Určený bude hlavne pre profesionálnych hráčov.

Spoločnosť BOE (Beijing Oriental Electronics) ukázala nový 16-palcový notebookový displej s nevídanou obnovovacou frekvenciou 600 Hz. Zobrazovací panel predstavila na svetovej konferencii v Číne, ktorá bola venovaná segmentu zobrazovacích jednotiek. Informoval o tom čínsky portál Ithome.com, z ktorého prebral informácie Tom’s Hardware.

Bohužiaľ, okrem veľkosti displeja a obnovovacej frekvencie neboli na podujatí prezentované žiadne ďalšie informácie o tomto paneli. Je ale pravdepodobné, že šlo o Full HD rozlíšenie, pretože s každým vyšším by pri takejto obnovovacej frekvencii zásadne stúpali nároky na hardvér. Zároveň nie je ani jasné, či šlo o natívny 600 Hz panel, alebo výrazne pretaktovaný 480, resp. 500 Hz panel.

BOE ukázala displej v notebooku s procesorom AMD Ryzen a grafickým procesorom Nvidia. Respektíve, tieto logá boli na tele notebooku, takže zrejme aj reálne obsahoval ich komponenty. Samotná 600 Hz obrazovka je ale asi ešte v ranom štádiu vývoja, pretože k telu notebooku bola pripevnená páskou.

Otázne ale je, či je takýto panel vôbec potrebný. Využijú ho hlavne profesionálni hráči, ktorí súťažia v hrách ako Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite a PUBG, ktoré nie sú graficky príliš náročné a dajú sa v nich vytiahnuť vyššie obnovovacie frekvencie. Lenže zatiaľ čo rozdiel medzi 60 Hz a povedzme 360 Hz je značný a čas snímkovania sa zníži zo 16,66 milisekundy na 2,7 milisekundy, pri 600 Hz už klesne len na 1,66 milisekundy, čo je už diskutabilný prínos.

Pre ľudí, ktorí profesionálne nehrávajú hry, tak bude plne postačovať 144 Hz či maximálne 240 Hz panel bez toho, aby sa cítili nejako obmedzení.

Zdroje: Ithome.com, Tomshardware.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.