozsah štandardnej citlivosti ISO 100 – 51 200 (s možnosťou zníženia na ekvivalent ISO 50 a zvýšenia na ekvivalent ISO 204 800).“

Nikon Z7 je vyššia rada a ponúka rozlíšenie až 45,7 efektívnych megapixlov, pričom podporuje štandardný rozsah citlivosti ISO 64 – 25 600. V kombinácii s objektívmi NIKKOR Z dosahuje výbornú úroveň ostrosti a detailov, a to až po okraje snímky.

K novinkám sú aktuálne dostupné 3 nové objektívy NIKKOR Z (rada S) a bajonetový adaptér FTZ. Nikon si dáva záležať na tom, aby nikoho neochudobnil a už vôbec nie verných používateľov ich hardvéru. Aj kvôli tomu vyrobil špeciálny bajonetový adaptér FTZ, ktorý je medzikusom medzi novým fotoaparátom a pôvodnými objektívmi NIKKOR s bajonetom F.

„Telo fotoaparátu tvorí zliatina horčíka, ktorá mu prepožičiava extrémnu odolnosť proti mechanickému poškodeniu. Taktiež sú oba modely dokonale utesnené proti vniknutiu prachu a vody. To isté sa týka aj objektívov a adaptérov, ktoré sú s fotoaparátom dodávané v špeciálnych súpravách.“

Z nových objektívov sú aktuálne dostupné: NIKKOR Z 24 – 70 mm f/4 S, NIKKOR Z 35 mm f/1,8 S a NIKKOR Z 50 mm f/1,8 S. Podrobnejšie informácie a vlastnosti týchto objektívov nájdete v tomto článku – TU. V nasledujúcom roku Nikon uvedie na trh ďalšie objektívy NIKKOR Z s pevnou a variabilnou ohniskovou vzdialenosťou. Veľkou novinkou a zároveň vlajkovou loďou bude objektív – NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S, ktorý bude vynikať extra svetelnosťou so zameraním na maximálny optický výkon.

„Veľký priemer bajonetu (55 mm) znamená, že fotoaparát radu Z zachytáva viac svetla. Len 16 mm medzi bajonetom a plnoformátovým obrazovým snímačom fotoaparátu znamená, že viac z tohto svetla sa dostane na snímač.“

Teraz prejdime k tej druhej časti. K slovu sa dostali dvaja šikovní mladí ľudia, ktorí boli na svetovom predstavení týchto noviniek priamo v Tokiu – Petr Jan Juračka a Markéta Polášková (Cech Vibes). Obaja tieto novinky počas svetovej premiéry testovali (mali na to iba obmedzený čas), pričom vzniklo toto krásne video, ktoré vám odporúčame pozrieť úplne celé. Je krátke, ale naozaj fascinujúce. Video bolo natáčané na Nikon Z7 a Nikon D500 – kamera/strih – Markéta Polášková.

Posledná, tretia časť bola praktická, teda samotné fotenie. V Hauch Gallery boli pripravené tri foto spoty, na ktorých sme mohli novinky testovať. 1. pozícia bola pohyb, teda skúška videozáznamu. 2. pozícia bola nasvietená scéna s čiernym plátnom v pozadí na tvorbu portrétu. Tu sme fotili krásnu českú violončelistku – Teréziu Kovalovú. 3. pozícia bola zameraná na bežnú fotografiu s relatívnym dostatkom svetla. Samozrejmosťou bolo voľné fotenie akejkoľvek scény, aj vonku. Nami vytvorené fotografie si môžete pozrieť v galérii nižšie. Nepochádzajú od profesionálneho fotografa, ale od zapáleného začiatočníka J.

Na záver ešte dodajme, že prvé pocity z praxe sú veľmi dobré. Oba fotoaparáty majú svoje silné stránky, ktoré ich robia jedinečnými a z časti predbiehajú konkurenciu. To podstatné je rýchlosť zaostrovania, ostrosť fotografií, výborná stabilizácia, kvalitné video a jednoduché ovládanie. To je naozaj intuitívne a ak ste používali Nikon zrkadlovky, tak si nebudete musieť takmer na nič zvykať. Samotné ovládanie je v oboch prípadoch veľmi podobné. Aktuálne testujeme Nikon Z6 s objektívom NIKKOR Z 24 – 70 mm f/4 S, ktorého recenziu nájdete už čoskoro na našom webe. Spomenúť musíme aj krásny hotel, v ktorom sme boli ubytovaní – Mama Shelter Prague. Ak hľadáte štýlový hotel s neskutočnou atmosférou a krásnymi izbami, tak tento hotel vám môžeme iba odporučiť.

Galéria (fotografie sú bez úprav / v galérii nebolo všade ideálne svetlo)

Za pozvanie na tento event ďakujeme spoločnosti: www.nikon.sk

Prečítajte si aj:

Nikon D850 alebo ako sa nám minuli superlatívy

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE