Luxus na ušiach, no v skutočnosti slúchadlá s dôrazom na prémiový zvuk.

Bowers & Wilkins prináša na trh dve novinky z radu veľkých slúchadiel na hlavu. Lacnejší model PX7 S2 má plastové avšak pevné spracovanie a na pohľad od modelu PX8 by ste ich letmým okom nerozoznali. Pozornejšie skúmanie ukáže rozdiely, rovnako aj argument, prečo si priplatiť za drahšiu verziu.

Okrem dizajnového spracovania a niektorých použitých materiálov majú spoločný 24-bitový zvuk. Toto bude jeden z dôležitých argumentov, prečo takéto slúchadlá mať.

Bowers & Wilkins PX7 S2

Spracovanie je založené na oblých tvaroch a oválnych náušníkoch. Dobre sadnú na uší, celé ich pokryjú a nebudú vás tlačiť. To dáva predpoklad na dlhodobejšie nosenie bez nežiaducich bolestí uší. Oválny tvar zo slúchadiel s väčším rozmerom robí vo vizuále kompaktnejší rozmer. A to ešte treba dodať, že PX8 majú mierne väčší polomer a sú o niekoľko milimetrov väčšie.

Zdroj: Samuel Hindy

Mušle v sebe obsahujú 40 mm meniče a náušníky používajú pamäťovú penu. Výborná vec na odhlučnenie tým, že priľnú k vašej hlave a zároveň vás nebudú tlačiť. Spojovací most má zo spodnej strany takisto pamäťovú penu a kožený poťah, prípadne umelú kožu, keďže tieto materiály je niekedy ťažko od seba rozpoznať. Na hornej strane je tkanina, ktorá je sčasti aj okolo mušlí.

V tejto cenovej relácii je prirodzená prítomnosť ANC rovnako tak aj priepustný režim na pohyb so slúchadlami vonku ale pri potrebe počuť dianie v kancelárii. Po zložení z hlavy sa pozastaví audio a to či v spojení s počítačom cez kábel alebo cez Bluetooth 5.2 s telefónom.

Nabíjanie je cez USB-C a na jedno nabitie vydržia 30 hodín prehrávania. Dostupné je aj rýchle nabíjanie a za 15 minút ich môžete používať až 7 hodín.

Bowers & Wilkins PX8

Tu je hlavná zmena v tom, že používajú kovovú konštrukciu, na rozdiel od plastovej u modelu vyššie. Namiesto tkaninového poťahu používajú vo vnútri vonkajšej strany oválu kožený povrch. Oceľové držiaky mušlí sú ďalšími bonusom. Odlesky na zaoblených tvaroch vyzerajú dobre a pritom vážia len o necelých 20 gramov viac a teda vo výsledku 320 gramov.

V rámci detailov je tu ešte odlišnosť v použitom materiály meniča. Pri PX7 S2 je použitý biocelulózový povrch, menič PX8 je postavený na báze uhlíka.

Takisto nechýba pamäťová pena, veľmi pohodlné nosenie a možnosti úprav cez mobilnú aplikáciu.

Zvuk

Kvalita zvukového prejavu je výborná, čo pri tejto značke nie je nijakým prekvapením. Vyskúšali sme káblové aj bezdrôtové pripojenie a nepoznali sme rozdiel medzi nimi. To vďaka kodeku aptX Adaptive, ktorý podporoval aj náš smartfón. Okrem toho je tu podpora pre aptX HD a ostatné základné. Slúchadlá sú kompatibilné so štandardom Bluetooth, tu nie je žiadny rozdiel.

Odporúčame ale nahrávky s vyššou kvalitou, rozdiel bude poznať a znejú fantasticky. Skutočne budete počuť tóny, ktoré sa mohli pri lacnejších slúchadlách strácať alebo neboli tak dobre vykreslené. Toto platí pre oba modely. Kúpou lacnejšieho si zachovávate kvalitu zvuku. Pri drahšom sa ale zvuk javil detailnejší. Subjektívne by sme si ale kúpili lacnejší model.

Navyše sa tu prejavil ešte efekt priestorového zvuku. Nenásilne a vkusne. Celý prejav znel veľmi prirodzene a toto nás spolu s detailným vykreslením zvuku presvedčilo o kvalite oboch slúchadiel.

Aplikácia

Umožňuje ladiť basy a výšky, čo bude postačovať. Ekvalizér máte na počítači aj smartfónoch, tu veľa nepotrebujeme. Podstatné je to, že máme dobrú skúsenosť s párovaním a používaním slúchadiel. Všetko fungovalo na prvýkrát a bez problémov s konektivitou.

Verdikt

Bowers & Wilkins PX7 S2 boli naším favoritom, najmä vďaka nižšej cene a výbornej kvalite. Dostanete kvalitný prejav, spracovanie a bezproblémové používanie aj v bezdrôtovom režime.

Bowers & Wilkins PX8 sú ešte vyššie a zameriavajú sa na detaily po každej stránke. Dostane skutočne prémiové spracovanie, zvukovo sme mali pocit s ešte detailnejšieho zvuku. Nedá sa povedať, že sú oba modely identické a v tomto smere sú takisto rozdiely. Treba sa ale viac sústrediť na to, aby ste ich zaznamenali. To práve k už výbornému prejavu PX7 S2.

Cena PX7 S2: 429 eur

Cena PX8: 699 eur

Slúchadlá zapožičal: Bis Audio

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.