Ako by mohla vyzerať osobná komunikácia v budúcnosti? Na túto otázku odpovedala tlačová konferencia ako aj celý výstavný stánok Deutsche Telekom na výstave MWC v Barcelone.

Ako sa budú vyvíjať telefóny, smerovače a prístup na internet z hľadiska dizajnu a funkcií? Dizajnovou štúdiou s názvom Concept T spoločnosť Deutsche Telekom ukázala svoj vizionársky svet komunikácií zameraný na človeka a jeho pohodlie.

Umelá inteligencia (AI), Web 3, počítačové videnie, Wi-Fi snímanie a holografia: tieto a ďalšie technológie zmenia spôsob našej komunikácie v budúcnosti. Deutsche Telekom na MWC ukázal pohľad do zákulisia.

Concept T odráža víziu budúcnosti na príklade moderného typu smerovača, ktorý využíva hologram. Štúdia posúva chápanie technológií zamerané na človeka o nový krok ďalej. Concept T sa pritom ovláda prirodzeným hlasom a gestami.

Aktuálne sa s časťou Concept View dajú realizovať hovory so zobrazením holografickej postavy pričom nadväzujú na myšlienku digitálneho cestovania v čase. Na stánku na MWC ukazoval DT avatara s menom Emma, ktorý je založený na umelej inteligencii. Emma dáva umelej inteligencii reálnu tvár a slúži ľuďom ako osobný asistent pri všetkých aspektoch každodenného života.

V budúcnosti sa tak môže stať ústredným prvkom v inteligentnej domácnosti. Napríklad ako užitočný asistent pri nakupovaní, ktorý zobrazuje požadované produkty ako hologramy v 3D. A v prípade potreby navrhne napr. vhodné topánky k vašim novým nohaviciam. Alebo pomôže vybrať tie správne filmy, knihy alebo hudbu. Fungovať môže ako poradca, ktorý pozná váš osobný stravovací plán, ukazuje recepty vhodné pre vás a filtruje internet tak, aby vám ukázal výhodné ponuky na nákup. Predstavivosti sa medze nekladú.

Budúcnosť podľa DT
Budúcnosť podľa DT

Emma samozrejme ovláda aj aplikácie Web 3. Spravuje digitálnu peňaženku (vrátane kryptomien a NFT) aj digitálne identity členov domácnosti.

Samozrejme, bude ústredným kontaktným bodom pre služby od spoločnosti Deutsche Telekom, ako sú správa siete, zmluvné záležitosti a otázky týkajúce sa služieb. Emma pritom pozná celú vašu históriu, ako aj vaše produkty a zmluvy. Preto aj môže poskytnúť komplexnú podporu v prípade problémov alebo všeobecných otázok týkajúcich sa prevádzky a používania siete. Domácu sieť riadi podľa individuálneho správania sa používateľa. Napríklad uprednostňuje určité zariadenia pre holografické videohovory, televíziu a hry. Alebo reguluje izbovú teplotu v inteligentnej domácnosti.

Na MWC sme si Emmu vyskúšali a požiadali sme ju o predstavenie produktov. Konkrétne to bol nový T Phone a jeho funkcie. A Emma poskytla trojrozmerný obraz zariadenia. Súčasťou portfólia Concept View sú aj holografické hovory. Záujemcovia mohli obdivovať aj sami seba ako vytvorený hologram.

Inteligentné prepojenie technológií

Hardvér smerovača má podobu jednoduchej sklenenej gule. Technickým základom je skutočný smerovač ale nového typu. Technicky vnímané zariadenie sa tak stáva emocionálnym zážitkom. Digitálny asistent v podobe hologramu dáva štúdii skutočnú tvár v pravom zmysle slova.

V budúcnosti budú zariadenia od DT reagovať na gestá a reč. Vďaka tejto prirodzenej forme interakcie sú tlačidlá alebo zložité ponuky zbytočné a rozpoznávanie tváre umožňuje vytvárať individuálne profily používateľov. Digitálni asistenti by mohli v budúcnosti prevziať aj mnohé rutinné rozhodnutia alebo aktívne predkladať návrhy.

Concept Level ako modulárny systém

Concept Level umožňuje nastavenie na mieru. Základňu s bežnými funkciami smerovača je možné doplniť o ďalšie prvky. Napríklad valcový modul s displejom. Ten obsahuje hlasového asistenta s umelou inteligenciou a ponúka aj ovládanie inteligentnej domácnosti prostredníctvom interaktívneho displeja. Ten zobrazuje napríklad spotrebu energie.

Modul v tvare kužeľa poskytuje snímanie Wi-Fi s monitorovaním miestnosti. Inými slovami, pre funkcie zabezpečenia domácnosti, ako je monitorovanie vchodových dverí alebo upozornenie na vlámanie. A nielen pre starších ľudí sú užitočné snímače, ktoré zaznamenávajú pád a monitorujú srdcovú frekvenciu. V prípade núdze v domácnosti sú automaticky informovaní členovia rodiny alebo lekár.

Modul Web 3 slúži ako digitálna peňaženka pre kryptomeny alebo bezpečné úložisko NFT. Ďalším komponentom je modul mesh. Ten zabezpečuje konektivitu a posilňuje pripojenie všade tam, kde je potrebné obzvlášť dobré pokrytie Wi-Fi.

Jednotlivé moduly sú napájané aj bezkontaktne, prostredníctvom prenosu energie cez WiFi. Môžu tak pracovať aj oddelene od základného modulu. Ďalšie zariadenia, ako sú smartfóny alebo inteligentné hodinky, sa potom môžu nabíjať bezdrôtovo na plochách základného modulu.

Concept Buddy ako priateľský komorník

Malý robot so svojimi veľkými očami a úsmevom dodáva umelej inteligencii priateľskú tvár. Ponúka všetky funkcie Concept Level a je navyše mobilný. Vďaka kolieskam sa môže pohybovať po domácnosti a napríklad merať kvalitu vzduchu v miestnostiach.

Pohyblivé vozidlo od DT
Pohyblivé vozidlo od DT

Vďaka zabudovanému projektoru sa z neho stane napríklad asistent na zavlažovanie: Zariadenie pritom zobrazí obraz dažďového mraku nad izbovými rastlinami a pripomenie vám, že ich treba zaliať. Alebo premieta na stenu video osobného trénera na cvičenie a pomáha pri správnom vykonávaní pohybov. A zobrazuje Magenta TV v ľubovoľnej veľkosti a s 360-stupňovým priestorovým zvukom,

Zdroje: vlastné, Deutsche Telekom

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.