Notebooky na prácu testujeme pravidelne. Teraz sme ale proti sebe postavili dva kusy, ktoré sú síce na prácu, avšak vyzerajú inak. Jeden je taký kolibrík, ktorý si zoberiete všade, no napriek svojej povahe pracovného stroja je ladený viac štýlovo. Druhý je hrubší a bez pár gramov dvojnásobne ťažší.

Oba sú zocelené špeciálnou zliatinou a majú nástroje na ochranu dát, rovnako tak aj profesionálnu verziu Windows. Notebooky sme testovali v kancelárskom režime a grafických programoch. Hry sme skúšali len pokusne a aj to v súlade s ich výkonom. Teda preverili sme ich grafické možnosti na starých hrách. To nebude ich primárny účel, ale vo voľnom čase sa dajú použiť aj takto.

Acer TravelMate X5

Ľahký a skutočne tenký notebook. Toto sa bude prenášať jedna radosť a v batohu ho prakticky ani nepocítite. Portová výbava nie je taká univerzálna, ako v prípade ThinkPadu, avšak LAN konektor už dnes nemusí byť taká drastická absencia. Acer opäť potvrdil prvenstvo vo výdrži na batériu. Celkovo tak ide o jednu z vedúcich značiek počítačov s operačným systémom Windows a výbornou optimalizáciou práce na batériu.

Spracovanie

Ukážka podsvietenej klávesnice

Použitie hliníkovej zliatiny dáva navrch TravelMate pred ThinkPadom. Toto je notebook s hmotnosťou pod 1 kg. Bude sa vám zdať, že neváži takmer nič alebo že v ňom nie je batéria.

Spracovanie je podobné ako pri druhom duelantovi. Nechceme ho nazvať fádnym, ale skôr by sme zvolili výraz biznisový. Tmavá grafitová nepôsobí zle, kĺb notebooku je sivý. Vnútorný rám displeja výrobca ponechal s jemnou pogumovanou úpravou. Je príjemná na dotyk a takisto sa vám lepšie manipuluje s vekom displeja. To sa dá otvoriť až na 180° aj napriek tomu, že displej nie je dotykový. Otváranie nad 150° neodporúčame, nakoľko notebook nemá aretačné nožičky. Spodná časť zadného krytu notebook mierne nadvihne a bude sa vám šmýkať.

Kritiku si od nás aj tentoraz odnáša napájací konektor. Je to tenká tyčka ešte aj so zahnutým koncom typu L, ako stvorená na to, aby vám vytrhla vnútornosti notebooku. Stačí o kábel zakopnúť a ten sa neodpojí, ale zostane pevne v notebooku. Inak samotný napájací adaptér chválime. Veľkosťou je ako dva možno tri pre smartfóny a priamo ladí s týmto ultraprenosným notebookom.

Klávesnica nie je až taká tichá, ako by sme si želali, no je pohodlná na dotyk. Nemá žiadnu extra úpravu. Klávesy sú rovné a priestranné. Výhrady máme len ku klávesu Enter, ktorý treba stlačiť dôraznejšie, čím ale zvýšite hlučnosť odozvy jednotlivých kláves. Chválime ale jej podsvietenie, biele a v jednom stupni intenzity.

Čítačka odtlačkov nefungovala vždy tak, ako sme chceli. Nie že by bola nespoľahlivá, ale je úzka. To znamená, že si treba dať pozor na to, ako si skenujete prst pri zadávaní odtlačku a následne ako ho k nej prikladáte. Reproduktory sú štandardné a aj tie nám dokazujú, že je to pracovný, nie multimediálny notebook.

Čítačka odtlačkov na notebooku od Aceru

Naše skúsenosti

Hlavným rozdielom vo výbave je to, že nemáte dedikovanú grafickú kartu a druhý disk. Naša konfigurácia mala 512 GB SSD, a to už je riadne veľa miesta. Takto nám to vyhovovalo. Na klasický pevný disk by tu ani nebolo miesto.

Počas kancelárskej práce je to tichý notebook. Keď nebudete vykonávať náročné činnosti ako napríklad prácu s fotografiami, notebook nebude vôbec počuť. Písanie na povedzme štandardnej klávesnici je pohodlné. Tu máte základňovú časť pre klávesnicu, ktorá sa prehýba. S týmto sme sa stretávali roky u drvivej väčšiny notebookov. Tým, že sa klávesy mierne prehnú a tie okolité tiež, je písanie jemnejšie. Pozor si treba dať iba na tlačidlo vypínania začlenené priamo do klávesnice. Nie je odlíšené silnejším stiskom, môžete si tak omylom vypnúť počítač.

„Opäť sa potvrdilo, že pracovné notebooky nemusia vyhrať súťaž krásy, ale musia vedieť pracovať.“

Touchpad modelu TraveMate, tlačidlá myši sú integrované pod ním

Touchpad je chudobnejší ako v prípade modelu ThinkPad. Je klasický a teda dá sa stlačiť a používať ho zároveň ako ľavé a pravé tlačidlo myši. Povrch má sklo Gorilla Glass a je príjemný na dotyk. Funguje spoľahlivo, pravdepodobne aj tak budete používať myš. Je však priestranný a na cestách, kde sme nemali ako použiť myš sme s ním nemali problémy.

Kritizovali sme napájací konektor, no teraz dodávame, že notebook sa dá nabíjať cez konektor USB-C. Zabudnete si adaptér? Žiadny problém a ako náhrada poslúži USB-C adaptér z iného notebooku.

Kĺb displeja je silný a nedá sa len tak otvoriť jednou rukou. Tým, že je zároveň veľmi ľahký, bude sa jeho základňa zdvíhať zo stola. Ani v tomto prípade nemá webová kamera vstavaný ochranný kryt súkromia.

Acer dodáva vlastný softvér ProShield, ktorý vytvorí bezpečný disk na vaše dáta. Tiež je tu nástroj na skartovanie dát tak, aby sa už nedali obnoviť. Súčasťou výbavy je Windows 10 Pro, takže máte možnosť využiť šifrovanie BitLocker a čip TPM 2.0.

Zahrievanie počas záťaže nie je nijak dramatické. Na zruba 3 cm štvorcových je notebook teplý nad 40 °C, v menšej časti tejto oblasti sme namerali maximum nad 44 °C. Napriek tomu, že je to taký tenký model, čakali by sme podstatne vyššiu teplotu. Minimálne zaťaženie je na jeho prospech, teplota je pod priemernou u tohto typu notebookov. Takisto je nižšia aj v porovnaní s hrubším ThinkPadom v tomto teste.

Umiestnenie portov na TravelMate

TOP 3 argumenty:

  1. Supertenký a odolný
  2. Skutočná výdrž na batériu – až do 7 hodín
  3. Veľký SSD disk
thumbs-up-icon

Výhody

  • telo z hliníkovej zliatiny
  • podsvietená klávesnica
  • tichý
  • minimálne zahrievanie
  • cena

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • tlačidlo Enter treba dôraznejšie stlačiť

Cena: 1161 €

Zapožičal: Acer

Model notebooku / ParameterAcer TravelMate X5-NX.VJ7EC.003Lenovo ThinkPad E490-20N8
ProcesorIntel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)Intel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskIntel, 512 GB SSDToshiba, 256 GB SSD + 1 TB, 5400 ot./min.
Displej14″, IPS, CineCrystal, max. rozlíšenie  1920 x 1080 px14″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie    1920 x 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620AMD Radeon RX 550X, 2GB
Porty2x USB 3.0, 1x USB-C, HDMI, kombinovaný audio2x USB 3.1, 1x USB-C, 1x USB 2.0,  HDMI, RJ45, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 ProMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]329 x 228 x 15329 x 242 x 20
Skutočná hmotnosť [kg]0,9361,835
ZapožičalAcerDatacomp
Cena (EUR s DPH)1161,001141,80

Lenovo ThinkPad E490

Pracovný stroj podľa vzoru ThinkPad, ale v cene, ktorá vašu kanceláriu nezruinuje. Špecialitou tohto modelu je prítomnosť grafickej karty od AMD a dva pevné disky. Výborných vlastností je viac a hodnotíme ho ako dobre vybavený notebook na univerzálne použitie. Zaujímavosťou v prípade tejto série je možnosť vyberať z dvoch vyhotovení. Na výber je plastový a kovový kryt veka. My sme testovali ťažšiu, kovovú verziu.

