Canon si jasne uvedomuje, že v súčasnom svete je potrebné využiť záľubu ľudí vo fotografovaní, ale zároveň im aj poskytnúť možnosť okamžite zdieľať fotografie napr. na sociálnych sieťach.

A nemôže byť drahá. Svetlo sveta tak uzrela digitálna jednooká zrkadlovka základnej triedy Canon EOS 1300D. Je to vstup do sveta zrkadloviek, pričom ponúka funkcie ako je pripojenie na Wi-Fi a spojenie so smartfónom cez NFC. Tak je možné na jednej strane fotografovať oveľa lepšie, ako je sa to dá so smartfónom a zároveň výsledky fotenia môžete ihneď zdieľať.

 

Čo všetko dokáže?

Canon EOS 1300D je vybavený snímačom s rozlíšením 18 MPix, má rýchle a pohodlné ovládanie. Na spracovanie fotografií je tu procesor DIGIC 4+ a formát snímača je APS-C. Áno, pri malej hĺbke ostrosti dokážete s EOS 1300D zachytiť scény, ktoré vyzerajú efektne – teda fotografované objekty vystupujú z rozostreného pozadia. Fotoaparát tiež dokáže zaznamenať makrosnímky, portréty aj panorámy. Použiť môžete niektorý z 80 objektívov EF, podobne môžete použiť aj Canon blesky alebo diaľkové spúšte. Na test sme ho spojili s objektívom EFS 18-55 mm.

S týmto objektívom sme realizovali test Canon EOS 1300D

S týmto objektívom sme realizovali test Canon EOS 1300D

Režimy fotenia? Ide aj úplne automaticky

Pri teste sa nám najviac páčil inteligentný režim Scene Intelligent Mode, ktorý prenechá všetko nastavenie na fotoaparát a obyčajne sa do nastavenia trafil správne. Robí teda to, čo si väčšina používateľov praje – zvolí správne nastavenia za vás. Ak chcete, otočením ovládača si môžete zvoliť režim snímania zodpovedajúci špecifickej scéne. Dobrou správou je, že je tu aj špeciálny režim na fotografovanie jedla. Rýchle automatické zaostrovanie celkom udržalo zaostrené aj pohybujúce sa objekty. Canon EOS 1300D má 9 zaostrovacích bodov. Fotiť môžete frekvenciou troch snímok za sekundu, čo nie je veľa. K dispozícii sú aj filtre ako je čierno-biela fotka so šumom, hračkársky fotoaparát či rybie oko.

S týmto fotoaparátom dosiahnete aj hĺbku záberu

S týmto fotoaparátom dosiahnete aj hĺbku záberu

Takto sme fotili v noci a to z ruky. f=3,5, ISO 3200, doba expozície 0,3 sek, ohnisko 18 mm

Takto sme fotili v noci a to z ruky. f=3,5, ISO 3200, doba expozície 0,3 sek, ohnisko 18 mm

Atmosféra Vysokých Tatier pri slnečnom svetle výborne vynikne

Atmosféra Vysokých Tatier pri slnečnom svetle výborne vynikne

A keď si počkáte na to správne svetlo a nebudete lenivý mierne upraviť fotografiu v počítači, máte fotku vystupujúcu z radu

A keď si počkáte na to správne svetlo a nebudete lenivý mierne upraviť fotografiu v počítači, máte fotku vystupujúcu z radu

Fotoaparát rastie s vami. Keď už nadobudnete väčšie skúsenosti, prejdete na „lepšie“ režimy až skončíte pri plne manuálnej prevádzke. Máte možnosť nastaviť clonu, dobu expozície, ISO do 6400 s možnosťou rozšírenia až na ISO 12800. Osobne však neodporúčame nastavovať vyššie ako na 6400, vo fotografiách sa začne potom objavovať výrazný šum.

Fotoaparát poskytuje rovnakú úroveň manuálneho ovládania aj v režime videa. K dispozícii je aj špeciálny režim videomomentky, ktorý umožňuje zaznamenať série krátkych sekvencií. Tie sa dajú automaticky spojiť do videa, ktoré popisujú celú udalosť. Je to taký jednoduchý spôsob ako vytvoriť video bez toho, aby ste ho museli strihať.

Najdôležitejšie je pochváliť sa dobrou fotkou. A to hneď!

Model EOS 1300D ponúka funkciu NFC, s ktorou sa pripojíte k Android smartfónu tak, že tieto dve zariadenia k sebe priblížite. Stačí mať nainštalovanú aplikáciu Canon Camera Connect App. Následne môžete presúvať fotografie z fotoaparátu do smartfónu a odtiaľ už s nimi urobíte to, čo potrebujte. Na diaľku tiež môžete ovládať snímanie. Rovnako môžete využiť pripojenie na Wi-Fi. Urobiť tak môžete doma alebo v hoteli, priamo z fotoaparátu uložíte fotografie na cloudové služby ako je napr. irista od spoločnosti Canon.

Takto sa prepoja fotoaparát a smartfón s využitím NFC

Takto sa prepoja fotoaparát a smartfón s využitím NFC

Pre koho je?

Je pre ľudí, ktorí chcú dobré fotky, pritom to má byť niečo ľahkého na nosenie a prepojiteľné so smartfónom bezdrôtovo. Navyše to nie je drahé riešenie a súčasťou sú aj celkom zaujímavé efekty. Rovnako je pre niekoho, kto si nájdete čas a v počítači mierne upraví fotky do WOW efektu. Taký je Canon EOS 1300D.

Cena: len telo 325 Eur, EOS 1300 + EF-S 18-55 IS II – 439 Eur
Zapožičal: Canon Slovakia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.