Koncom minulého roka predstavil Canon viacero nových modelov, ktoré zaujmú  predovšetkým stredne náročných používateľov alebo takých, ktorí nemôžu do fototechniky investovať tisíce eur.

Stále aktuálna novinka s označením EOS 90D bola predstavená spolu s EOS M6 mark II. Obe zariadenia využívajú veľmi podobnú techniku, no sú určené pre úplne odlišné skupiny. 90D je APS-C zrkadlovka a M6 mark II APS-C bezzrkadlovka. Obe majú čo ponúknuť, no teraz sa zameriame primárne na verziu so zrkadlom.

Začneme konštrukciou a spracovaním, ktoré je pre Canon typické – teda výborné. Oproti predchodcovi (EOS 80D) ide o príjemný posun vpred. Novinka má dostatočne veľký a viac prehĺbený grip, vďaka čomu dobre sadne do rúk. Ovládacie prvky sú prakticky rozložené – ak ste fanúšikom tejto značky, tak si na ovládanie zvyknete veľmi rýchlo. Sme radi, že je prítomný aj stavový displej s podsvietením, na ktorom vidíte dôležité parametre. Dodajme, že všetky podstatné tlačidlá sú dobre hmatateľné aj pri fotení cez hľadáčik, pričom nie je potrebné skladať zariadenie z oka.

Canon EOS 90D

Novinke nechýba ani systémový blesk a integrovaný systém čistenia EOS

K optickému hľadáčiku nemáme žiadne výhrady, rozsah pokrytia je 100 % a v rámci obrazu vidíme aj nastavenia. Samozrejmosťou je aj otočný dotykový displej s kĺbom a uhlopriečkou 7,7 cm, ktorý uľahčuje komponovanie. Toto určite ocenia vlogeri. Z portovej výbavy je k dispozícii miniHDMI, 2 × 3,5 mm audiokonektor (mikrofón + audiomonitor) a konektor na pripojenie externej spúšte. Sklamaním je microUSB port, ktorý je zastaralý a nepodporuje nabíjanie zariadenia. Tiež nás zamrzel fakt, že je k dispozícii iba jeden SD slot. Z bezdrôtovej konektivity je k dispozícii Wi-Fi a Bluetooth, vďaka čomu je presun súborov v teréne jednoduchší a nechýba ani možnosť využiť aplikáciu Canon Camera Connect.

To podstatné

Základom nového EOS modelu je CMOS snímač typu APS-C, ktorý ponúka 32,5 Mpx rozlíšenie. Tento snímač dosahuje vyššie rozlíšenie bez toho, aby to znížilo jeho výkon pri nízkej úrovni osvetlenia, a to vďaka citlivosti ISO v rozsahu 100 ÷ 25 600, pre video je k dispozícii ISO 12 800. V praxi to znamená, že tento APS-C snímač lepšie spracováva vyššie ISO citlivosti, takže aj fotky s ISO +/- 6000 sú dobre použiteľné, bez výrazného zašumenia. Dôležitým prvkom je aj obrazový procesor, v tomto prípade DIGIC 8, vďaka ktorému sú výsledné snímky/videá použiteľné bez väčších úprav. Počas fotenia akčnejších scén sme ocenili rýchlosť mechanickej uzávierky 1/8000, ktorá zaručí dostatok ostrých výstupov. V prípade elektronickej uzávierky je čas až 1/16 000.

Slušné hodnoty dosahuje aj režim sériového snímania s rýchlosťou 10 snímok za sekundu s automatickým posunom bodu zaostrenia – rýchlosť je udržiavaná do 58 záberov JPEG alebo 25 záberov RAW (s kartou UHS-II). V živom náhľade je k dispozícii 11 snímok za sekundu. Výhodou „zrkadiel“ je aj to, že optický hľadáčik skracuje oneskorenie (minimálny „blackout“) a umožňuje svižne reagovať pri fotení rýchlo sa pohybujúcich objektov.

Canon EOS 90D

EOS 90D ponúka aj predĺženú výdrž batérie. Dokáže vytvoriť až 1300 snímok na nabitie, čo je slušná hodnota.

Veľmi dôležitým prvkom je aj systém zaostrovania, ktorý funguje bez väčších problémov. Na starosti to má osvedčený ostriaci systém – Dual Pixel CMOS AF (k dispozícii aj v režime Full HD a 4K videa), ktorý pokrýva takmer celú plochu obrazu (88 x 100%) a zabezpečuje rýchle a plynulé preostrovanie. 45-bodový AF systém krížového typu so združeným ovládacím prvkom funguje vo väčšine situácií výborne, no občas sa môže stať, že natrafíte na neostrú fotku. A to najmä ak fotíte v protisvetle alebo v špecificky náročných svetelných podmienkach. Osvedčil sa nám aj systém zaostrovania na oko, ktorý pracuje precízne, no aj tu sa občas stane, že fotka nebude ostrá v tom bode, ktorý ste plánovali. Čím to je nevieme, no nestáva sa to často.

„Deväťdesiatka“ poteší aj videotvorcov

Počas testu sme neobišli ani video (MP4), ktoré je možné natáčať v max. rozlíšení 4K/30 fps, pričom nechýba ani režim Full HD videa so 120 fps. Výsledné videá ponúkajú slušnú kvalitu, preostrovanie funguje bez problémov, no trošku nám chýbal stabilizovaný snímač, ktorým EOS 90D nedisponuje. Počas videa je k dispozícii iba softvérová stabilizácia, no spoľahnúť sa dá aj na dobrý objektív so stabilizáciou. V našom prípade to bol Canon EFS 17-55 mm IS s clonou F2.8.

Zapožičal: Canon

Cena: 1198 € (samotné telo)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE