Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe predstavuje netrpezlivo očakávanú kameru EOS C80 s bajonetom RF, ktorá je pripravená spôsobiť revolúciu vo filmovej tvorbe aj živej produkcii. EOS C80 stavia na dedičstve osvedčených modelov EOS R5 C a EOS C70 a hladko kombinuje vyspelé technológie s kompaktným a ergonomickým dizajnom, čo profesionálom umožní ľahšie produkovať filmový obsah.

Najnovší prírastok obľúbeného systému Canon EOS R sa vyznačuje radom pokročilých funkcií starostlivo vytvorených tak, aby vychádzali v ústrety rastúcim nárokom dnešných vizuálnych tvorcov.

Využitie najnovšieho výkonného vrstveného plnoformátového snímača BSI

EOS C80 je druhou filmovou kamerou radu Canon EOS vybavenou revolučným vrstveným BSI (backside illuminated) snímačom CMOS, ktorý bol začiatkom tohto roku prvýkrát predstavený v prípade modelu EOS C400. Tento špičkový snímač odomyká potenciál pre ohromujúce plnoformátové snímanie v rozlíšení 6K s dynamickým rozsahom 16 EV a výnimočnou citlivosťou s minimálnym šumom pre skutočne dych vyrážajúce zábery.

Vďaka inovatívnej trojitej základnej citlivosti ISO 800/3200/12 800[1] sa používatelia kamery EOS C80 môžu ľahko prispôsobiť meniacim sa svetelným podmienkam a dosahovať optimálnu kvalitu obrazu v akomkoľvek prostredí. Inteligentný režim automatického prepínania plynule prechádza v dynamických scénach medzi základnými úrovňami citlivosti (base ISO), čo umožňuje pracovať s maximálnou flexibilitou napr. pri natáčaní spravodajstva alebo živých športových prenosov.

EOS C80 využíva preslávené technológie Canon Dual Pixel CMOS AF II, ktorá bola rozšírená o pokročilé funkcie automatického ostrenia poskytujúce bezkonkurenčnú presnosť a rýchlu odozvu. Vďaka neobyčajne presnému sledovaniu tváre, očí či hlavy aj novo vyvinutému sledovaniu tela a zvierat zaručuje kamera dokonalé zaostrenie na objekt bez ohľadu na komplikovanosť záberu.

Známy, ale vylepšený dizajn a konektivita na profesionálnej úrovni

Dizajn EOS C80 pripomína uznávaný model EOS C70, avšak vylepšená ergonómia zvyšuje užívateľský komfort, čo nájde uplatnenie predovšetkým pri natáčaní z ruky alebo pri použití gimbalu či dronu. Prepracovaná a odnímateľná horná rukoväť ponúka väčšie pohodlie, nová multifunkčná pätica zase rozširuje možnosti použitia kompatibilného audio príslušenstva. Okrem toho je tu jasnejší LCD panel s lepšou viditeľnosťou pri použití v exteriéri, a tiež vylepšený design joysticku bližšie k palcu na jednoduchšie použitie.

EOS C80 je najnovšia kamera systému Cinema EOS kompatibilná s adaptérom Canon z bajonetu PL na bajonet RF. Táto inovácia otvára množstvo nových kreatívnych možností a umožňuje filmárom využívať celú ponuku štandardných filmových objektívov s bajonetom PL, vrátane podpory metadát Cooke/iTechnologyTM.

Canon si uvedomuje kritický význam bezproblémových pracovných postupov v dnešných rýchlo sa meniacich produkčných prostrediach. EOS C80 v tomto ohľade vyniká a ponúka robustné vstavané pripojenie cez Wi-Fi aj Ethernet pre ľahký prenos súborov, diaľkové ovládanie kamery, IP streamovanie a efektívnu spoluprácu na pľaci.

Zaobstarávanie a výstup metadát objektívu a dát skreslenia v reálnom čase otvárajú cestu nebývalo efektívnej práci a kreatívnej kontrole pri používaní vizuálnych efektov a virtuálnej produkcii. Vďaka integrovaným funkciám virtuálnej reality, ktoré sú optimalizované na použitie s revolučným dvojitým objektívom RF 5,2 mm F2.8L Dual Fisheye, je teraz možné dosahovať skutočne novú úroveň vizuálnych príbehov.

Formáty záznamu vo vyššej kvalite

EOS C80 umožňuje filmárom zachytiť ich víziu s bezkonkurenčnou vernosťou a flexibilitou a ponúka množstvo profesionálnych formátov záznamu s vysokou snímkovou frekvenciou, ktoré spĺňajú požiadavky akejkoľvek produkcie.

Novinka Canon podporuje 12-bitový formát Cinema RAW Light s rozlíšením až 6K 30p, a tiež nové formáty videa MP4, ako sú XF-AVC S a XF-HEVC S. Vďaka nim je možné dosahovať naozaj výnimočnú 10-bitovú kvalitu obrazu 4K 4:2:2 pri prevzorkovaní , a to s prijateľnou veľkosťou súborov, čo zjednodušuje workflow od produkcie po zverejnenie. Všetky formáty záznamu využívajú výhody podrobných metadát a štruktúrovaných názvov súborov, ktoré zaisťujú prehľadnosť a efektívny strih.

Nová éra radu Canon Cinema EOS

Táto prevratná kamera, navrhnutá tak, aby skvele slúžila filmárom dneška aj zajtrajška, hladko spája to najlepšie z minulých modelov so sadou pokročilých funkcií. EOS C80, to nie je len kamera. Je to brána do sveta neobmedzených možností zvyšujúcich kreatívne možnosti v akejkoľvek produkcii.

EOS C80 bude na vyskúšanie na veľtrhu IBC v Amsterdame od 13. do 16. septembra 2024.


[1] Trojitá základná citlivosť ISO sa líši v závislosti na vybranom režime gama.