Hovorí sa, že videokamery už vymreli. Nahradili ich smartfóny alebo multifunkčné fotoaparáty. Verte, že pre človeka, ktorý to myslí s videom profesionálne, je toto tvrdenie hotovým nezmyslom. Na to, aby ste vytvorili pekne vyzerajúce video, totiž musíte mať tlačidlá špeciálne na ovládanie kamery, ale aj príslušné parametre.

Canon LEGRIA očarí hlavne kvalitou 4K videa

A o tom aj je LEGRIA GX10 ako najnovší prírastok v rodine kamier od firmy Canon. Nie je to vrecková kamera, skôr je to zariadenie, ktoré budete chcieť so sebou nosiť.

Funkčné ovládanie

Dôvodom je to, že tu nájdete všetko to, čo potrebujete. Kolíska na nastavenie zoomu je presne pod prstami, zoomovanie vo videu nepočuť, môžete si nastaviť 5 tlačidiel podľa seba, vpredu okolo objektívu máte kruhový prstenec a ten môže slúžiť ako zoom alebo na zaostrenie. V hornej časti sú sánky na príslušenstvo a mikrofón s nastavením režimu prevádzky. Celkovo máte dve pozície sánok, z toho jedna je aktívna.

V hornej časti je dvojica sánok a kolíska na nastavenie zoomu

Vyklápací displej má uhlopriečku 3,5 palca, vedľa neho sú tlačidlá na automatické/ručné zaostrenie a nastavenie stabilizácie. Vynikajúci je vysúvateľný elektronický hľadáčik. Oba zobrazovacie prvky majú 1,5 milióna bodov. Súčasťou dodávky je aj slnečná clona, údaje sa zapisujú na dvojicu SD kariet (odporúča sa trieda 6). Pri natáčaní máte možnosť nastaviť si ND (neutrálne sivý) filter, čo oceníte pri slnečných dňoch. Využiť môžete rôzne režimy od plne automatického po plne manuálny.

To zásadné, čím sa kamera presadí na trhu, je nevšedná kvalita záberov. Vo výbave je 1-palcový snímač s rozlíšením 13,4 Mpx, kamera natáča 4K videá s rýchlosťou 50 p. Obraz sa spracováva pomocou dvojice procesorov Digic DV 6. V prípade Full HD rozlíšenia môžete využiť 100 snímok za sekundu, čo je výhodné na super spomalené videá.

Nový je aj širokouhlý 25 mm objektív, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre rozlíšenie 4K, clona je 9 lamelová. Systém zaostrovania je Dual Pixel CMOS AF, zvoliť si môžete zaostrovanie prioritne na ľudské tváre (max. 9 v zábere). Ak chcete super farebné video, k dispozícii je režim Wide DR a ten podstatne zvyšuje dynamický rozsah.

Video sa nakrúca vo formáte MP4 s kompresiou MPEG-4 AVC/H.264. S kamerou sa dá aj fotiť, JPEG fotky sú v rovnakom rozlíšení ako video.

Na pravej časti kamery je prepínač neutrálne sivého filtra, vpredu prstenec na nastavenie ostrenia alebo mierky

Výbava a príslušenstvo

Poteší aj 3,5 mm port pre externý mikrofón a slúchadlá a aj HDMI port v plnej veľkosti. Nepríjemným prekvapením je USB port v starom formáte mini-B. Využiť sa dá diaľkové ovládanie, ktoré je súčasťou dodávky. Dodávaná Li-Ion batéria má výdrž pri natáčaní okolo 100 minút, čo nie je až tak veľa.

Napájací adaptér je poriadne veľký a nebudete ho chcieť nosiť so sebou. Celková hmotnosť kamery so všetkým potrebným je 1335 gramov. Kameru sme skúšali aj pri teplote pod bodom mrazu a fungovala spoľahlivo. Systém ovládania kamery je voči minulosti úplne prepracovaný, dá sa v ňom dobre vyznať.

Zoom je pri 4K rozlíšení 15-násobný, pri Full HD 30-násobný, a to bude určite stačiť. Ekvivalent ohniskovej vzdialenosti je 25,5 ÷ 382,5 mm. Stabilizácia je 5-osová, naozaj účinná. Kameru je možné ovládať aj z mobilnej aplikácie s pripojením na Wi-Fi a takto sa dajú aj zdieľať zábery.

Celkový obsah dodávky kamery

Ako príslušenstvo sa dá prikúpiť taška, veľkokapacitná batéria, GPS prijímač, rôzne externé mikrofóny, telekonvertor TL-U58 1,5×, širokouhlý nástavec WA-U58 0,8×.

V celkovom hodnotení je LEGRIA GX10 vynikajúca kamera s rozumnou veľkosťou a obhájiteľnou cenou. Samozrejme pre toho, kto sa natáčaním videí živí. Určite to bude chcieť väčšiu batériu a rýchle SD karty s poriadnou kapacitou. Kamera sa odmení vynikajúcim obrazom v 4K rozlíšení.

Cena: 2499 EUR

Zapožičal: Canon Slovakia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.