S Blizzardom sa nudiť nebudeme.

Blizzard je unikát. Medzi hernými štúdiami nenájdete ďalšie vývojárske štúdio, ktoré by sa mohlo pochváliť podobnou históriou. Spoločnosť budúci rok oslávi 25 rokov (pôvodne fungovala pod názvom Silicon & Synapse) a oslavy budú vo veľkom štýle. Blizzard počas festivalu BlizzCon 2015 ukázal, na čo všetko sa môžu hráči tešiť.

Bude toho nezvykle veľa. V minulosti sme boli zvyknutí, že Blizzard pracoval na jednom projekte. Dokončil Warcraft, navrhol Diablo a potom vymyslel StarCraft. Kolobeh doplnil pokračovaniami, pričom na niektoré sme museli čakať naozaj dlho. Firma si žila vlastným tempom a aj vďaka tomu doteraz nevyrobila zlú alebo priemernú hru. Diablo III síce po vydaní vyvolalo kontroverziu, avšak Blizzard všetko opravil v datadisku Reaper of Souls. A má najúspešnejšiu MMORPG hru v histórii žánru. Preto označenie „unikát“ v úvode článku.

Blizzard rád expanduje aj do iných médií. Knihy a komiksy už existujú, film zo sveta Warcraftu príde budúci rok

Blizzard rád expanduje aj do iných médií. Knihy a komiksy už existujú, film zo sveta Warcraftu príde budúci rok

Blizzard v poslednej dobe rozšíril svoje portfólio. Zaužívané značky Warcraft, StarCraft, Diablo a World of Warcraft, ktoré sú známe aj mnohým nehráčom, doplnila kartová hra Hearthstone a zástupca tzv. MOBA žánru s názvom Heroes of the Storm. Posledné dve menované hry si môžete zahrať zadarmo a Hearthstone dokonca aj na smartfónoch a tabletoch. Nie je to prekvapujúce, Blizzard sleduje trendy a ide s dobou. Budúci rok sa do predaja dostane najnovší projekt. Overwatch je tímová FPS hra, ktorá ponúkne 21 jedinečných hrdinov a zahrajú si ju aj majitelia konzol.

Hrdinovia z pripravovanej hry Overwatch

Hrdinovia z pripravovanej hry Overwatch

Atypický herný festival

BlizzCon je herný festival, akých je na svete málo. Herné akcie typu E3 alebo Gamescom pripomínajú skôr výkladné skrine nových hier. BlizzCon je však o komunite hráčov, o fanúšikoch hier od Blizzardu, ktorí sa môžu stretnúť s vývojármi a vypočuť si najnovšie novinky z jednotlivých herných svetov. Nemáme na mysli oznámenia, o ktorých píšeme v tomto článku, ale informácie, ktoré potešia náročných fanúšikov. Vývojári počas prednášok vysvetľujú, ako vytvárali nových hrdinov do Heroes of the Storm alebo naozaj detailne prezentujú, prečo by ste sa mali tešiť na nový datadisk pre WoW, prípadne, aká je budúcnosti Diabla III. Nič také na E3 alebo Gamescome nenájdete.

Je zrejmé, že cieľová skupina BlizzConu je výrazne užšia ako „počítačový hráč„. Blizzard však každému záujemcovi umožňuje zúčastniť sa festivalu. Nemusíte cestovať do Ameriky, súčasťou diania môžete byť aj cez internet. Tzv. virtuálny lístok vám síce nesprostredkuje atmosféru podujatia, avšak neprídete o žiadne informácie a prednášky. Z pohľadu našinca je trochu nepraktický časový posun, takže dva dni budete spať cez deň a v noci žiť festivalom. Aj virtuálny lístok je spoplatnený, avšak získate exkluzívne herné predmety a akúkoľvek časť programu si budete môcť pozrieť zo záznamu počas dvoch týždňov po skončení BlizzConu. Vrátane záverečného koncertu, ktorý tento rok patrí kapele Linkin Park.

BlizzCon v znamení noviniek

Blizzard venuje pozornosť každému z herných svetov a o všetkých svojich „aktívnych“ hrách rozprával aj na BlizzCone. V prípade F2P titulov je to logické. Nový obsah motivuje hráčov k tomu, aby sa do hry vracali, čo sa možnože prejaví aj mikrotransakciou. World of Warcraft je MMORPG, kde je pravidelný prísun nového obsahu takisto veľmi dôležitý, pretože hráči platia mesačné poplatky, aby mohli hrať. StarCraft 2 bol však navrhnutý ako trilógia a posledná epizóda Legacy of the Void vychádza o pár dní. Hra tým nekončí a veľká starostlivosť je venovaná aj Diablu III. Napriek tomu, že investícia hráčov končí zakúpením základnej hry a datadisku.

Diablu síce nebolo venované žiadne veľké oznámenie, avšak Blizzard predstavil novinky v aktualizácii 2.4.0 a hovoril aj o plánovaných zmenách, ako je nový systém „znovuzrodenia„, pridanie ďalších lokalít, výziev a špeciálnych dungeonov. Aktívni hráči Diabla III by sa teda nemali v blízkej budúcnosti nudiť.

Diablo III a novinky vo verzii 2.4.0. Snímka: Diablo Hub

Diablo III a novinky vo verzii 2.4.0. Snímka: Diablo Hub

Ďalší datadisk zo sveta World of Warcraft asi nikoho neprekvapí. Blizzard zvýši maximálnu úroveň na 110 a pridá novú triedu Demon Hunter. Datadisk s názvom Legion sa dostane na trh v júni budúceho roka.

Ako sme spomenuli, Legacy of the Void vychádza 10. novembra a uzavrie príbeh trilógie StarCraftu 2. Blizzard má pre fanúšikov režimu kampane pripravený ďalší obsah. Balík s názvom Nova Covert Ops nadviaže na príbeh tretej kapitoly SC2 a hráčom ponúkne ďalšie misie. Na trh sa dostane na jar. Vývojári takisto plánujú uvoľniť aj bezplatné rozšírenia.

Hearthstone sa v posledných mesiacoch dočkal nových kariet a 2 balíkov misií. Bolo teda jasné, že aj na BlizzCone sa dočkáme predstavenia ďalších noviniek. Tretí príbehový doplnok s názvom The League of Explorers však prekvapí svojou prezentáciou, ktorá pripomína filmy s Indianom Jonesom. Súčasťou rozšírenia budú nové karty a prvá časť Ligy bádateľov bude dostupná už budúci štvrtok.

Heroes of the Storm dostane nový režim Arena a nových hrdinov. Najzaujímavejším prírastkom je jednoznačne Cho’gall. Ide o prvého hrdinu v akejkoľvek MOBA hre, ktorého ovládajú spoločne dvaja hráči. Tohto hrdinu si nekúpite. Môžete ho získať účasťou na tohtoročnom BlizzCone (aj pomocou virtuálneho lístka), resp. hraním s iným hráčom, ktorý ho už vlastní.

Na záver sme si nechali netrpezlivo očakávaný Overwatch. Tímový FPS titul nebude free-to-play. Hru si budete musieť kúpiť v základnom alebo špeciálnom vydaní. Cena začína na úrovni 40 EUR a získate 21 hrdinov. Hra sa dostane na trh na jar budúceho roka a naše očakávania sú nemalé. Blizzard viackrát dokázal, že je majster kompetitívnych hier. Uvidíme, ako sa mu pošťastí vo svete FPS strieľačiek.

Filmový Warcraft sa dostane do kín v júni

Aby toho nebolo málo, na BlizzCone mal premiéru aj prvý trailer filmu zo sveta Warcraftu. Vychutnajte si ho. Film sa dostane do kín 10. júna. V danom mesiaci vyjde aj spomínaný datadisk pre WoW.

Pozrite si, ako hrajú najlepší

Súčasťou BlizzConu sú aj majstrovstvá sveta v hraní hier World of Warcraft, StarCraft 2, Hearthstone a Heroes of the Storm. Ak sa pozorne pozriete na zoznam hier, zistíte, že z „aktívnych“ hier chýba iba Diablo III. Herný dizajn akčného RPG je viac zameraný na kooperatívnu zložku ako na tú kompetitívnu. Blizzard v tomto smere takisto vyniká. Vytvoriť hru, ktorá spĺňa požiadavky, aby sa stala elektronickým športom, nie je jednoduchá úloha. Blizzard ich v poslednej dobe vyvíja ako na bežiacom páse a každá je iná. Očakávame, že aj Overwatch sa stane eSportom.

Ako hrajú najlepší hráči na svete si môžete pozrieť priamo na webovej stránke BlizzConu. K sledovaniu eSports kanálov nepotrebujete virtuálny lístok.

Počas BlizzConu prebiehajú majstrovstvá sveta v hraní hier od Blizzardu. Priamy prenos môžete sledovať cez internet

Počas BlizzConu prebiehajú majstrovstvá sveta v hraní kompetitívnych hier od Blizzardu. Priamy prenos môžete sledovať cez internet

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit