EOS M3 je v skutočnosti kompakt, ale má prvky zrkadlovky, napr. vymeniteľné objektívy.

Celé ovládanie je vyhotovené tak, ako je to na Canon zrkadlovkách. EOS M3 má prepojenie na smartfón a fotky tak môžete ihneď zdieľať. To podstatné sa však skrýva vo vnútri – dokáže výborne fotiť a spoľahnúť sa môžete na detaily a rýchle zaostrovanie.

Dobrý základ

Canon EOS M3 používa 24,2 MPx snímač APS-C CMOS a obrazový procesor DIGIC 6 – teda maximum, čo Canon do kompaktného tela mohol dať. Dobre tak vyzerá aj Full HD video z M3. Zaostrovací systém je 49-bodový a hybridný. Výsledkom sú bohaté farby, zaostrené fotky zo športu a detaily aj po poriadnom priblížení. Fotiť môžete aj za súmraku – ISO je až do 12 800 a taký Adobe Lightroom aj z takejto fotky pohodlne odstráni šum.

Konštrukcia do ruky

Fotoaparát sa nám pri teste dobre držal v ruke a keďže v redakcii používame EOS 5D Mark III, ovládanie M3 bolo hračkou. Priamy prístup k ovládacím prvkom je super, navyše je tu aj špeciálne koliesko na korekciu expozície. Niektoré tlačidlá sa dajú konfigurovať podľa vášho želania. Príslušenstvo, ako sú Canon blesky, využijete aj tu.

ri EOS M3 použijete rôzne príslušenstvo od Canonu

ri EOS M3 použijete rôzne príslušenstvo od Canonu

Dotykový displej a jeho využitie

V zadnej časti je 3-palcový LCD displej, ktorý je dotykový. Navyše sa dá vyklopiť o 180° nahor a 45° nadol, čo vám pomôže snímať fotky z netradičných uhlov. Využiť môžete aj multidotykové gestá.

Špecialitou je nástroj Creative Assist, ktorý umožňuje využiť dotykový displej a vytvárať efekty fotiek hneď po ich odfotení vo fotoaparáte. Môžete nastaviť jas, rozostriť pozadie, nastaviť sýtosť farieb, kontrast, teplotu alebo aplikovať filtre a z toho všetkého si môžete urobiť vlastné kombinácie, tieto uložiť do pamäte a opakovane použiť.

S Creative Assist môžete robiť úpravy fotky priamo vo fotoaparáte

S Creative Assist môžete robiť úpravy fotky priamo vo fotoaparáte

Foťák a video? Ide to vlastne dokopy? Tu áno

V redakcii TOUCHIT máme radi video, a tak sme vyskúšali s EOS M3 aj natáčanie. Videá sú vo Full HD kvalite až do 30p a vo formáte MP4. Výborné je, že tu sa môžete spoľahnúť na to, že objekty vo videu budú zaostrené, čo pri tvorbe videa fotoaparátom nie je celkom bežné. V tomto prípade sme využili súvislé zaostrovanie, a to aj na pohybujúci sa objekt. Ak chcete, dá sa využiť aj Touch AF – teda video sa bude preostrovať podľa toho, ako sa dotýkate displeja. S týmto sa dá dobre pohrať, EOS M3 bol prvý fotoaparát, s ktorým by sme si trúfli robiť video aj pri pohybujúcich sa objektoch. Tiež je tu režim Manual Movie, pri ktorom môžete sami nastavovať clonu, dobu expozície aj ISO a získať tak nevšedné výsledky.

Príklad fotografie z Canon EOS M3. Ani tmavá noc nám nezabránila vo vyhotovení dobrej fotky

Príklad fotografie z Canon EOS M3. Ani tmavá noc nám nezabránila vo vyhotovení dobrej fotky

Moderné prepojenia

Súčasťou EOS M3 je aj Wi-Fi a NFC. Takto pripojíte aplikáciu Camera Connect a môžete snímať aj v neobvyklých situáciách a polohách – napr. zo zeme. Fotografie môžete preniesť do smartfónu jedným dotykom na displeji. Ak máte dobré pripojenie na internet, môžete nechať automaticky synchronizovať snímky do cloudu Canon irista. O fotky tak určite neprídete.

Prepojenie s aplikáciou Camera Connect dáva možnosť na diaľku ovládať fotoaparát

Prepojenie s aplikáciou Camera Connect dáva možnosť na diaľku ovládať fotoaparát

Celkovo Canon EOS M3 klame telom. To je relatívne malé a poskytne výkon ako zrkadlovka plus má navyše moderné prepojenia a úpravy fotky vo fotoaparáte. A veľmi dobre fotí.

Cena: EOS M3 + objektív EF-M 15-45 mm IS STM – 579 EUR (rovnaká cena je aj s objektívom EF-M 18-55 mm IS STM)
Zapožičal: Canon Slovakia

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.