iOS vs Android

Hlavným dôvodom prečo tento článok vznikol je práve porovnanie týchto dvoch platforiem. Pre niekoho je Android preferovaný kvôli jeho otvorenosti, možnosti personalizácie a mnoho ďalším možnostiam, ako napríklad inštalovanie aplikácií mimo obchodu Google Play, alebo pokiaľ sa niekomu nepáči napríklad nadstavba, ktorú má primárne nainštalovanú, rootne smartfón a vyberie si tú pre neho najvhodnejšiu. Jednoduchší spôsob je výber alternatívneho launchera (napr. NOVA launcher) a zmení si vzhľad smartfónu na nepoznanie.

Najotravnejšia vlastnosť iOS je pre mňa animácia systému. Je v mojom ponímaní neskutočne pomalá a nedá sa zmeniť. Teda trochu áno, ale ak sa obmedzí animácia, tak prechody sú trhané a radšej som využíval “defaultne” nastavenie.

Prvú vec, ktorú nastavujem na novom zariadení Android je zmena animácií a vykreslovania. Jednoducho nech mobil funguje podľa mojich predstáv a je rýchly.

Pokiaľ si vyberáte zariadenie s iOS, je podľa môjho názoru potrebné byť na obmedzenia pripravený. Rozloženie ikon na ploche, zmena tvaru, alebo ukotvenie ikony hocikde na ploche? Nemožné. Maximálne si vytvoríte zložku aplikácii. Ale je to charakteristický znak iOS a je ho z diaľky vidieť. Toto akceptujem, aj keď sa mi to nepáči.

Pri ovládaní iPhonu u mňa prevládal pocit, že všetko, čo mám roky zaužívané z Androidu, je zámerne naopak.

Applisti sa častokrát pri bežných úkonoch, ktoré automaticky Androiďáci robia v smartfóne nezaobídu bez iTunes. Mne to skôr pripomína správu mobilov z doby dávno minulej a je to obrovské obmedzovanie. Pri Androide v podstate nič podobné nenájdeme a všetky potrebné nastavenia si spravíme priamo v smartfóne.

Najväčší šok som prekonával pri hlavnej ponuke nastavení, kde si našla svoje samostatné miesto položka nastavenie tapety pozadia. Celkovo nastavení v iPhone nie je veľa, tak je potrebné asi vypĺňať miesto…

iTunes a zálohy

Jedným z hlavných argumentov prečo iOS je naj, bolo zálohovanie aplikácií a ich nastavení.

Zapnem nový iPhone a zadám Apple ID a všetko je zrazu ako v starom iPhone. Len časy sa menia a ani Android nespí. Táto možnosť je aj na Android zariadeniach niekoľko rokov, aj keď nie v takej miere ako v prípade iOS. Určitú formu dokáže ponúknuť Google záloha, ale vylepšené možnosti záloh ponúkajú napríklad Samsung a Huawei so svojim cloudom. Tieto sa už podobajú tým pre iPhony, aj keď Apple má v tomto stále navrch.

Dokonca alternatívne launchery pre Android vedia exportovať nastavenie plochy a rozloženie aplikácií do externého úložiska.

Článok je rozdelený do 5 častí:

  1. časť: Úvod, Konštrukcia a Hardvér
  2. časť: iOS vs. Android
  3. časť: Práca so súbormi a aplikáciami
  4. časť: Ovládanie
  5. časť: Záver

Značky:
1 2 3 4 5

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.