Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

BMW na kongrese Mobile World 2016 v Barcelone predstavuje Vehicular CrowdCell. Systém Femtocell pomáha optimalizovať rádiové siete budúcnosti.

Na tohtoročnom Mobile World Congress v Barcelone, ktorý je spolu s berlínskym IFA jednou z najdôležitejších európskych výstav mobilnej komunikácie, BMW Group predstavuje výskumný projekt s názvom „Vehicular CrowdCell“. Ide o rozšírenie projektu „Vehicular Small Cell“ predstaveného v Barcelone minulý rok. „Vehicular Small Cell“ je systém optimalizujúci mobilný signál vo vozidlách. Technológia prezentovaná tento rok však umožní aj zvýšenie kapacity a pokrytia mobilných sietí. BMW Group spojila svoje sily so spoločnosťami peiker a Nash Technologies a teraz spoločne predstavujú prototyp „Vehicular CrowdCell“ integrovanej do výskumného vozidla BMW.

Rýchly rozmach mobilných dátových prenosov, napríklad z dôvodu využívania multimediálnych služieb alebo streamovania videa prostredníctvom mobilných zariadení, si v budúcnosti vyžiada ešte výkonnejšie mobilné rádiové siete. Jednou zo stratégií zvýšenia kapacity a pokrytia sietí v budúcnosti je integrácia veľkého počtu malých sietí a „prenášačov“ na rozšírenie existujúcich pozemných staníc.

V roku 2015 BMW Group so svojimi partnermi peiker a Nash Technologies predstavila svetovú novinku – prvú mobilnú sieť systému Femtocell zabudovanú vo vozidle. „Vehicular Small Cell“ optimalizuje mobilný signál vnútri automobilu prostredníctvom antény vozidla. „Vehicular CrowdCell“ je výsledkom zdokonalenia tohto konceptu. V závislosti od dátového prenosu a požiadavky na pokrytie sa mobilný Femtocell systém dynamicky aktivuje, aby zvýšil kvalitu mobilnej siete vo svojom okolí.

Výhody zariadení Vehicular CrowdCell v praxi

Jedným z možných využití „Vehicular CrowdCell“ je ich nasadenie v zdieľaných (car-sharing) vozidlách – najmä v tých na elektrický pohon. Veľké množstvo vozidiel nachádzajúcich sa v rôznych mestách a regiónoch by v čase, keď sú zaparkované, mohlo fungovať ako miestne prenášače mobilného signálu. Keď sa používateľ mobilnej siete nachádza v blízkosti mobilnej siete Femtocell, tá sa na vyžiadanie aktivuje a zväčší šírku prenosového pásma, prípadne poskytne dodatočné pokrytie. To umožní dynamickú optimalizáciu existujúcej siete. K výhodám hotspotov pre používateľov mobilných telefónov patrí vyššia prenosová rýchlosť či eliminácia miest bez pokrytia najmä v miestach so slabým signálom.

Dr. Peter Fertl, projektový manažér BMW Group, uviedol: „Pomocou „Vehicular CrowdCell’ dokážeme optimalizovať pripojenie mobilných zariadení našich zákazníkov vo vnútri vozidiel. Integrácia s „Vehicular CrowdCell’ do siete umožní všadeprítomnú a bezchybnú dostupnosť vysoko kvalitného pripojenia a to aj mimo vozidla.“

Pokiaľ ide o prepojenie vodičov a ich automobilov s okolitým svetom, BMW Group je už dlho jednou z najpokrokovejších automobiliek. Spoločnosť popri svojich inovatívnych službách BMW ConnectedDrive nepretržite pracuje na vývoji priekopníckych digitálnych služieb. Výskumný projekt „Vehicular CrowdCell“ kladie základy pre zlepšenie prepojenia vo vozidle i mimo neho.

 

 

Značky: