Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Business Lease Slovakia ako prvá lízingová spoločnosť na Slovensku prináša nielen inovácie v mobilite, ale aj priekopnícky model fungovania a zodpovedné podnikanie.

Spoločnosť Business Lease Slovakia, líder v inováciách a komplexných riešeniach mobility firiem na Slovensku, odštartovala priekopnícky model vlastného fungovania – office sharing, a ako prvá lízingová spoločnosť na Slovensku začala dodržiavať aj princípy cirkulárnej ekonomiky v praxi. Na stretnutí so zástupcami firiem a členov Holandsko-slovenskej obchodnej komory a novinárov predstavili model fungovania Lucia Čišková, výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia a Ermanno Boeris, managing partner Colliers International, medzinárodnej konzultačnej spoločnosti pôsobiacej v oblasti komerčných realít.

Výhody zdieľania

Základom inovatívnej platformy fungovania office sharing je spoločné zdieľanie firemných priestorov dvoma, prípadne viacerými firmami. Business Lease ich zdieľa práve so spoločnosťou Colliers International Slovensko. „Motivátorom rozhodnutia pre office sharing boli výhody jednak efektívneho vynakladania zdrojov, ale aj efektívneho využívania firemných priestorov a využitia potenciálu spoločných kontaktov pri získavaní nových obchodných príležitostí,“ skonštatovala na stretnutí Lucia Čišková. „Pre rast nie je potrebné mať viac priestoru, ale dosiahnuť väčšiu efektivitu jeho využitia,“ dopĺňa Ermanno Boeris. Napríklad využívanie priestorov na mítingy sa vo firmách na Slovensku v priemere využíva iba na 12 %, obdobne je na tom firemná kuchynka či recepcia. Zdieľanie týchto priestorov vedie k úspore 15 % pracovnej plochy, ktorú by firma v bežnom modeli potrebovala. Spoločnosti to však zároveň dovoľuje za rovnaké náklady získať lukratívnejšie priestory a aj adresu.

V súčasnosti dokonca s najvyššie položenou terasou v Bratislave. Hoci sa zdá, že obe spoločnosti majú iné zameranie, podľa Lucii Čiškovej je tu prienik v snahe prinášať inovácie a riešenia pre udržateľný životný štýl pre prácu aj život v meste. „Naše rozhodnutie pre spoločný office sharing s Colliers tak vyplývalo z toho, že ide rovnako o modernú, dynamickú spoločnosť s podobnou filozofiou a víziou ako Business Lease,“ dodala Lucia Čišková. Spolužitie a obdobná filozofia zároveň umožňuje zdieľať si aj kontakty a obchodné príležitosti.

Office sharing umožňuje Business Lease zároveň poskytnúť benefity aj zamestnancom. Spoločné priestory sú totiž postavené na báze flexibilných a zdieľaných pracovných miest. Zamestnanci sú tak mobilní a môžu pracovať z ktoréhokoľvek miesta vo firme. Či už je to priestor so zdieľanými pracovnými miestami, alebo v brainstorm rooms, kuchynke, firemnej „obývačke“, na terase, prípadne aj prostredníctvom home office. Výhodou je nielen mobilita zamestnanca, ale najmä jeho spokojnosť a tým aj rastúca pracovná výkonnosť a kreativita. Sami dokonca iniciovali aj spoločné záujmové a relax zóny v práci, ktoré zároveň prispievajú k team buildingu priamo vo firme. Ide napríklad o zdieľanú knižnicu, garden, movie, fit kluby a pod. „Spokojní a efektívni zamestnanci totiž prispievajú k spokojným zákazníkom a tí prispievajú firme k výborným výsledkom,“ hovorí o jednej z najväčších výhod office sharingu Lucia Čišková.

Cirkulárna ekonomika

Business Lease ako prvá spomedzi lízingových spoločností na trhu sa rozhodla zažiť na vlastnej koži aj ďalší priekopnícky model – cirkulárnu ekonomiku. „Hoci triedenie odpadu už máme v našej obehovej ekonomike firmy dokonale zvládnuté a zabehnuté, 6. marca sme u nás odštartovali deň #twoatthetop obehovej ekonomiky – s minimalizovaním odpadu a s druhou šancou pre veci,” hovorí Lucia Čišková. Firma si napríklad dala za výzvu mať v garáži zaparkovaných maximálne 8 z možných 20 vozidiel, čo sa vďaka car poolingu, teda zdieľaniu vozidla viacerými kolegami, dá zabezpečiť. Obdobne tak spoločnosť už zriadila knižnicu, kde si zamestnanci vzájomne posúvajú prečítané knihy. Druhú šancu dostáva aj oblečenie či hračky.

Značky: