Čierny piatok – udalosť, predtým známa iba v Spojených štátoch amerických, sa stála celosvetovo populárnou iba za pár rokov. Na Slovensku až 94% opýtaných vie, čo je Black Friday.

Tím analytikov Black-Friday.Global tento trend pozorne sleduje už niekoľko rokov. Vieme presne aká je táto udalosť dôležitá pre obchodníkov, domácu a miestnu ekonomiku a taktiež pre bežných spotrebiteľov.

Ako sa v novembri zvyšuje záujem o zľavy a nakupovanie medzi Slovákmi? Ktoré kategórie tovaru majú najvyšší dopyt? Koľko peňazí Slováci minú počas nákupnej horúčky Black Friday a v čom sú odlišní od ostatných štátov? Analyzovali sme Black Friday štatistiky a uskutočnili prieskumy v 55 krajinách, aby sme odpovedali na vyššie uvedené otázky. Tu sú výsledky nášho výskumu.

Celosvetové povedomie

NÁRAST ZÁUJMU O BLACK FRIDAY ZĽAVY VO SVETE ZA POSLEDNÝCH 5 ROKOV

Black Friday je už fenoménom. Údaje od Google naznačujú, že za posledných 5 rokov sa záujem internetových používateľov o túto udalosť viac ako zdvojnásobil. Každý rok, v takmer každej krajine, vedie nákupná horúčka k novým predajným rekordom. Iba v krajinách západnej hemisféry, kde sa trendy z USA objavia rýchlejšie, je zaznamenaný mierny nárast zliav na Black Friday.

BLACK FRIDAY NA SLOVENSKU

Za posledných 5 rokov sa popularita tejto nákupnej udalosti neustále zvyšovala (na Slovensku sa zvýšila až o neuveriteľných 1900%). Prieskum naznačuje, že 37,70% Slovákov sa zúčastní tohtoročných Black Friday nákupov (nárast o viac ako 2% oproti minulému roku). Drvivá väčšina spotrebiteľov bude nakupovať aj v online obchodoch, aj v kamenných predajniach (63%), zvyšok bude nakupovať buď iba v kamenných predajniach (16%) alebo iba v internetových obchodoch (21%). Pre porovnanie, v roku 2017 bolo percento spotrebiteľov, ktorí si vybrali nákupy iba v kamenných predajniach, omnoho väčšie (až 29%).

Rast globálnej ekonomiky

AKO RASTIE OBRAT NA BLACK FRIDAY OPROTI BEŽNÉMU PIATKU

Tieto skvelé výsledky počas Black Friday vedú každoročne k nárastu čísel predajov. V každej z 55 analyzovaných krajín sa počet online transakcií počas Black Friday výrazne zvýši oproti bežnému dňu. Zoberme si ako príklad Grécko, kde používatelia urobia o 2600% viac nákupov v tento deň ako v iný, bežný deň alebo Južnú Afriku s nárastom transakcií až o 2571%. Avšak v žiadnej inej krajine nebol záujem o Black Friday taký obrovský, ako v Pakistane, kde aktivita používateľov vzrástla až o neuveriteľných 11,525%.

Neprekvapujúco, že november je zvyčajne mesiac, v ktorom sa vytvorí najviac ziskov. Podľa určitých odhadov, až 20% z ročného obratu sa urobí v novembri. Čo viac, naše interné údaje nám umožňujú overiť si to na určitých trhoch – napríklad v Anglicku, Grécku a Južnej Afrike – kde je každá tretia transakcia vykonaná práve v novembri.

Ťažké peniaze

KOĽKO PEŇAZÍ MINÚ SPOTREBITELIA Z RÔZNYCH KRAJÍN POČAS BLACK FRIDAY

Výsledky prieskumu ukazujú, že obyvatelia Severnej Ameriky a Európy sú ochotní minúť na Black Friday najviac peňazí. Naopak, spotrebitelia z Ázie – napríklad obyvatelia Pakistanu, Malajzie alebo Filipín – plánujú minúť relatívne malú čiastku peňazí.

Priemerný Slovák plánuje minúť na Black Friday 203€. Je to o približne o 15€ menej ako priemerný Čech a až o takmer 100€ menej ako priemerný Ír. Je to však o 50€ viac ako priemerný Poliak a o 105€ viac ako priemerný Ukrajinec.

Kúsky Black Friday koláča

KTORÉ PRODUKTY SÚ NAJPOPULÁRNEJŠIE POČAS BLACK FRIDAY

Každý rok nás svetová tlač a médiá bombardujú obrovským množstvom fotiek davov obliehajúcich obchody s elektronikou. Prekvapivo elektronika nie je tovarom s najvyšším dopytom. Tým, čo zaujme lovcov zliav najviac, je oblečenie. Elektronika je v našom rebríčku na druhom mieste. Naopak, knihy, športové potreby a spodné prádlo sú najmenej populárnymi položkami na kúpu.

Nezvyčajné zľavy

PRIEMERNÁ VEĽKOSŤ ZLIAV NA BLACK FRIDAY

Black Friday je veľmi známym vďaka zľavám, ktoré počas tohto dňa siahajú až na 80-90%. Hoci je počet tovaru za jedno euro alebo so zľavou 90% obmedzený, tí, ktorí sa zúčastňujú Black Friday, môžu počítať so skutočnými zľavami. Podľa našich údajov z Black Friday 2017 boli najvyššie zľavy dostupné pre Američanov (priemerne 68%), Kanaďanov (66%) a Ukrajincov (taktiež 66%). Menej pôsobivé zľavy boli v Rusku (priemerne 58%), Brazílii (57%) a Turecku (56%). Svetový priemer sa pohybuje okolo 55%.

Keďže priemerné zľavy v slovenských online obchodoch dosiahli minulý rok 53%, pri predpokladanej výške výdavkov počas slovenského Black Friday 2018 by sa priemerná ušetrená suma mala pohybovať okolo 229€.

Black Friday hodnoty na Slovensku

  • 94% Slovákov vie, čo je Black Friday, a takmer 38% sa plánuje tento rok zúčastniť Black Friday nákupov
  • Viac ako 63% lovcov zliav bude nakupovať oboma spôsobmi – aj v online obchodoch, ale aj v kamenných predajniach
  • Priemerný Slovák minie viac ako 200€ počas Black Friday výpredajov najmä na oblečenie, elektroniku a obuv

Metodológia a zdroje

Táto správa bola vytvorená na základe údajov od Picodi.com – poskytovateľa zliav, ktorý na svetovom trhu pôsobí od roku 2010. Black-Friday.Global – venovaný akciám Black Friday – bol vytvorený portálom Picodi.com. Ankety sa zúčastnilo 12,000 respondentov z 55 krajín.

Značky: