Spoločnosť Huawei na MWC Barcelona 2024 usporiadala podujatie pod názvom 5G Beyond Growth Summit. Konalo sa v hoteli Barcelona W a boli sme tu osobne, aby sme spoznali nové trendy. Neskôr sme navštívili aj stánok Huawei priamo na výstavisku MWC 2024.

Li Peng, korporátny senior viceprezident a prezident pre predaj a služby ICT spoločnosti Huawei, na summite hovoril o tom, ako môžu operátori dosiahnuť obchodný úspech v oblasti 5G aj 5.5G. Pripojenie k 5G pritom umožňuje väčšiu šírku pásma a nižšiu latenciu na zdieľanie dát, a to v porovnaní s predchádzajúcimi riešeniami 4G IoT. Komunikácia cez 5G spotrebuje v ideálnom prípade až o 60 % menej energie ako predchádzajúca generácia.

Site 5.5G poháňajú už aj automobilyZdroj: Touchit.sk
Siete 5.5G poháňajú už aj automobily

5G siete: rýchlosť a nízka latencia

5G je na správnej ceste k obchodnému úspechu – povedal Li vo svojom prejave. Siete 5G sa začali komercializovať v roku 2019 a za posledných päť rokov tieto siete získali už 1,5 miliardy používateľov na celom svete. Pritom trvalo až deväť rokov, kým sa niečo podobné podarilo pri sieťach 4G.

V súčasnosti využíva sieť 5G už 20 % mobilných účastníkov. Títo používatelia však generujú až 30 % všetkej mobilnej prevádzky a prispievajú k 40 % príjmov z mobilných služieb.

Siete 5G sú charakteristické základnými parametrami prenosu: 10 Gbit/s pri downloade, 1 Gbit/s pri uplinku a typické oneskorenie nepresiahne 5 ms. Je to dôvod, prečo a ako vytvárať autonómne siete v priemyselných podnikoch. Siete 5.5G potom pridávajú rýchlosť prenosu dát hlavne v smere uplinku.

Siete 5.5G

S podporou 5.5G sa bude FWA naďalej vyvíjať smerom k FWA², ktorá sa vyznačuje nízkou latenciou pod 20 ms a vysokou spoľahlivosťou. Operátori tak nahradia mikrovlnné linky a nízkorýchlostné medené linky lepšími službami pripojenia, čím sa služby FWA rozšíria z domácností na podnikové scenáre, zlepší sa konektivita a zvýši sa hodnota siete.

Vďaka rozšíreným možnostiam poskytuje 5.5G garantované rýchlosti 300 Mb/s, latenciu 20 ms pri 99,999 % spoľahlivosti. Siete 5.5G tak vytvoria možné obchodné možnosti, ktoré v budúcnosti podporia digitalizáciu a automatizáciu viacerých aplikačných scenárov.

Riadenie dopravy pomocou sietí 5GZdroj: Touchit.sk
Riadenie dopravy pomocou sietí 5G. Priamo vo vozidle máte spoľahlivú informáciu o tom, ako je to s dopravou okolo vás

Siete 5G sú charakteristické nielen svojou vysokou rýchlosťou, ale aj tým, že ich latencia (oneskorenie) pri doručení signálu je radikálne nižšia. Siete 5G tak je možné uplatniť aj v prípade, keď sa 4G siete nedajú využiť hlavne kvôli vysokému oneskoreniu – napr. na riadenie dopravy.

Premietanie aktuálnej dopravnej situácie na čelné sklo vozidlaZdroj: Touchit.sk
Premietanie aktuálnej dopravnej situácie na čelné sklo vozidla

Na stánku Huawei sme si osobne vyskúšali, aké je to riadiť vozidlo pomocou 5G signálu a je to celkom nový zážitok. Máte pritom jasnú informáciu o tom, čo sa okolo vás deje – ako je to s okolitými vozidlami, aká je ich rýchlosť, aký je stav svetelnej signalizácie a pod.

Siete 5.5G umožňujú rýchlosť uplinku až 1 Gb/s, latenciu 4 ms a spoľahlivosť až 99,999 %. Tieto schopnosti môžu účinne podporiť dôležité výrobné procesy podnikov, čím sa výrazne zvýši efektivita ich výroby. Ak si zoberieme ako príklad výrobu v uhoľných baniach, mnohé podzemné bane majú plne mechanizovanú ťažobnú plochu dlhšiu ako 100 metrov.

Zapojenie sietí 5G do monitorovania a riadenia prevádzky v baniZdroj: Touchit.sk
Zapojenie sietí 5G do monitorovania a riadenia prevádzky v bani v Indonézii

Vďaka schopnosti 5,5G uplinku možno nasadiť viac ako 100 HD kamier na nahrávanie videa v reálnom čase a na spájanie panoramatických videí z plne mechanizovaných banských chodieb sa využíva technológia AI. Toto riešenie inteligentnej bane 5.5G sa realizuje v štýle vidieť všetko a vidieť to jasne, a to aj pre podzemné prevádzky. Takto môže technológia 5.5G prispieť k bezpečnosti a ochrane zdravia v súvislosti s podzemnou ťažbou.

Atmosféra na 5G Summite HuaweiZdroj: Touchit.sk
Atmosféra na 5G Summite Huawei

5.5G sa začne komerčne využívať v roku 2024 a so zbližovaním trendov 5.5G, umelej inteligencie a cloudu môžu operátori uvoľniť potenciál nových aplikácií a možností.

Ako povedal Li Peng, operátori na celom svete by sa mali zamerať na vysokokvalitné siete, viacrozmernú monetizáciu, nové služby a generatívnu AI.

Základom obchodného úspechu sú vysokokvalitné siete

Ako sa ukázalo, používatelia mobilných sietí sú ochotní kupovať si kvalitné vylepšenia pre svoje mobilné balíky. Očakáva sa, že prevádzka generovaná práve týmito používateľmi sa do budúcna výrazne zvýši. Čoraz viac operátorov podporuje výstavbu vysokokvalitných sietí 5G.

Ako sa na summite ukázalo, operátori na celom svete už úspešne nasadili siete Massive MIMO aj v sieťach 5G . V súčasnosti 5G FWA vzájomne pripojilo takmer 3 milióny domácností.

Prezentácia sietí 5.5G na stánku HuaweiZdroj: Touchit.sk
Prezentácia sietí 5.5G na stánku Huawei

Viacrozmerná monetizácia maximalizuje zisk

Na 5G Summite vystúpil aj zástupca operátora z Thajska. Nedávno vydal doplnok 5G Boost Mode, ktorý umožňuje predplatiteľom vybrať si rôzne rýchlostné úrovne. Tento model pomohol operátorovi zvýšiť ARPU približne až o 23 %.

Siete 5.5G sú už realitouZdroj: Touchit.sk
Siete 5.5G sú už realitou

Ďalší operátor z Číny uviedol na trh balík garantovaného uplinku, ktorý má poskytovať používateľom predovšetkým zaistenie plynulého živého vysielania vo vysokom rozlíšení. Tento balík sa stal populárnym a pomohol operátorovi zvýšiť ARPU o viac ako 70 %.

Nové služby umožňujú dlhodobý udržateľný rast

Nové služby, ako napríklad cloudové telefóny a 3D bez okuliarov, si získavajú čoraz väčšiu pozornosť spotrebiteľov. Aj funkcie s pridanou hodnotou, ako je New Calling (zatiaľ len pre Čínu), sa stávajú veľmi populárnymi. Používatelia sú ochotní platiť viac za služby, ktoré poskytujú zážitok v reálnom čase, ako je napríklad jednorazové poistenie auta.

Akcelerácia sietí 5GZdroj: Touchit.sk
Akcelerácia sietí 5G

Technológia 5G bola pozitívne prijatá aj medzi mnohými priemyselnými odvetviami. V Číne vstúpilo do komerčného používania viac ako 50 000 súkromných prípadov použitia siete 5G vo viac ako 50 odvetviach. Očakáva sa, že nové možnosti 5.5G, vrátane deterministickej latencie, presného určovania polohy a pasívneho internetu vecí, vytvoria ešte viac príležitostí pre operátorov na trhu B2B.

Zariadenia RedCap

V stánku spoločnosti Huawei sme našli produkty typu RedCap. Išlo o výrobky iných dodávateľov a výrobcov. Huawei takto názorne ilustroval, že zariadenia typu RedCap získavajú na popularite a väčšina veľkých výrobcov terminálov a čipových súprav oznámila zámer uviesť svoje RedCap zariadenia na trh v priebehu tohto a nasledujúcich rokov.

Zariadenia 5G RedCap sú pritom vhodné pre širokú škálu mobilných spotrebiteľských aplikácií vrátane smarthodiniek, monitorov zdravia, širokopásmového prístupu pre základné zariadenia, ako sú tablety a smartfóny a okuliarov pre rozšírenú realitu (AR). Zariadenia RedCap spotrebujú len minimálnu energiu a dokážu využiť moderné technológie.

RedCap zariadenia od HuaweiZdroj: Touchit.sk
Vystavované zariadenia typu RedCap od partnerov Huawei

Huawei tiež naznačil, ako je možné využiť inteligentné SmartTagy. Vystavené zariadenia boli ukážkami možných typov alebo funkčných vzoriek, ktoré sa môžu v budúcnosti dostať do výroby. Tieto tagy nepotrebujú externý zdroj energie, ich funkcia je podobná, ako je to pri NFC, ale sú schopné aj zmerať nejakú fyzikálnu veličinu a majú aj väčší dosah. Napr. pri prechode nákladného vozidla s potravinami takéto tagy zmerajú teplotu tovaru a podľa toho sa rozhodne, kam bude dodávka nasmerovaná.

Inteligentné tagy s uplatetním v moderných skladochZdroj: Touchit.sk
Inteligentné tagy s uplatnením v moderných skladoch

Prispôsobenie sa požiadavkám internetu vecí s cieľom urýchliť rozvoj trhu

Vylepšenia 5.5G teda možno pozorovať v oblastiach, ako je šírka pásma uplinku, latencia a určovanie polohy. Klesajúce náklady na RedCap a pasívne IoT zariadenia sú hnacím motorom rýchlejšieho rozširovania trhu IoT a smerovania k dosiahnutiu 100 miliárd pripojení IoT.

Huawei je na sieť 5G a spoluprácu s partnermi pripravenýZdroj: Touchit.sk
Huawei je na sieť 5G a spoluprácu s partnermi pripravený

Do konca roka 2023 dosiahol počet celosvetovo pripojených vozidiel až 350 miliónov. Tým sa urýchľuje vzájomná spolupráca vozidiel a trás na zvýšenie bezpečnosti jazdy a efektívnosti riadenia dopravy. Toto riešenie bolo už overené v Šanghaji a predpokladá sa, že zlepší efektívnosť riadenia dopravy o 30 % a skráti priemerný čas dochádzania do práce o 20 %.

Úzke partnerstvá sú pritom kľúčové pri čerpaní výhod 5.5G. Spoločnosť Huawei je pripravená spolupracovať s partnermi na skúmaní širokého spektra aplikácií technológie 5.5G a priniesť novú éru inteligentného prepojenia priemyselných aplikácií.

Natáčanie antén podľa aktuálnej potreby

Siete je už možné prispôsobovať aktuálnym podmienkam na potrebu komunikácie. Napr. počas futbalového zápasu je potrebné, aby bol štadión kompletne pokrytý a jeho okolie nie je v tejto chvíli natoľko zaujímavé. Situácia sa radikálne mení po zápase, keď pokrytie štadióna môže zostať len základné a masívne využitie siete sa spolu s návštevníkmi presúva do jeho okolia.

Práve preto existujú natáčacie antény. Vertikálne naklopenie prvkov antény je dnes pomerne bežná vec, ale Huawei ponúka možnosti otáčať anténou aj horizontálne. Natáčaciu anténu je možné použiť pre akúkoľvek sieť 2G/4G/5G.

Ďalšou výhodou, okrem možnosti zmeny azimutu (na diaľku), je aj presná kontrola naklopenia azimutu. Podľa štatistik Huawei má až 10÷15 % antén v poli reálne iné nastavenie, než to, ktoré pôvodne stanovil plánovač.

Anténa Macroni, ktorá obsahuje samonatáčaie prvkyZdroj: Touchit.sk
Anténa Marconi, ktorá obsahuje samonatáčacie prvky

Huawei tak prezentoval anténu Marconi, ktorá má takéto vlastnosti a zároveň je valcovitého tvaru. Preto je odolná voči veternému zaťaženiu. Vzduch totiž obteká anténu jednoduchšie, preto menej zaťažuje statiku veží. Posilňovanie statiky je pritom pomerne drahé a časovo náročné. Pomocou takejto antény sa dá vytvoriť inteligentná sieť, ktorá mení svoje vlastnosti v čase podľa aktuálnych požiadaviek.

Neviditeľná anténa od HuaweiZdroj: Touchit.sk
Neviditeľná anténa od Huawei

Vo viacerých priestoroch je pri šírení 5G signálu požiadavka na antény, ktoré nie je možné okom vidieť. Sú to hlavne historické budovy, kde takáto požiadavka zaznieva. Huawei je pripravený aj na takéto inštalácie a má s tým aj dlhodobé skúsenosti.

O siete 5.5G bol na stánku Huawei záujem hlavne z pohľadu biznis klientelyZdroj: Touchit.sk
O siete 5.5G bol na stánku Huawei záujem hlavne z pohľadu biznis klientely. Naším sprievodcom po stánku Huawei bol Kamil Anis

Mobilný priemysel povedie generatívna umelá inteligencia

Podľa IDC dosiahnu globálne dodávky mobilných telefónov s umelou inteligenciou v roku 2024 počet 170 miliónov. To bude predstavovať 15 % všetkých dodávok smartfónov. Telefóny s umelou inteligenciou novej generácie budú mať výkonnejšie úložisko, displej a zobrazovacie funkcie. Na to je nevyhnutné posilňovať aj rozšírenie 54G sietí.

Li svoje vystúpenie na samite uzavrel prísľubom: „Spoločne s operátormi odomkneme potenciál 5G a 5.5G a dosiahneme ďalší rast.“

Zdroje: Huawei, MWC

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.