Poznáte modelový rad SoundLink? Ak nie, vedzte, že táto séria je pýchou tejto značky. Bose je totiž značka, ktorá má špeciálne premyslené zvukové technológie. Vďaka tomu dokážu vytvoriť silný a efektný zvuk aj na malom priestore. Kto už počul reproduktory tejto značky, spochybní sa v ňom viera vo fyziku. Ozvučnica, jej veľkosť a stredoškolská fyzika ide bokom. Dva reproduktory Revolve a mierne väčší Revolve+ sú toho jasným dôkazom.

Bose SoundLInk Revolve+

Malý a veľký

Malý reproduktor SoundLink Revolve sa nám páčil práve pre svoju kompaktnosť a takmer čistý dizajn. Chýbalo mu aj pútko „kanvice“ ako na väčšom modeli so znamienkom plus. Tento dizajnový prvok sa nám príliš nepáčil. Prečo hodnotíme dizajn ako takmer čistý? Má totiž plastové ohraničenie spodnej a vrchnej časti. Niečo ako vrchnák od veľkej fľaše. Keby bol celý z hliníka, vyzeral by ešte lepšie. Tu sa výrobca snažil pridať na odolnosti.

Bose SoundLink Revolve

Má certifikáciu IPX4, čiže odolá striekajúcej vode vo všetkých smeroch. Pozor na tryskajúcu vodu, to už je IPX5 a na toto tiež nie je tento reproduktor stavaný. No a na náhodné ponorenie do vody by ste potrebovali aspoň IPX7. Avšak aj aktuálne pridanú odolnosť oceňujeme. Reproduktoru sa nič nestane keď zmokne alebo ho omylom polejete vodou. No a dostávame sa k plastovým prvkom. Tie zase slúžia na to, aby sa pri páde nepoškodil. Mali by tlmiť náraz, no toto sme neskúšali, podľa nás je tu riziko poškriabania hliníkovej časti, a to by bola škoda. Revolve má rozmery 150 × 57 × 57 mm a hmotnosť 668 gramov. Revolve+ má rozmery 184 × 105 × 105 mm a hmotnosť 907 gramov.

Ovládanie

Horná strana slúži na ovládanie reproduktora. Sú tu tlačidlá, ktoré dobre poznáme zo série prenosných reproduktorov. Samostatné tlačidlo na zapnutie, plus a mínus na ovládanie hlasitosti, tlačidlá na Bluetooth, linkové spojenie 3,5 mm káblom a multifunkčné tlačidlo na hovory alebo digitálneho asistenta od Applu alebo Googlu. Pri ovládaní sa ešte pozastavíme. Tu je vidno, že tí, čo navrhovali spôsob ovládania, naozaj aj rozmýšľali.

Ovládacie tlačidlá na hornej strane

Navrhli ho presne tak, akokeby potom reproduktory museli sami používať. Teda žiadne nežiaduce zdvojovanie funkcií ani šialené kombinácie dlhého a krátkeho stlačenia, ktorému by ste nerozumeli. Jednak je tu NFC na rýchle párovanie, avšak aj bežným spôsobom cez Bluetooth bez NFC sprostredkovateľa sa k reproduktorom rýchlo pripojíte. Stlačením tlačidla Bluetooth sa budete prepínať medzi zapamätanými zariadeniami, dlhé stlačenie prepína do párovacieho režimu.

Krátke stlačenie tlačidla reproduktor okamžite vypne. Dlhé vám cez hlasové povely oznámi stav akumulátora. Presne takto sme si to predstavovali. A pod tlačidlom je rovnako ako u starších modelov povestná ikona batérie. Tá je podsvietená a podľa jej farby (zelená, oranžová a červená) máte rýchly prehľad o stave batérie. Revolve má maximálnu výdrž 12 hodín, Revolve+ by mal vydržať 16 hodín.

