Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prepravná aplikácia Bolt dnes spustila službu zdieľaných elektrických bicyklov v susednej Českej republike. Praha sa tak stala prvým mestom v regióne strednej a východnej Európy, v ktorom Bolt tieto elektrické bicykle prevádzkuje. Spustením služby sa spoločnosť chce priblížiť k naplneniu ekologického programu nazývaného Green plan. Touto iniciatívou sa zaväzuje ku kompenzovaniu dopadu svojho podnikania na životné prostredie.

Bolt pri spustení služby rozmiestnil do ulíc Prahy až 600 bicyklov v centre, a širšom centre mesta. Užívatelia si budú môcť požičať elektrobicykle prostredníctvom aplikácie, ktorú už dobre poznajú a využívajú ju na objednanie odvozu autom. Po diskusii s magistrátom mesta sa spoločnosť rozhodla, že elektrobicykle Bolt je možné parkovať len vo virtuálnych parkovacích staniciach, ktoré sú viditeľne vyznačené v aplikácii.

“V Bolte sme presvedčení, že riešenia z oblasti mikromobility napomáhajú premeniť  prepravu po meste tak, aby bola viac enviromentálne udržateľná a súčasne prívetivá k užívateľom. Elektrické kolobežky a bicykle sú pre používateľov dostupné, jednoduché na použitie, a zároveň citlivé k životnému prostrediu. Pre Bolt takéto nové riešenia predstavujú ďalšu fázu v rozvoji platformy, a zároveň nimi chceme do miest prinášať cenovo dostupný spôsob mikromobility,” dodáva Roman Sysel, regionálny manažér Boltu pre strednú a východnú Európu.

Aj pri tejto službe vyzýva Bolt všetkých užívateľov aby jazdili bezpečne a dbali aj na bezpečnosť druhých. K tomu slúži v aplikácii sekcia s bezpečnostnými typmi, ktorá pred každou jazdou pripomenie užívateľom zásady bezpečného pohybu pomocou bicyklov, ale taktiež základné pravidlá cestnej premávky. Bolt dôrazne doporučuje aj to, aby jazdci mali pri jazde nasadenú prilbu.

Bolt sa týmto počinom stal v Českej republike jedinou aplikáciou svojho druhu, ktorá ponúka odvoz autami, jazdu na e-kolobežkách, e-bicykloch a zároveň dovoz jedál z reštaurácií. Dlhodobým cieľom je vo všetkých mestách, kde Bolt pôsobí, dať cestujúcim možnosť kombinovať pri presunoch rôzne formy prepravy.

Technické zaujímavosti zdieľaných bicyklov:

  • Na jedno dobitie, v závislosti na spôsob jazdy a terénu, prejde až 65 km.
  • Váži 22 kg.
  • Maximálna rýchlosť s elektrickým pohonom je obmedzená na 25 km/h.
  • Je vybavený prednou kotúčovou a zadnou bubnovou brzdou.

Vďaka vymeniteľným batériám nie je potrebné zbieranie a odvážanie bicyklov do skladu. Výmena batérie prebehne priamo na uliciach servisným tímom spoločnosti, ktorý sa po meste bude pohybovať v automobiloch na elektrický alebo LPG pohon