Bienále animácie Bratislava (BAB) – medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež má dlhoročnú tradíciu.

Spočiatku to bolo sprievodné podujatie Bienále ilustrácií Bratislava, postupne sa stalo významným a unikátnym medzinárodným festivalom, ktorý propaguje hodnotnú animovanú tvorbu pre deti a mládež a umožňuje konfrontáciu tohto filmového žánru. BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti v dňoch 3. – 9. októbra organizuje už jeho 16. ročník.

Aktuálny ročník BAB bude prebiehať hybridnou formou. Ako, to už hovorí programový riaditeľ festivalu Tomáš Danay: „Po pandemickom ročníku v roku 2020, keď sme boli odkázaní iba na online vysielanie, sa konečne naši diváci budú môcť posadiť do pohodlných kresiel kinosál a užiť si naše animáky na veľkom plátne. Aj pandémia však priniesla isté pozitíva a my sme zistili, že vďaka online vysielaniu môžeme poskytnúť možnosť vidieť naše animované filmy komukoľvek na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že tento rok sa festival uskutoční naživo – v kinách, ale zároveň aj online a na obrazovkách RTVS“. Dejiskom festivalu v Bratislave bude BIBIANA, Galéria UMELKA, kino Mladosť a Vysoká škola múzických umení. Pre divákov sú pripravené vybrané pásma aj vo viacerých partnerských mestách – Trnave, Hlohovci, Piešťanoch, Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach.

BibianaZdroj: Bibiana
Festival BAB

Na tohtoročný festival sa prihlásilo viac ako 1700 filmov z 97 krajín sveta. Z prihlásených filmov sa veľmi citlivo a precízne vyberajú tie najlepšie a premietajú sa v súťažných pásmach v rôznych kategóriách (od najmenších detí až po teenagerov). Pásma sú zostavované v spolupráci s odborníkmi, ktorí zohľadňujú výtvarnosť, tematiku, ale najmä výpovednú hodnotu filmových diel.

Výkonný výbor festivalu udelí Cenu Prix Klingsor za celoživotnú tvorbu zameranú na deti a Čestnú medailu Albína Brunovského za výrazný prínos v oblasti animovaného filmu. Medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti animovanej tvorby udelí: Cenu Viktora Kubala za najlepší krátky animovaný film, Cenu UNICEF za film s posolstvom OSN a Cenu Sv. Vojtecha pre režiséra animovaného filmu z krajín V4. Udelí aj samostatnú Cenu ECFA režisérovi animovaného filmu za najlepší európsky krátky film, ktorý bude zaradený do konečného hlasovania ECFA za Najlepší európsky film roka pre deti. Cena Literárneho fondu bude udelená najlepšiemu slovenskému tvorcovi.

Detská porota udelí Cenu detského diváka za najlepší film. Novinkou aktuálneho ročníka je Cena Junior pre detského tvorcu animovaného filmu, ktorú udelí partner festivalu 365.bank. Všetky ceny festivalu budú udelené a odovzdané na záverečnom ceremoniáli festivalu 7. októbra.

Festivalový týždeň ponúkne mimoriadne bohatý program. Súťažné a nesúťažné pásma, to najlepšie z medzinárodného festivalu animovaných filmov z Annecy, kolekciu japonských animovaných filmov každý večer obohatí premietanie celovečerných animovaných filmov. Diváci si budú môcť pozrieť filmy ako Myši idú do neba, anime Kráska a zviera, Kde je Anna Franková, Kvík pre najmenších divákov, Mnoho severov pre fanúšikov umeleckého animovaného filmu či slovenskú premiéru Websterovci vo filme.

Okrem premietania filmov pripravila BIBIANA atraktívne výstavy venované animovaným filmom. Výstava ANIMANIMALS je inšpirovaná rovnomenným nemeckým seriálom režisérky Julie Ocker a priestor dostane aj slovenský večerníček Veroniky Kocourkovej TRESKY PLESKY. Milovníkov počítačových hier určite poteší výstava CREAKS venovaná hernému štúdiu Amanita Design – z ich dielne pochádzajú obľúbené hry ako Samorost, Rocketman, Machinárium či Botanicula.

V Galérii Umelka budú ďalšie zaujímavé výstavy venované víťaznému filmu z minulého ročníka BAB – Šarkan od Martina Smatanu a jeho originálnym ilustráciám z knižky Rok dobrých správ. Na pôde Vysokej školy múzických umení je pripravená séria prednášok pod názvom Industry Forum powered by 365.bank pre študentov animovanej tvorby, ale aj pre verejnosť s významnými tvorcami animovaného filmu, ktorú prináša 365. bank.

Prednášať bude napríklad legendárny japonský režisér Koji Yamamura, maďarský režisér Géza M. Tóth, nominovaný na Oskara, Julia Ocker, režisérka úspešného animovaného seriálu ANIMANIMALS, holandský režisér Hisko Hulsing. Taktiež Matěj Forejt predstaví inšpiratívny animovaný seriál Wunderbaum, ktorý vznikol spoluprácou Českej televízie a študentov vysokej školy UMPRUM, o produkcii animovaného filmu bude rozprávať český producent Martin Vandas zo spoločnosti MAUR film.

Súčasťou festivalu sú tradične aj tvorivé dielne animovaného filmu pre deti, ktoré budú viesť známi zahraniční lektori z filmového štúdia AAA z Annecy, z Media Education Centre zo Srbska či z festivalu Animánie z Plzne.

Vstup na všetky premietania je voľný. Viac o programe festivalu sa dozviete tu.

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej podpory festivalu Bienále animácie.

Prečítajte si aj:

Značky: