Doplnené 3. 8. 2017: SMS podvody sú tu opäť. Na podvodnú FB stránku upozorňuje aj polícia. Viac info v samostatnom článku.

V Teleráne sme hovorili o aktuálnych hrozbách, ktoré kolujú po sociálnych sieťach.

V TV Markíza sme sa s v relácii Teleráno vyjadrili na tému aktuálnych podvodov na internete. V posledných týždňoch vyvolali záujem najmä falošné kupóny, ktoré sľubovali nákup vo výške až 100 eur zadarmo v obchodoch Tesco a Lidl. Tieto kupóny boli masovo zdieľané používateľmi na Slovensku a to aj napriek tomu, že ide o podvod a kupón nemá v skutočnosti žiadnu hodnotu.

Aktuálnym trendom, na ktorý je však takisto potrebné upozorniť, sú podvodníci, ktorí žiadajú od náhodných ľudí poslanie SMS správy. Tvrdia, že ste vyhrali v súťaži a odoslaná SMS správa má potvrdiť vašu identitu, resp. adresu. V skutočnosti ste však nič nevyhrali a ak budete s takýmito podvodníkmi spolupracovať, môžete prísť o niekoľko desiatok eur, ktoré zaplatíte vo forme SMS správ. Ako sa proti nástrahám na internete brániť?

Buďte obozretní

Toto je rada číslo 1. Obozretnosti nie je nikdy dosť a najmä na internete si treba dať pozor, na čo klikáte. Nenechajte sa uchlácholiť tým, že klikáte na odkaz, ktorý zdieľa váš priateľ – aj on mohol naletieť podvodníkom.

Našťastie, Facebook zobrazuje, kam zdieľaný odkaz smeruje a je veľmi nepravdepodobné, že by napr. Tesco rozdávalo kupóny cez stránku MyOldWallet.com. Prečo nie priamo cez svoju vlastnú oficiálnu stránku Tesco.sk? Po kliknutí na odkaz by ste mali takisto spozornieť, pretože dizajn stránky je veľmi jednoduchý a pripomína skôr otravnú reklamu ako niečo oficiálne.

Červenou farbou sme zvýraznili aspekty odkazu na Facebooku, ktoré si treba všímať. V ľavom spodnom rohu je to informácia o stránke, na ktorú odkaz smeruje. Všimnite si aj text kupónu, ktorý viditeľne nerobil alebo neschvaľoval Slovák

Pozor na najnovší podvod: Potvrdenie výhry v súťaži pomocou SMS správy

Obozretnosť netreba podceňovať ani v prípade SMS podvodníkov. Je nepravdepodobné, že by vás v rámci legitímnej výhry v súťaži oslovila fyzická osoba cez Facebook, ktorá by žiadala potvrdenie výhry v súťaži SMS správou a uisťovala sa, či máte paušál. Nedáva to zmysel. Dvojnásobne nie, keď daná osoba vyžaduje poslanie divného textového kódu na krátke číslo 8869 alebo podobné, ktoré prevádzkuje služba PlatbaMobilom.sk.

Podľa správnosti by vás mala, ak-tak, kontaktovať priamo stránka, ktorá súťaž organizuje (pozor, aj tá môže byť podvodná), ale v žiadnom prípade by nemal nikto po vás žiadať overenie SMS správou. Aký to má zmysel a ako to môže potvrdiť vašu identitu? A už vonkoncom by malo byť jedno, či máte paušál alebo nie. Podvodníkom to však nie je jedno, lebo vás môžu ľahšie okradnúť, ak máte paušál.

Príklad podvodnej FB stránky, ktorá zvyšuje šancu na výhru používateľom s paušálom (prečo by to robila?) a príklad konverzácie s podvodníkom, ktorý sľubuje výhru v súťaži výmenou za SMS správu. Zdroj: hoax.sk

Skontrolujte text aj oficiálnu stránku spoločnosti

V porovnaní s anglicky hovoriacimi krajinami máme výhodu v tom smere, že väčšinu podvodov programujú útočníci, ktorých materinským jazykom nie je slovenčina. Texty potom väčšinou prekladajú strojovo a výsledkom sú ďalšie nezrovnalosti, ktoré by vás mohli upozorniť, že tu niečo nehrá. Toto je možné aplikovať nielen na podvodné kupóny, ale aj na podvodné emaily, ktoré vás chcú motivovať k tomu, aby ste otvorili podvodnú stránku, ktorá vyzerá ako váš internet banking alebo aby ste si stiahli archív so škodlivým kódom, ktorý údajne obsahuje faktúru a treba ju zaplatiť.

Už prvá veta kupónu nedáva zmysel a ak by išlo o oficiálnu akciu obchodného reťazca, určite by sa v takejto forme nedostala von: „Je možné uplatniť len s originálnym dokladom, predloží tento kupón na svojho operátora pokladnice vykúpiť„. V rámci kontroly pravosti nejakej ponuky je takisto dobré navštíviť oficiálnu stránku spoločnosti. Tesco je na Facebooku a ak by rozdávalo kupóny, určite o tom bude informovať aj na svojej oficiálnej stránke.

Zdroj: vlastné, hoax.sk

Prečítajte si aj:

VIDEO: Vyberáme mobilné aplikácie na dovolenku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit