Zo sveta kryptomien je Bitcoin najhlasnejšou menou, o akej sa hovorí.

Doteraz určuje správanie altcoinov, no Ethereum ukázalo, že na „nálade Bitcoinu“ mu nezáleží a dostali sme sa na nové maximá. V súčasnosti zažívajú pokles všetky kryptomeny. Najmä ak sa na trh pozriete na dennom alebo minimálne 4-hodinovom grafe.

V apríli prekonal hranicu 53 000 EUR (vyše 64 600 USD). Aktuálna cena v čase tvorby článku k dátumu 8. 6. 2021 je 27 070 eur (33 022 USD). Aktualizované ceny kryptomien nájdete na webe CoinMarketCap.

Pozrite si aj na naše video o kryptomenách na YouTube.

Dôsledkov korekcie BTC je niekoľko. Jednak veľké inštitúcie prestali nakupovať resp. spomalil tempo nákupov. Podľa viacerých sledovateľov a odborníkov na obchodovanie je tzv. bull market ešte stále v hre a čaká sa na vzostup BTC ale aj iných kryptomien. Je celkom možné, že tento pokles nie je finálny ako predzvesť bear marketu. Trh je však v mnohom odolný analýzam a odbornosti. Iba napredovanie času ukáže, čo nás ešte čaká.

Nepríjemné na tomto celom je, že tweety Elona Muska vedia ovplyvniť masy a teda aj náladu na trhu. Takto sa vlastne kryptomeny dostávajú na podobnú úroveň ako iné finančné nástroje. Kým nie sú rezistentné na tweety známych osobností, budeme musieť s výkyvmi počítať. Výkyvy však majú na svedomí aj menší hráči, používatelia kupujúci a predávajúci kryptomeny na burzách.

Udalostiam ako zakazovanie ťažby kryptomien v Číne netreba pripisovať žiaden veľký význam. Zákazy sú v tejto krajine ako folklór a niekto ich periodicky vytiahne za účelom hľadania senzácie niekde, kde nie je. Trh v skutočnosti padá, keď sa kryptomien zbavujú veľkí hráči.

Bežní ľudia, ktorí kúpili bitcoin pred pár mesiacmi v bull markete, teda v čase kedy BTC pumpoval a neprirodzene narástol, teraz zažívajú vytriezvenie.

Hodnota BTC a mnohých kryptomien bude stúpať. Otázkou je ale ako dlho dokážu bežní ľudia držať pre nich možno stratové BTC, alebo v akej strate predali. Ak totiž dokážete akceptovať napríklad mesiace v zdanlivo stratovej investícii, následne z nej dokážete ťažiť.

Prečítajte si aj:

10 rokov úmrtných oznámení bitcoinu, ktorý ako naschvál „furt“ nechce skončiť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.