Spracovanie

Je to klasický ThinkPad so všetkým, čo k nemu patrí. Precízne spracovanie oceníte nielen pri práci, ale aj pri prenášaní. Toto je cestovateľ ako sa patrí a len tak ho nezničíte. Výrobca si dal záležať na matnom spracovaní základňovej časti, rovnako aj na povrchovej úprave klávesnice. Je príjemná na dotyk a nie je lesklá. Po čase sa tento matný finišing trochu obtrie, na komforte používania to nijako neuberie.

Rozmerovo 14-palcový model, no s vyššie položeným displejom. Toto sme si pochvaľovali najviac a takisto aj naša krčná chrbtica. Pracujete väčšinu času bez napojenia na monitor? Práve tu je výhoda, že displej nebude príliš nízko. Áno, Lenovo sa nemôže pochváliť bezokrajovým rámčekom, tu by však nepriniesol ergonómiu. Vlastne sa notebook výškou displeja takmer podobá na 15,6-palcové modely.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia, čo je u vyšších sérií ThinkPadov bežná súčasť. Zároveň je klávesnica jedným z najlepších prvkov. Budete ju používať každý deň a oceníte jej mierne prehnuté klávesy a tvarovanie spodnej hrany každého z nich. Píše sa na nej dobre, z tohto hľadiska nemáme E490 čo vytknúť. V BIOS-e sme si prehodili funkciu klávesov Fn a Ctrl a takisto zamkli klávesy F ako primárne, nie multimediálne. Toto všetko ale viete zmeniť prostredníctvom softvéru Lenovo Vantage, ktorý za posledný mesiac prešiel výraznou aktualizáciou (zatiaľ nie pri všetkých modelových sériách notebookov Lenovo).

Touchpad je vynikajúci, dá sa stlačiť, aby suploval tlačidlá myši. Nad ním ale máte dve veľké tlačidlá s prostredným tlačidlom. Vhodné nielen keď používate trackpoint vnorený v klávesnici.

Legendárny touchpad a trackpoint sérií ThinkPad

Čítačka odtlačkov (podpora Match-on-Host) je pod šípkami, funguje spoľahlivo a s lepším rozpoznávaním ako pri Aceri. Reproduktory majú podporu Dolby Advanced Audio. Ako základ postačia, viac zvukové rozšírenie využijete pripojením slúchadiel alebo externého reproduktora. Tu sa výrobca netajil, že je to pracovný, nie priamo multimediálny notebook.

Tým, že ide o lacnejšiu sériu, nie je tu zapracovaný kryt webovej kamery ThinkShutter. Budete musieť použiť čiernu pásku alebo niečo iné.

ThinkPad s otvoreným vekom na 180°

Naše skúsenosti

V prvom rade sme evidovali vyššiu hmotnosť. To pri 1,8 kg už pociťujete. Ani nie tak na kolenách, ale keď ho máte zodvihnúť zo stola. Je to detail, no absencia horčíkovej zliatiny, ktorú majú o pár stoviek drahšie modely, je cítiť.

Čítačka odtlačkov fungovala výborne, má štvorcový tvar a je spoľahlivá pri rôznych uhloch priloženého prsta. Štandardné rozloženie klávesov a dvojriadkový Enter je niečo, na čo si rýchlo zvyknete. Nám sa páči aj to, že po oboch stranách medzerníka máte klávesy Ctrl. Pre drvivú väčšinu z vás bude netradične pôsobiť kláves Ctrl v riadku s medzerníkom. Z vlastnej skúsenosti vieme, že je to výborný nápad a pri každodennej kancelárskej činnosti praktická vec.

Praktické je aj to, že veko displeja otvoríte jednou rukou. Nuž niet sa čomu čudovať, keďže toto nie je žiadny ultraľahký drobček.

„Porty sú dôležité, ale redukciu dokúpite ľahko. Vyberajte podľa výkonu a vyhotovenia.“

Silnou stránkou v konfigurácii je práve grafická karta AMD Radeon RX 550X s 2 GB VRAM. Nuž silnou stránkou – nie je to typická karta na hranie hier, skôr je určená ako výraznejšia pomoc pre multimediálne spracovanie. V porovnaní s konkurenciou je mierne výkonnejšia ako karta NVIDIA GeForce MX250, a to už je slušná multimediálna karta pre notebooky. V našom prípade sa nám ale nepodarila jej konfigurácia a nebola rozpoznaná niektorými aplikáciami. Jej prítomnosť ale pocítite hlavne pri 3D spracovaní, ako sa ukázalo pri našich testoch. Rozdiel oproti integrovanej karte od Intelu nie je nijako závratný, ale je cítiť.

V záťaži budete ventilátor počuť viac, dobré riadenie spotreby a chladenie ho po znížení nárokov na výkon vráti do tichého stavu. Notebook je takmer väčšinu svojej doby nehlučný. Väčší ťah má ventilátor pri spúšťaní aplikácií, býva skôr pravidlom, že vtedy sa ventilátor rozbehne.

Zahrievanie notebooku nie je príliš vysoké, hoci v niektorých miestach sa dostanete nad 43 °C teploty spodného krytu. Je to normálne a v tomto prípade je rozloženie tepla viac do plochy, ako v prípade iných notebookov. Tam býva väčšia teplota, avšak na menšom priestore.

Chválime stabilitu systému a celkový servis zo strany výrobcu. Všetky potrebné ovládače ako aj aktualizáciu BIOS-u alebo bezpečnostné opravy pre čipovú súpravu od Intelu nájdete v spomínanom nástroji Vantage.

Umiestnenie portov na ThinkPade

TOP 3 argumenty:

  1. Tradičná portová výbava
  2. Vyšší výkon s grafikou od AMD
  3. Špičková klávesnica
thumbs-up-icon

Výhody

  • tichý notebook
  • podsvietená klávesnica
  • dedikovaná grafická karta

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • kvôli kovovému veku ťažší

Model / TestyAcer TravelMate X5-NX.VJ7EC.003Lenovo ThinkPad E490-20N8
Kancelársky výkon – PCMark 1037323023
Essentials79117196
Productivity68524901
Digital Content Creation26032127
Herný výkon – 3DMark 1115931888
Graphics score14321723
Physics score51035967
Combined score13471445
Herný výkon – 3DMark, Time Spy356414
Graphics score311361
CPU score21732539
VR Mark
Orange Room623634
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]602,3514,5
Access time [ms]0,060,138
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:182:31
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,4 / 39,136,3 / 37,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]35,9 / 44,436,7 / 43,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,661,37
Odolnosť tela5/55/5
Dizajn5/53/5
Klávesnica3/55/5
HW a SW vyladenie5/54/5
Celkový výkon3/53/5

Verdikt

Acer TravelMate X5 je vynikajúci stroj. Teda najmä unikátny a rokmi preverený touchpad s trackpointom. Je to výborný stroj, ktorý nebude výrazne zvyšovať hmotnosť vašej batožiny. Konkurenčný model v tomto dueli prekonáva reálnou výdržou. Výrobcom sľubovaných 10 hodín sme síce v praxi nedosiahli, ale do 7 hodín sa dostanete bez výrazných obmedzení a pri nenáročnom používaní.

Lenovo ThinkPad E490 je vhodným adeptom, ak už nejaký ThinkPad máte. Viete o čom TP modely sú a chcete pokračovať v danom spôsobe práce a využívania týchto počítačov. Dva stupne podsvietenej klávesnice sú tiež benefit, netvrdíme, že prioritný. Výdržou je na tom podstatne slabšie. Zaraďuje sa do bežného priemeru biznis notebookov v tejto cene a edícii. Nás presvedčil najmä touchpad, špičková klávesnica a tichý chod. Jeho hmotnosť je ale niečo, čo sme pociťovali pri každom zodvihnutí notebooku zo stola.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.