Jedno z najznámejších lietadiel postupne odchádza do histórie.

Ak by sme zostavovali zoznam desiatich najikonickejších lietadiel, určite by sa doň dostalo legendárne Jumbo, teda Boeing 747. Prvé lietadlo tohto typu bolo predstavené v roku 1968 a vyrábalo sa doteraz, keďže úplne posledný kus bol dodaný 31. januára 2023.

Ako informuje portál Wired.com, éra tohto lietadla, ktoré bolo spájané so zlatými časmi leteckej dopravy, sa definitívne končí. Posledné osobné lietadlo 747 bolo dodané spoločnosti Korean Air v roku 2017 a spomínaný posledný vyrobený kus, ktorý zišiel z výrobnej linky Boeingu v Everette v štáte Washington, je určený na nákladnú prepravu.

Toto lietadlo bolo ale už desiatky rokov zastarané a technologicky ho výrazne prekonali novšie a lepšie lietadlá, takže nejde o prekvapujúci krok. Objednávky na tento typ vrcholili už v roku 1990, keď ich bolo celkovo 122. Za 54 rokov produkcie sa vyrobilo presne 1574 kusov týchto letúňov. V súčasnosti je v prevádzke ešte 385 lietadiel Boeing 747, ktoré väčšinou pracujú pre nákladné spoločnosti. Ďalších 122 je uskladnených.

Prvotná príťažlivosť lietadla Boeing 747 v 70. či 80 rokoch 20. storočia zrejme spočívala čiastočne v jeho veľkosti. Ešte v 50. a 60. rokoch minulého storočia bola väčšina lietadiel úzkotrupých, jednoprúdových a zmestil sa do nich len pomerne malý počet cestujúcich. Štyri motory 747 znamenali, že samotné lietadlo mohlo byť oveľa väčšie, mať viac sedadiel a priestoru v kuchynke.

Boeing 747 tak definitívne odchádza do histórie zrejme nepotrvá príliš veľa rokov, kým budú z prevádzky vyradené všetky kusy. Navždy však zostane súčasťou leteckých dejín a okrem múzeí nám ho navždy budú pripomínať napríklad desiatky filmov, v ktorých sa objavilo.

Zdroj: Wired.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.