Roky sa hovorí o tom, že iPhone nie je možné odomknúť, resp. sa dostať k údajom bez toho, aby ste boli majiteľom zariadenia – Brazílsky gang má na toto tvrdenie iný názor. 

Pamätáte sa na aféru spred niekoľkých rokov so zadržanými teroristami a ich Apple zariadeniami? Vládne zložky sa nevedeli dostať k údajom z telefónov a spoločnosť Apple v rámci ochrany súkromia používateľov veľmi nechcela „spolupracovať“. Bola to zvláštna situácia, no z časti sa dá tvrdiť to, že ešte nebol vyvinutý tak dobrý softvér tretích strán ako je teraz.

Lúpežník

Lúpežník

Po niekoľkých správach o zločincoch, ktorí odomykali kradnuté iPhony, pričom sa im podarilo získať prístup k bankovým účtom používateľov, sa štátnej polícii v São Paule podarilo zatknúť jednu časť tejto organizovanej skupiny.

Podľa brazílskeho denníka – Folha de S.Paulo – boli včera zatknutí štyria ľudia, ktorí boli obvinení z integrácie v špecializovanom gangu, ktorí sa zameriava na odblokovanie kradnutých iPhonov so zámerom dostať sa k bankovým účtom používateľov. Je to až neuveriteľné, no reálne sa im v tomto nemilom „startupe“ darilo a viacero ľudí prišlo a svoje peniaze.

Podľa dostupných informácií má ísť o jeden z najsofistikovanejších gangov pôsobiacich v São Paule, so sídlom v centre mesta. Títo ľudia sú schopní využívať bezpečnostné chyby Apple zariadení, pričom dokázali obísť FaceID, TouchID, ako aj klasické alfanumerické heslá.

„Podľa policajného prezidenta, Roberta Monteira, je tento gang schopný pirátskym softvérom zakúpeným na webe – deep web – získavať z iPhonov rôzne údaje pôvodných používateľov. Od chvíle, keď sa im podarilo odomknúť prvé telefóny, gang vyhodnotil, že to má veľký potenciál. Ak sa títo ľudia dostanú k bankovým údajom, tak pomocou ďalšieho špecializovaného softvéru začnú z účtov presúvať/kradnúť peniaze, dodal policajný prezident.“

iphone

iPhone

Na celej situácii je zvláštne to, že používatelia ukradnutých zariadení nevykonali základné kroky, ako je vymazanie zariadenia a pod., čo trvá veľmi krátky čas a dá sa to vykonať z akéhokoľvek zariadenia s prístupom na internet. Od krádeže telefónu až po dešifrovanie prístupových údajov musel prejsť nejaký čas, ktorý okradnutí používatelia očividne nevyužili správne, resp. nevhodne vyhodnotili danú situáciu. 

Zásah proti tomuto gangu, resp. jeho časti, bol už dlhšiu dobu plánovaný a celkom veľkolepý, zúčastnilo sa ho viac ako 80 policajtov, 38 automobilov a 10 špecializovaných tímov s pomocou policajnej leteckej jednotky a troch tímov metropolitnej civilnej stráže .

Dodajme, že už po predchádzajúcich správach spoločnosť Apple prisľúbila brazílskym novinárom, že používateľom uľahčí vymazanie všetkých údajov z ukradnutých zariadení. Spoločnosť však neuviedla podrobnosti, resp. čo konkrétne bude realizovať. S operačným systémom iOS 15 budú môcť používatelia sledovať aj vypnutý iPhone pomocou aplikácie Find My.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Tim Cook tvrdí, že Apple pomôže s odstraňovaním škôd, ktoré spôsobili povodne v Nemecku, Belgicku a Holandsku  

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE