EOS 5D je od svojej prvej verzie ikonou medzi fotoaparátmi. Mark III používame v redakcii TOUCHIT už od začiatku ako reportážny fotoaparát.

Upgrade na Mark IV trval štyri roky a teraz prichádza fotoaparát pripravený na modernú dobu.

Prečo Mark IV?

Začneme netradične – čo sa nám na EOS 5D Mark III nepáči? Predovšetkým to už dnes chce dotykový displej, aby sa dalo ľahko listovať a zoomovať vo fotkách. Ďalej chceme GPS prijímač, aby sa dali fotky ľahko triediť a hľadať podľa lokality. A určite chceme bezdrôtové Wi-Fi alebo Bluetooth/NFC pripojenie, lebo chceme mať fotky ihneď v mobile a pripojiť ich k článkom alebo pridať na sociálne siete. Ďalej chceme niečo, s čím sa dá fotiť na diaľku a pritom vidieť, čo fotíme.

Ďalšie dôvody, prečo investovať do EOS 5D Mark IV

Ďalšie dôvody sú a idú ešte viac do podstaty fotografie. Mark IV má nový Full Frame snímač s rozlíšením 30,4 Mpx. Podľa našich testov dosahuje vyšší dynamický rozsah, teda rozdiel medzi svetlými a tmavými časťami obrazu. Podstatne sa zlepšilo zaostrovanie, teraz je tu 61 zaostrovacích bodov/max. 41 bodov AF krížového typu vrátane piatich dvojitého krížového typu pri clone f/2,8. Jednoducho, zaostríte naozaj na všetko, výborné je hlavne zaostrovanie na dynamicky sa pohybujúce objekty. Je tu nový procesor Digic 6+ a s novým procesorom sa zvýšila aj rýchlosť fotenia – teraz máte 7 sn/sek. a je menšia šanca, že prepasiete ten správny okamih. S výberom správneho okamihu si môžete pomôcť aj cez nakrútenie 4K videa, z ktorého si vyberiete ten správny okamih vo forme fotky s rozlíšením 8,8K. ISO siaha až po hodnotu 32 000 a pritom aj pri tejto hodnote je hodnota šumu zvládnuteľná pre Lightroom.

Dual pixel – pomoc pre tých, ktorí chcú maximum

Dual Pixel je najrevolučnejšou technológiou v EOS 5D Mark IV. Pokiaľ povolíte tento režim v menu, vaša fotka bude mať v najväčšom 14-bitovom RAW-e viac ako 60 MB. Každý bod je pritom zachytený dvoma snímacími prvkami. Vo výslednej fotke sa potom môžete pri spracovaní v počítači so zaostrením pohybovať na úrovni milimetrov a vybrať si bod zaostrenia. Ako to funguje? Predovšetkým na takúto úpravu fotky musíte mať čas. Zatiaľ to podporuje len Canon Digital Photo Professional 4. V Adobe na podpore pre Lightroom a Photoshop zatiaľ len pracujú. Dual Pixel rovnako umožňuje jemne nastaviť bokeh. V skutočnosti je to však technológia, ktorá ulahodí náročnému fotografovi. Pri týchto mikrokokoch je otázne, či si to niekto iný všimne po vytlačení fotografie alebo pri webovej prezentácii. Ale vy budete spokojní – bod zaostrenia je presne tam, kde mal byť.

Video – veľký pokrok aj vďaka dotykovému displeju

EOS 5D Mark III používame ako príležitostnú kameru, a to na zábery so statickým zaostrením. Tam dosiahnete s dobrým objektívom filmový „look“. Zaostriť však na pohybujúci sa objekt vo videu s fotoobjektívom je skoro nemožné. Mark IV všetko zmenil, dokáže zamerať na pohybujúci sa objekt a dotykový displej vám dáva možnosť voliť si body zaostrenia a meniť ich. Tak vznikajú zábery ako od profesionála, chce to ale statív. Mark IV robí video v 4K rozlíšení. Interne robí záznam aj do formátu Motion JPEG 4096 × 2160/30 fps, tento formát však cez port nedostanete von. Cez HDMI získate obraz maximálne vo Full HD, nekomprimované YCbCr 4:2:2, 8-bitov. Dĺžka nahratého videa je maximálne 29 minút a 59 sekúnd.

Prepojenie – konečne je to tu

Fotoaparáty dlho používali miniUSB port, čo je dnes už rarita. Mark IV má port USB 3.0, k tomu miniHDMI, Wi-Fi a tiež je tu NFC. Dá sa tak prepojiť s mobilnou aplikáciou cez PictBridge a mať na mobile diaľkový displej a možnosť spúšte i okamžitého zdieľania. Tiež je možné z fotoaparátu bezdrôtovo tlačiť.

Nepáči sa nám

Nuž, pamäťové prostredie ostalo rovnaké – jedna SD a jedna CF Type I karta. Dnes by to chcelo už oveľa rýchlejšiu XQD kartu ako má Nikon D5, rozdiel v rýchlosti je priepastný. Port USB 3.0 by sme vymenili už za USB-C, budúcnosť je predsa jasná. Chceli by sme aj trochu ľahšie vyhotovenie a želali by sme si výklopný displej, aby sa dalo pohodlne fotiť zhora. Cena je trochu iná otázka, ale za kvalitu sa platí.

Verdikt

No tak ako? Kúpiť či nekúpiť. Odpoveď je u nás jasná, v redakcii TOUCHIT sme začali šetriť. Toto je fotoaparát, ktorý sa dobre uplatní pri fotoreportáži. Dôvodom je zabudované Wi-Fi, výborná kvalita obrazu a krásne 4K video s priebežným zaostrovaním. Možno nie hneď, ale po čase budete vidieť fotky z Mark IV v našom magazíne pravidelne.

Cena: telo v cene 3699 € (po zaregistrovaní 800 € späť)

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.