Doplnené 13. 8. 2017: Čitatelia nás upozornili na ďalšiu webovú stránku, ktorá je konceptom aj spracovaním na nerozoznanie od stránky BMGElectro.com.

Stránka sa nazýva Smallscorp.com a pôsobí aj na Facebooku. BMGElectro (stránka už medzičasom prestala fungovať) aj Smallscorp uvádzajú rovnakú firmu, ktorá ich prevádzkuje, majú rovnaké kontaktné údaje a fungujú na rovnakom princípe. Obe sa prezentujú, že produkty ponúkajú na ročný prenájom za nízke sumy, pričom platby akceptujú iba v bitcoinoch. Detaily nájdete v pôvodnom článku nižšie.

Nenechajte sa teda nachytať. Dá sa predpokladať, že obe stránky spravuje ten istý človek, ktorý iba mení domény. Nášho českého čitateľa prevádzkovateľ stránky zablokoval na Facebooku po tom, ako ho konfrontoval s týmto článkom.

Pôvodný článok 2. 8. 2017: Obchod, ktorý údajne sídli v Luxembursku, prijíma iba platby v bitcoinoch.

Do redakcie sme dostali čitateľský tip, ktorý nás upozornil na novú webovú stránku bmgelectro.com. Tá má aj svoj profil na Facebooku, ktorý je pravdepodobne pomerne nový, nakoľko má necelých 30 fanúšikov a 1 status. Aj ten jediný status však vzbudzuje pozornosť, pretože ponúka potenciálnym zákazníkom možnosť prenájmu iMacu už od 35 eur na rok. Cena je jednoznačne lákavá, avšak nenechajte sa nachytať – Macu sa pravdepodobne nikdy nedočkáte.

BMG Electro tvrdí, že zariadenia nepredáva, iba ich prenajíma a preto sú ceny veľmi nízke. Takýto obchodný model nie je ničím novým, avšak prenájom drahej elektroniky obvykle funguje inak – príkladom je Alza.sk, ktorá prenajíma iPhone už od 29 eur mesačne, pričom si musíte telefón fyzicky vyzdvihnúť v predajni a podpísať zmluvy. BMG Electro „ponúka“ rovnaký model iPhonu za poplatok 20 eur na rok, pričom vám zariadenie údajne príde kuriérom aj so zmluvami. Avšak najskôr musíte zaplatiť ročný prenájom pomocou bitcoinov v niektorom z Bitcoin automatov. Na Slovensku máme takéto automaty v Bratislave, Banskej Štiavnici, Poprade a Michalovciach.

Proces objednávky. Po jej ukončení musí ísť používateľ zaplatiť sumu do Bitcoin automatu

BMG Electro prijíma iba platby v bitcoinoch, kartou za (neexistujúci) tovar nezaplatíte. Už toto by malo potenciálnych záujemcov varovať, pretože platba kartou je dnes považovaná za samozrejmosť v takmer každom dôveryhodnom obchode. Zároveň je to aj výhoda, pretože to môže mnohých používateľov odradiť od dokončenia objednávky. Z pohľadu „obchodu“ však ide o premyslený ťah – platby kartou sa dajú za určitých podmienok stornovať v banke, avšak k peniazom, ktoré zaplatíte cez Bitcoin automat sa už určite nedostanete.

Na webovej stránke bmgelectro.com vzbudzujú pozornosť aj kontaktné telefónne číslo 00/1206 2662 992 či email, ktoré taktiež pôsobia podozrivo. Emailová adresa totiž v skutočnosti odkazuje na adresu info@mysite.com, čo je buď zámer alebo chyba počas programovania stránky. Avšak ani udávaná emailová adresa bmgelectro@europe.com nepôsobí dôveryhodne. Majiteľom domény europe.com je firma World Media Group, LLC, ktorá sa v minulosti spomínala s viacerými pokusmi o podvod (alebo TU a TU). Práve z domény europe.com boli v minulosti rozposlané aj podvodné emaily o výhre v neexistujúcej súťaži spoločnosti Samsung.

A ani o samotnej firme, ktorá údajne prevádzkuje obchod, veľa informácií na internete nenájdete. Nenechajte sa teda nachytať.

Nenechajte sa nachytať

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Pozor na podvody na internete. Nenaleťte SMS podvodníkom a falošným kupónom

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit