Ide o hlavnú novinku série iPhone 16.

Smartfóny série iPhone 16 sú v predaji už aj na Slovensku. Nová generácia priniesla niekoľko zlepšení, pričom najvýraznejšou novinkou je nové tlačidlo s názvom Camera Control. Nájdete ho vo výbave základných modelov iPhone 16 a iPhone 16 Plus a samozrejme ho ponúkajú aj verzie iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

Tlačidlo Camera Control slúži na fotenie a rýchly záznam videa. Ponúka aj ďalšie funkcie, ako je možnosť rýchlo sa prepínať medzi viacerými nastaveniami a rýchlo aktivovať aplikáciu Kamera alebo inú. V tomto článku nájdete všetky dôležité informácie, ktoré by ste mali o novom tlačidle vedieť.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)

Ako funguje tlačidlo Camera Control

Tlačidlo Camera Control je od výroby nastavené tak, že umožňuje rýchle spustenie aplikácie Kamera jedným stlačením. Displej iPhonu 16 (Pro) však musí byť aktívny. V opačnom prípade sa stlačením tohto tlačidla aktivuje displej a druhým stlačením sa zapne aplikácia Kamera.

V rámci aplikácie Kamera môžete vykonať tieto úkony:

  • stlačenie tlačidla zhotoví fotografiu, resp. zapne (a následne vypne) záznam videa, pokiaľ máte aplikáciu Kamera v režime Video
  • pokiaľ je aplikácia Kamera v režime Foto, stlačenie a podržanie tlačidla aktivuje záznam videa, ktorý je aktívny iba počas toho, ako držíte tlačidlo stlačené
  • ľahké stlačenie tlačidla zobrazí možnosti zvoleného nastavenia
  • dvojité ľahké stlačenie tlačidla umožní prepínať sa medzi nastaveniami Expozícia, Hĺbka, Zväčšenie, Kamery, Štýl a Tón
  • pohyb smerom doľava/doprava alebo hore/dolu (podľa toho, ako telefón práve držíte) umožní meniť možnosti zvoleného nastavenia, resp. sa prepínať medzi nastaveniami

Apple v budúcnosti umožní ľahkým stlačením a podržaním tlačidla uzamknúť zaostrenie. Táto funkcia pribudne v niektorej z aktualizácií systému iOS 18.

V rámci nastavenia Kamery sa môžete aktuálne prepínať medzi zadnými fotoaparátmi. S aktualizáciou na iOS 18.1 sa budete môcť prepnúť aj na predný fotoaparát.

Prepínanie medzi režimami (Foto, Video a ďalšie) pomocou tlačidla Camera Control nie je dostupné.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Prepínanie medzi nastaveniami pomocou tlačidla Camera Control v iPhone 16 (Pro)

Nastavenie niektorých funkcií tlačidla Camera Control

Tlačidlo Camera Control si môžete čiastočne prispôsobiť cez Nastavenia > Kamera > Ovládanie kamery. V rámci obrazovky s nastaveniami dávam do pozornosti najmä voľbu medzi tým, či sa má aplikácia Kamera otvoriť jedným alebo dvojitým stlačením.

V niektorých situáciách môže byť praktickejšie dvojité stlačenie. Je to kvôli tomu, že bez ohľadu na to, či je displej zapnutý alebo vypnutý, si aplikáciu Kamera aktivujete dvojitým stlačením. Ľahšie sa na to zvyká. Na druhej strane, keď máte iPhone odomknutý a pracujete s ním, je pohodlnejšie aktivovať Kameru jedným stlačením. Vyskúšajte si teda obe nastavenia a zvoľte si to, ktoré vám bude vyhovovať viac.

V nastaveniach si tiež môžete prispôsobiť, ktorá aplikácia sa spustí po stlačení tlačidla Camera Control, ak by ste ju chceli využívať na iný účel, ako je fotenie. Rovnako si môžete zapnúť alebo vypnúť nastavenie Odstrániť náhľad. Zapnutie tohto nastavenia spôsobí, že sa vám schovajú ovládacie prvky aplikácie Kamera, keď pracujete s tlačidlom Camera Control.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Ponuka Nastavení > Kamera > Ovládanie kamery

Úplné vypnutie tlačidla Camera Control a nastavenie jeho citlivosti

Tlačidlo Camera Control ponúka aj ďalšie nastavenia, ktoré nájdete v Nastavenia > Prístupnosť > Ovládanie kamery. V rámci týchto nastavení si môžete úplne vypnúť tlačidlo Ovládanie kamery, ktoré tak nebude reagovať na akýkoľvek dotyk či stlačenie.

Takisto si môžete vypnúť jeho ľahké stlačenie, ktoré umožňuje prepínať sa medzi nastaveniami a meniť ich. Ak si ľahké stlačenie vypnete, potom bude fungovať iba úplné stlačenie, ktoré aktivuje fotenie, resp. záznam videa v závislosti od zvoleného režimu. Fungovať bude aj stlačenie a podržanie tlačidla na záznam videa v režime Foto.

Táto obrazovka s nastaveniami umožňuje prispôsobiť aj citlivosť tlačidla Camera Control na ľahké stlačenie, resp. na rýchlosť jeho dvojitého ľahkého stlačenia.

Úplné vypnutie tlačidla Camera Control a nastavenie jeho citlivostiZdroj: TOUCHIT
Úplné vypnutie tlačidla Camera Control a nastavenie jeho citlivosti

Skúsenosti z používania tlačidla Camera Control

Tlačidlo Camera Control predstavuje zaujímavý ovládací prvok, ktorý môže byť v niektorých situáciách užitočný. Nepredpokladám, že používatelia iPhonov 16 (Pro) budú fotiť iba cez toto tlačidlo, keďže v mnohých prípadoch je aj naďalej pohodlnejšie a praktickejšie fotiť cez tlačidlo spúšte na displeji a meniť niektoré nastavenia dotykom.

Umiestnenie tlačidla takisto neumožňuje pohodlné a bezpečné držanie telefónu jednou rukou, keď fotíte v režime na šírku. V takomto prípade by malo byť tlačidlo umiestnené o niečo viac vpravo.

Na druhej strane, tlačidlo Camera Control je ideálne umiestnené, pokiaľ fotíte alebo robíte krátky záznam videa v režime na výšku. V takomto prípade umožňuje pohodlné používanie aj bezpečné držanie telefónu jednou rukou.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro) je užitočné pri fotení alebo zázname videa v režime na výšku. V režime na šírku odporúčam držať telefón dvoma rukami

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit