Prenos dát zabezpečujú LED svietidlá.

Li-Fi je technológia, ktorá prenáša dáta pomocou LED svietidiel. Vedci ju vynašli v roku 2011 a v laboratórnych podmienkach dosiahli prenosovú rýchlosť až 224 Gbps. V reálnej prevádzke dokáže prenášať údaje rýchlosťou až 1 Gbps, čo je výrazne viac ako priemerné rýchlosti za použitia Wi-Fi sietí. Technológiu Li-Fi momentálne v praxi testuje spoločnosť Velmenni v Estónsku.

Na rozdiel od Wi-Fi signálu, Li-Fi komunikuje prostredníctvom svetla. Nedokáže teda prenášať signál cez steny, čo teoreticky obmedzuje dosah technológie. Na druhej strane, toto obmedzenie môže mať pozitívny dopad na bezpečnosť technológie. Odpočúvanie komunikácie je výrazne komplikovanejšie. Dodajme, že hoci prenos dát zabezpečuje svetlo, ide o krátke nanosekundové záblesky, ktoré ľudské oko nezachytí.

Je zrejmé, že ak sa technológia uplatní, LED svietidlá nebudú slúžiť iba na osvetlenie domácností. Budú fungovať aj ako sieťové body domácej infraštruktúry. Okrem komunikácie medzi sebou môžu zabezpečiť prenos dát medzi inteligentnými spotrebičmi a ďalšími zariadeniami naprieč miestnosťami v domácnosti.

S technológiou Li-Fi experimentujú aj ďalšie spoločnosti. Okrem Velmenni je to napr. Oledcoom a pureLifi. Obe spoločnosti ponúkajú inštaláciu Li-Fi sietí v domácnostiach a firmách. pureLifi aktuálne sľubuje prenosovú rýchlosť až 10 Mbps.

Prednáška Haralda Haasa z roku 2011 o technológii Li-Fi

Zdroj: Mashable

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit