Vraj je to iba reakcia na situáciu na trhu.

Trh so smartfónmi počas uplynulých rokov rástol iba veľmi pomaly. To spôsobilo, že niektorí výrobcovia museli počkať na vhodnú chvíľu, aby mohli zvýšiť ceny svojich komponentov bez výrazného dopadu na objem objednávok. Presne takáto situácia sa teraz deje aj v spoločnosti Samsung. Portál GSMArena informoval, že Samsung zverejnil svoje plány na najbližšie mesiace. Spoločnosť už údajne informovala svojich partnerov, že bude zvyšovať ceny CIS komponentov, ktoré sa využívajú pri výrobe fotoaparátov pre smartfóny.

Pri pohľade na percentuálne vyjadrenie zvýšenia cien je pritom jasné, že nejde iba o ich kozmetickú úpravu, pretože Samsung od budúceho roka plánuje zvýšiť ceny niektorých komponentov o 25 % až 30 %.

Samsung a Sony sú najväčšími výrobcami CMOS senzorov pre fotoaparáty smartfónov, pričom práve kórejský gigant po prvýkrát za uplynulé dva roky zaznamenal prudký nárast objednávok. To zároveň naznačuje, že trh so smartfónmi sa konečne prebúdza a naberá na sile, a preto sa Samsung rozhodol, že zvýši ceny komponentov pre fotoaparáty. Zdroj dodáva, že zvýšenie cien sa týka najmä senzorov s vysokým rozlíšením, t.j. od 32 Mpx.

Samsung Isocell
Samsung Isocell, Zdroj: interesting engineering

Hoci o komponentoch pre senzory mobilných fotoaparátov nemôžeme hovoriť ako o príliš drahých, ale rozhodnutie Samsungu môže naznačovať určité smerovanie trhu do budúcnosti. Pokiaľ ceny svojich komponentov sa rozhodnú zvýšiť aj ďalší výrobcovia, tak to už môže mať na budúcoročné ceny smartfónov výraznejší dopad. 

Nechajme sa teda prekvapiť, kam sa bude trh so smartfónmi v roku 2024 uberať.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.