Investičná spoločnosť kontrolovaná spoluzakladateľom Microsoftu kúpila pozemky pre mesto, ktoré bude prototypom skutočného „Smart City“ budúcnosti.
Bill Gates vidí budúcnosť v púšti. Prostredníctvom jednej zo svojich firiem kúpil pozemok s rozlohou 25 tisíc hektárov nachádzajúci sa 45 míľ západne od Phoenixu, čím položil základný kameň k vybudovaniu mesta prešpikovaného špičkovými technológiami. Spoločnosť Belmont Partners pozemky získala za 80 miliónov amerických dolárov, no vybudovanie samotnej infraštruktúry bude finančne omnoho náročnejšie. Mesto bude obývané komunitou približne 80 tisíc obyvateľov.  Momentálne dostalo pracovné označenie Belmont a malo by byť akousi šablónou pre ostatné inteligentné mestá budúcnosti.
„Spoločnosť Belmont vytvorí pokrokovo mysliacu komunitu s komunikačnou infraštruktúrou, ktorá zahŕňa špičkové technológie navrhnuté v segmente vysokorýchlostných digitálnych sietí, dátových centier, nových výrobných technológií a distribučných modelov, autonómnych vozidiel i autonómnych logistických uzlov“, uviedli zástupcovia firmy vo svojom oficiálnom stredajšom vyhlásení.

Belmont bude situovaný v Arizonskej púšti

Investícia prichádza v dôsledku rastúceho záujmu o IoT (internet vecí) s úmyslom naplno využiť enormný potenciál nastupujúcej siete 5. generácie, označovanej ako 5G. Minimálna latencia, maximálna spoľahlivosť a expresná rýchlosť prenosu dát v sieti 5G v kombinácii s plánom vybudovania špičkovej technologickej infraštruktúry v tomto Smart City budú znamenať, že do internetu budú pripojené všetky jeho časti, ktoré budú navzájom neustále komunikovať za účelom skvalitnenia života obyvateľov.
Dátum začatia výstavby ani žiadne ďalšie podrobnosti v tejto chvíli nie sú známe. Vzhľadom na výšku investície a angažovanosť jedného z najbohatších ľudí tejto planéty je však takmer isté, že inteligentné mesto Belmont bude realitou skôr, než si to stihneme vôbec uvedomiť.
Zdroj: Cnet