Prvotnú funkcionalitu chce aplikácia rozvíjať a podľa výrobcu je poskytovanie 2FA len začiatok.

Bitwarden oznámil dostupnosť aplikácie Bitwarden Authenticator, ktorá bude generovať jednorazové kódy pre služby podporujúce 2FA na základe časovej značky. Dostupná je pre Android iOS a používať ju môžete napríklad namiesto aplikácie od Googlu. Používať ju môžu aj tí, čo nepoužívajú aplikáciu na uchovávanie hesiel od Bitwarden. Netreba za ňu platiť a zatiaľ je zadarmo.

Existujúce účty môžete pridať prostredníctvom vygenerovaného kódu alebo naskenovaním obrázka QR kódu. Aplikáciu môžete vyskúšať a súčasne používať pôvodnú autentifikačnú aplikáciu. Podporuje tmavú tému, export dát v dvoch formátoch a tiež možnosť prihlasovania sa cez biometrický údaj.

Vzhľadom na to, že heslá sú dnes skutočne nedostatočným prvkom ochrany, je potrebné mať viacero typov overenia. SMS kódy podľa bezpečnostných expertov nie sú dostatočne bezpečné a vo všeobecnosti sa odporúča používať inú formu overenia, napríklad cez autentifikačné aplikácie.

Na druhú stranu SMS kód ponúka vyššiu bezpečnosť, ako ho vôbec nepoužiť. Ide aj o praktický pohľad a zjednodušenie ochrany pre tých, čo nemajú autentifikačné aplikácie alebo ich kvôli občasnému prístupu nechcú z praktických dôvodov použiť.

Bitwarden_Authenticator_Roadmap_1.1Zdroj: Bitwarden

Zdroj: Bitwarden

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.