Spodná časť má konektor k nabíjacej stanici. Tá ale nie je súčasťou balenia a dá sa dokúpiť samostatne. Reproduktor na ňu položíte a môže sa zakaždým nabíjať. To sa však môže aj cez dodávaný sieťový adaptér. Na boku, vedľa 3,5 mm audiokonektora, nájdete microUSB konektor. My sme reproduktor nabíjali nabíjačkou od smartfónu. Bolo to pohodlnejšie, ako do predlžovačky pridávať zase ďalší adaptér s káblom. Na spodnej strane sa nachádza aj závit, vďaka ktorému pripevníte reproduktor na audio stojan alebo na statív.

Technológie

Prierez vnútrajškom reproduktora

Oba modely sú dostupné v dvoch farbách, striebornej a čiernej. Ako sme už v úvode spomínali, na malom priestore sa podarilo vytvoriť poriadne kvalitný zvuk. Reproduktory sú 360°, čo ste už asi zbadali podľa ich dizajnu. Naozaj hrajú vo všetkých smeroch. Na toto sme si špeciálne posvietili. Už sme totiž videli 360° reproduktory, ktoré treba natočiť „správnym“ smerom. V tomto prípade sú vo vrchnej časti zrezaného kužeľa umiestnené dva pasívne žiariče. Vďaka nim získate basovú zložku. V prostriedku je umiestnený menič smerujúci nadol na vychyľovač zvuku. Vďaka tomu sa zvuk šíri priestorovo a dosiahne sa silný zvukový výkon na malom priestore.

Zvuk + aplikácia

Zvukovo je to reproduktor, ktorý kvalitou podania zvuku prekonáva drvivú väčšinu produktov tohto typu na trhu. Bose však na to ide inak. Okrem toho, že dizajnovo sa hodia k hipsterom, technomaniakom alebo pokojne aj ku vašej babke, dáva si záležať na reprodukcii. Nenájdete tu dva USB konektory na nabíjanie ďalších zariadení, ani žiadne svetelné LED efekty. To nie. Skupina používateľov, ktorá si kupuje produkty tejto značky má iné preferencie. Zvuk je vysoko nad ostatnými prioritami.

Reproduktor má dynamické a nezvykle silné basy. Nebudete ich potrebovať doladiť ani ekvalizérom. Zvuk si totiž vychutnáte tak, ako je. To platí aj pre výšky a stredy. Obe sú vyladené tak, aby si navzájom nedeformovali reprodukciu. Vyskúšali sme aj párty režim so zapojením dvoch reproduktorov do seba. Zvuk sa citeľne zosilní, no tu ide hlavne o priestorové pokrytie. Na väčšiu miestnosť môžete reproduktory rozmiestniť pár metrov od seba a získate lepšie vyplnenie zvuku. Keď spojíte reproduktory do párty režimu, objaví sa možnosť prepnutia na ľavý a pravý kanál sterea. Vynikajúce na tom je, že každý reproduktor hlasovo oznámi, či je ľavý alebo pravý.

Na konfigurovanie ale aj aktualizovanie firmvéru potrebujete aplikáciu Bose Connect. Tu vidíte, aká kapacita batérie zostáva, môžete zmeniť jazyk hlasových povelov, ale aj ich vypnúť. Tiež nastaviť, po koľkých minútach sa reproduktor vypne. Dobrá aplikácia a navyše sa aj dobre ovláda.

Verdikt

Bose SoundLink Revolve a Revolve+ sú reproduktory, ktoré na nás urobili dobrý dojem. Kúpiť dva na stereo režim nebude lacný špás. Avšak aj s jedným si vychutnáte hudbu kamkoľvek ho zoberiete. Ktorý si vybrať? My si myslíme, že na domáce používanie postačí aj menší model Revolve. Ak vám neprekáža priplatiť si o 100 eur viac, je tu pre vás model s hutnejším a silnejším zvuk, čo je dané aj jeho rozmermi.

Hodnotenie
+ kvalita spracovania, vynikajúci zvuk, ovládanie a možnosti zapojenia do páru, odolnosť IPX4
– gumové prvky ho chránia, ale narúšajú vzhľad

Zapožičal: Bose
Ceny: Revolve 230 EUR, Revolve+ 330 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.