Aktuálna situácia s televízormi je taká, že už existujú modely, ktoré dokážu zobraziť obraz v kvalite ako sa to dalo len v modernom kine a zároveň sú to umelecké diela. Hovoríme samozrejme o luxusných televízoroch, vlajkových lodiach a z hľadiska technológií sa súčasný boj odohráva medzi OLED a QLED.

Aktuálna situácia na trhu

Na čele inovácií v oblasti OLED televízorov stojí spoločnosť LG Electronics. Tá ako jediná vyrába OLED panely, a to aj pre ostatných výrobcov ako je Panasonic, Philips či Sony. Za QLED technológiou stojí dnes predovšetkým Samsung a svoje modely výrazne vylepšuje,

Na veľtrhu IFA 2018 sme boli na predstavení úplne prvého OLED televízora s rozlíšením až 8K, teda 7680 × 4320. Bol to pritom prvý OLED televízor s takýmto rozlíšením na svete. Tento 8K OLED televízor má uhlopriečku až 88 palcov a je na ňom viac ako 33 miliónov aktívnych bodov vytvárajúcich extra kontrastný pomer. Keďže ide o OLED model, verné zobrazenie čiernej je tu samozrejmosťou.

8K OLED televízor predstavený na výstave IFA v Berlíne

Výhľad do budúcna

Podľa analytikov sa dodávky OLED televízorov na trh v roku 2018 zdvojnásobia a do roku 2022 dosiahnu viac ako deväť miliónov kusov. Stále je to len menšia časť zo všetkých predaných televízorov, ale je to krok k tomu, aby takéto televízory neboli len voľbou pre tých majetnejších zameraných na luxus. Napriek pokroku na poli LCD sa o technológii OLED často hovorí ako o „zobrazovacej technológii budúcej generácie“, pretože emituje vlastné svetlo, čiže nie je potrebné žiadne podsvietenie. To umožňuje výrobu moderných televízorov, ktoré definujú vysokú úroveň kvality obrazu a rovnako je na tom aj tenký dizajn. Jeho nedostatkom je to, že pri zobrazení statického obrazu môžu na displeji zostať aj po vypnutí televízora viditeľné stopy. Pri zobrazení bežného pohyblivého obrazu k tomuto javu nedochádza.

8K rozlíšenie

Samotný trh s predajom televízorov s rozlíšením 8K je dnes ešte len v plienkach, ale patrí mu budúcnosť. Spoločnosť Samsung na výstave IFA ukázala 8K televízory, a to hneď vo viacerých uhlopriečkach – 65, 75, 82 a 85 palcov a nejde o prototypy, ale modely, ktoré sa budú ešte tento rok predávať, a to aj na Slovensku. Samsung Q900R QLED 8K pritom umožňuje dopočítanie (upscaling) s využitím umelej inteligencie. Inými slovami, prepočet sa riadi podľa toho, aký typ scény sa aktuálne zobrazuje.

Takto vyzerá 8K QLED televízor Samsung Q900

Je zrejmé, že 8K obsah zatiaľ skôr neexistuje, ale časom sa objaví. Dnes je to o tom, že výkonné procesory v 8K televízoroch dokážu obraz dopočítať a obraz tak vyzerá na týchto televízoroch krajšie ako na 4K televízore. 8K obsahu je zatiaľ málo, resp. vôbec nie je dostupný aj na takých zdrojoch ako je YouTube či Netflix. Časom ale pribudne, chce to samozrejme kamery, fotoaparáty či mobily, ktoré dokážu zaznamenať 8K video.

Predpokladá sa, že do roku 2022 vzrastie predaj 8K televízorov na viac ako 5 miliónov kusov a je jasné, že z tohto najchutnejšieho koláča si chce každý z veľkých výrobcov odtrhnúť čo najviac. Je teda rozhodnuté, budúcnosť patrí obsahu v 8K. Čím skôr na to prejdú aj televízne stanice, tým to bude pre ne lepšie. Je celkom možné, že etapu 4K rozlíšenia niektoré celkom preskočia. Súčasne to ale chce oveľa väčšiu šírku pásma pri prenose takéhoto obrazu. V každom prípade, pred demonštračnými televízormi s rozlíšením 8K sme v Berlíne na výstave IFA stáli s otvorenými ústami. Jednoducho, je to úplne nová hra a nové rozdávanie kariet.

8K LEG televízor pútal zaslúženú pozornosť

Televízor patrí na stenu

Z hľadiska umiestnenia televízora sa čoraz viac začína presadzovať umiestnenie na stenu. To je poloha, keď televízor najviac vynikane, je vo výške očí a môže dobre pôsobiť napr. ako obraz na stene. V skutočnosti totiž televízor v domácnosti používame maximálne 4 hodiny denne. Zvyšných 20 hodín to je skôr o prekážaní a čím je väčšia uhlopriečka televízora, tým viac je to v modernej obývačke čierny rušivý element.

Televízor ako obraz

Spoločnosť LG tak zaviedla režim Galéria, keď sa na obrazovke počas nečinnosti zobrazujú umelecké diela, a to aj s rámom. Treba povedať, že je to naozaj verné a z metrovej vzdialenosti si nevšimnete, že je to televízor. Budúca generácia tohto režimu má obsahovať aj snímače, ktoré odhadnú vašu náladu a podľa toho budú vyberať umelecké diela. Tiež existuje spolupráca medzi LG a Tripadvisor a výsledkom je zobrazovanie záberov krajín a zaujímavých miest na svete.

LG televízor umiestnený na stene a zobrazujúci scény z cestovania s Tripadvisor

Samsung ide na to trochu inak a dokáže urobiť televízor „priesvitným“. Pritom sa odfotí plocha za televízorom mobilným telefónom a táto fotka sa prenesie do televízora, pričom softvér upraví zobrazovanú plochu tak, aby pôsobila ako pokračovanie toho, čo je okolo televízora. Veľmi dobre to vyzerá pri štruktúrovanej stene, ideálne ak je to stena z neomietnutých tehál. Navyše sú k tomuto Ambient režimu aj animované prvky, ktoré obsahujú napr. aktuálne správy z diania doma a vo svete, informáciu o aktuálnom čase a pod. Podstatné na týchto režimoch je to, aby bola elektrická spotreba počas nich menej ako 20 wattov.

 Televízor ako centrum inteligentnej domácnosti

Ďalším využitím televízora je prepojenie s inými zariadeniami v domácnosti – práčkou, vysávačom, chladničkou, roletami, saunou a pod. Ide o to, že hlásenia z týchto zariadení vidíte okamžite na obrazovke televízora, a tak máte hneď informáciu o tom, čo sa deje. Napríklad práčka doprala a vy to ľahko zistíte pri sledovaní vášho obľúbeného seriálu. Vyskočí vám totiž malá lišta, ktorá informuje, že niečo takéto sa práve stalo. Rovnako si na obrazovke televízora môžete zobraziť pohľad na osobu, ktorá vám práve zvoní pred vchodom. Televízor je totiž centrom obývačky, a to treba náležite využiť.

Na obrazovke televízora sa práve zobrazilo hlásenie o tom, že práčka práve doprala

Technológia MicroLED

K súboju OLED a QLED ešte treba povedať, že aktuálne sa vyvíja aj smer MicroLED. To znamená úplne novú kvalitu obrazu určenú však skôr na profesionálne využitie napr. pri propagovaní nejakej akcie v obchode. MicroLED sú televízory, ktoré sa dajú dodať presne v tom rozmere a tvare, aký zákazník požaduje, aby si tak svoj prezentačný displej umiestnil na určené miesto. MicroLED TV sme videli v januári na výstave CES v Las Vegas a ukázal ich Samsung pod značkou The Wall. Na výstave IFA v Berlíne bolo špeciálne miesto pre televízory MicroLED v podaní LG a ten obraz stál skutočne za to. S týmito typmi televízorov sa určite ešte stretneme v budúcnosti.

Prezentácia MicroLED televízora The Wall na výstave IFA

S televízorom sa aj porozprávate

Spoločnosť LG na výstave IFA venovala polovicu stánku technológii, ktorú označuje ako ThinkQ. Táto firma má totiž úzku spoluprácu so spoločnosťou Google a zabudovala Google Assistant do viacerých svojich zariadení vrátane televízorov. Znamená to, že sa mení spôsob ovládania a komunikácie človeka s televízorom. Na prezentácii sme potom videli kompletne prepojenú domácnosť, ktorá sa dala ovládať hlasom, v tomto prípade v nemčine. Na televízor boli napr. prepojené svietidlá Philips Hue. Stačilo potom zobrať do ruky diaľkový ovládač od televízora, ktorý je vybavený aj mikrofónom a vysloviť svoje želanie. V preklade: „Zapni svetlá na 100 % výkon.“ Výhoda je, že tu nemusíte hovoriť to otravné: „Hey Google“ – začiatok povelu nahradzuje samotné stlačenie tlačidla mikrofónu na diaľkovom ovládači. A hneď môžete pokračovať: „Nastav farbu svetiel na červenú.“ Hlasové povely sa týkajú samozrejme aj samotného televízora, pričom je dostupné aj rozpoznávanie názvu stanice. Napríklad: „Prepni na CNN“ a televízor sa skutočne prepol na stanicu CNN zo satelitného zdroja. Tiež sme počuli povel: „Nastav režim obrazu na Dynamický.“ Mimochodom takto sa dá rýchlo nastaviť v televízore obraz aj zvuk jednoduchým vyslovením povelu: „Cinema mód.“ Toto by ste klasicky diaľkovým ovládačom robili na dvakrát.

S ThinkQ jednoducho vyslovíte želanie, že chcete pozerať scény s peknou prírodou a hneď sa tak stane

Ide to však ešte ďalej. Vyslovíte povel: „Prehraj sériu Black Mirror na Netflix.“ Televízor sám naštartuje aplikáciu Netlix, prepne príslušný vstup na televízore, nastaví správny režim obrazu, ale aj vyhľadá tento seriál a spustí ho presne tam, kde ste ho prestali naposledy sledovať. Úžasné!

Samozrejme, že sa občas stane, že vám televízor na prvýkrát neporozumie. Skúsite tak povedať povel zreteľnejšie alebo ho preformulujete a televízor sa postupne učí lepšie vás pochopiť. A hlasové ovládanie má pred sebou veľký potenciál. Napr. sa spýtate televízora: „Ako dopadol posledný zápas El Clásico?“ a následne dostanete na obrazovke výsledok zápasu FC Barcelona a Real Madrid, a to aj s detailmi, kto a kedy strelil gól, koľko bolo vylúčených a pod. Rovnako sa môžete opýtať, či si máte na služobnú cestu do Prahy zobrať kabát. Podľa predpovede počasia pre Prahu dostanete odpoveď aj so zobrazením počasia, pričom si Google Assistant v televízore ešte skontroluje váš program a dokedy ste v tomto meste.

A takto sa opýtate televízora, či si máte zobrať kabát na vaše cesty

Rozprávka? Nie, toto je už realita a tento smer sa bude ďalej vyvíjať. Ale je tu aj kameň úrazu – slovenčina. Všetci vieme, že to nie je svetový jazyk a je nás relatívne málo, niečo cez 5 miliónov. V najbližších rokoch však očakávame podporu češtiny, čo je už celom dobre použiteľná možnosť aj pre našinca. Aktuálne pritom testujeme vozidlo Mercedes A180d, ktorý už češtinu na hlasové ovládanie plne podporuje a vyskúšali sme si, že sa to dá dobre použiť aj u nás. Snáď sa dočkáme aj podpory slovenčiny.

Celkovo nás tak čaká obdobie, keď sa s televízorom budeme rozprávať a on nám pomôže pri plnení našich naplánovaných povinností. Zároveň poskytne veľmi dobrý obraz v 8K rozlíšení a tiež super zvuk. Bude vyzerať dobre, aj keď práve nebude zobrazovať film či seriál a vyhľadanie obsahu, ktorý nás bude zaujímať, bude otázkou jedného povelu. Tak čo, netešíte sa na túto dobu? Je už za dverami.

Tento seriál vám prináša LG OLED TV najlepší televízor všetkých čias, www.lg.com/sk/lgoled

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.