Nový formulár na očkovanie alebo aplikácia Čakáreň je už spustená. Všetko sa realizuje cez stránku korona.gov.sk. Stalo sa tak o deň skôr ako bolo avizované na tlačovej konferencii k aplikácii Čakáreň. V tejto chvíli teda prebieha prvý skutočný záťažový test.

V tejto chvíli sa sem môžu zaregistrovať vekové skupiny nad 60 rokov. Mladšie ročníky sa zatiaľ zapojiť nemôžu. Záujemcovia o očkovanie si v prvom kroku vyberú, ku ktorej priorizovanej skupine patria, či už sú to zdravotníci, zamestnanci zariadení sociálnych služieb či majú vek nad 60 rokov. Pri vyplňovaní formuláru potom treba zadať meno, priezvisko, rodné číslo, zdravotnú poisťovňu, kontaktné údaje a adresu. Následne si vyberáte z aktuálne dostupných očkovacích miest (tam, kde máte možnosť cestovať). Počet vybraných miest nie je limitovaný. Čím viac ich zadáte, tým máte väčšiu šancu na pridelenie termínu. Prirodzene, musíte sa na dané miesto vedieť dostaviť. V záverečnej rekapitulácii si môžete zmeniť svoje údaje. Registrácia sa dá neskôr aj elektronicky zrušiť. Následne sa stávate čakateľom.

Po úspešnej registrácii sa vám pridelí PIN kód (identifikačný údaj), ktorý obdržíte aj na uvedené kontaktné údaje zadané počas registrácie. PIN kód je dôležitý na zmenu registrácie, zobrazí sa vám aj na displeji zariadenia, z ktorého realizujete registráciu.

O konkrétnom termíne na očkovanie budete informovaní minimálne 2 dni pred jeho uskutočnením. Na termín očkovania by ste nemali meškať a prísť by ste mali asi 10 minút predtým. Nie skôr a ani nie neskôr, ide o minimalizáciu zgrupovania ľudí.

Na očkovanie si treba priniesť občiansky preukaz a preukaz poistenca. Očkovanie nemôžu absolvovať ľudia, ktorí sú práve v karanténe alebo berú antibiotiká. Pred samotným očkovaním prebehne ešte krátke lekárske vyšetrenie. Ak chcete celý proces očkovania urýchliť, dá sa stiahnuť Poučenie a informovaný súhlas a vopred si ho vyplniť. Po zaočkovaní by ste mali zostať v odpočinkovej miestnosti aspoň 15 minút. Počas tejto doby by sa totiž mohli prejaviť vedľajšie príznaky.

V redakcii sme si vyskúšali spôsob registrácie a bol úspešný. Máme však aj hlásenia od ľudí nad 60 rokov o neúspešnom prihlasovaní. Evidentne tento systém ešte vyžaduje určitý čas na rozbehnutie.

Pripájame vyjadrenie Jána Suchala Slovensko.Digital: „Nový registračný formulár je výsledkom spolupráce viacerých zodpovedných štátnych orgánov – MIRRI, Nases, Slovensko IT – v spolupráci s NCZI a MZ. Slovensko.Digital vývoj formulára pripomienkovalo. Vývoj tejto služby však nepovažujeme stále za uzavretý.

Čo by sa ešte dalo zlepšiť?

Z dôvodu zníženia mobility by mala existovať možnosť zaregistrovať termín pre dvojicu, ak obaja spĺňajú požiadavky a tiež by mala pribudnúť možnosť výberu preferovanej vakcíny. To zatiaľ nie je možné.  Samostatnou témou sú aj backoffice služby na strane NCZI a MZ po prihlásení sa občana do čakárne.

V stanovisku NCZI sa píše, že len do 16:00 bolo v systéme zaregistrovaných vyše 60 000 záujemcov o očkovanie. Nový registračný formulár je od stredajšieho poludnia súčasťou stránky korona.gov.sk. Termíny očkovania v tejto chvíli ešte nie sú sprístupnené a každý žiadateľ sa tak v najbližších dňoch registruje automaticky do čakárne. Druhý termín vakcinácie bude žiadateľovi pridelený automaticky a do rovnakého vakcinačného centra, ako pri prvej vakcinácii.

Viac o aplikácii čakáreň

Čakáreň: Otázky a odpovede, na ktoré ste sa chceli spýtať

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.