Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon oslavuje významný medzník vo výrobe fotografických prístrojov – počet vyrobených kinofilmových a digitálnych fotoaparátov s výmenným objektívom radu Canon EOS tento rok 20. septembra presiahol hranicu 100 miliónov kusov[1]. Prístroj s poradovým číslom 100 000 000 bol bezzrkadlový fullframe fotoaparát EOS R (uvedený na trh v októbri 2018).

 Spoločnosť Canon svojou atraktívnou ponukou fotoaparátov a aktuálne viac než 70 objektívmi EF a EF-S vychádza v ústrety nárokom rôznych žánrov, úrovniam zručností a požiadavkám a posúva hranice možností kreatívneho vyjadrenia. Prístroje radu EOS slúžia širokému spektru používateľov, od úplných začiatočníkov až po ostrieľaných profesionálov. Spoločnosť Canon si vďaka tomu už 16 rokov, od roku 2003 do 2018, udržuje najvyššiu priečku na celosvetovom trhu digitálnych fotoaparátov s výmennými objektívmi[2].

História radu EOS sa začala písať v marci 1987, kedy Canon zahájil výrobu modelu EOS 650, zrkadlovky s automatickým zaostrovaním a s prvým plne elektronickým bajonetom na svete. Výroba radu EOS začínala vo vtedajšej továrni spoločnosti Canon vo Fukušime a dnes sa výrpba posunula aj do ďalších miest – vrátane Taj-wanu, Miyazaki, Nagasaki a kľúčového výrobného závodu Oita Canon – kde prebieha prísna kontroly kvality. Po uvedení modelu EOS 650 Canon pokračoval vo vývoji inovatívnych produktov a technológií, ktorých prednosťami bola rýchlosť, komfort a obrazová kvalita – ako napríklad špičkový model EOS-1 uvedený na trh 1989 alebo intuitívny fotoaparát EOS 500, ktorý prišiel na trh v roku 1993 – a rozšíril rad EOS pre všetky typy používateľov, od amatérov až po profesionálov.

Po roku 2000, kedy začal rýchlejšie stúpať záujem o digitálne zrkadlovky, prišiel Canon s ešte zaujímavejšími produktmi. Do konceptu radu EOS pribudol ďalší základný pilier, a to „vysoká kvalita obrazu“ dosahovaná pomocou špičkových technológií, ktoré spoločnosť Canon sama vyvinula, vrátane vlastného snímača typu CMOS, ktorý bol v čase CCD prvkov úplne priekopnícky a obrazového procesora DIGIC. Prístroj EOS 300D – ľahká a kompaktná zrkadlovka za priaznivú cenu – prispel k rastu obľuby fotoaparátov s výmennými objektívmi medzi spotrebiteľmi. Modelový rad EOS 5D a 1D rozšíril digitálny systém EOS medzi profesionálmi – najmä model EOS 5D Mark II, ktorý predstavil digitálnu zrkadlovku ako plnohodnotnú kameru pre video a nezávislú filmovú tvorbu. Uvedenie profesionálneho kinematografického systému Cinema EOS System v roku 2011 rozšírilo videotechnológie značky Canon aj do segmentu produktov pre filmový priemysel.

Canon aj naďalej skúma nové prístupy. Stavia pritom na úspechoch prístrojov EOS a pôvodného bajonetu EF, aby fotografom a filmárom poskytoval skutočne všestranný systém. Jedným z výsledkov tohto vývoja bolo v roku 2018 uvedenie systému EOS R s novým bajonetom s označením RF. Telá EOS a objektívy EF rozširujú možnosti statického aj dynamického záznamu obrazu a slúžia najširšiemu okruhu používateľov od úplných začiatočníkov cez nadšencov až po profesionálov. Rýchlosť, komfort a vysoká kvalita obrazu zostávajú základnými piliermi konceptu EOS. Vďaka nim celý systém prispieva k rozvoju fotografickej a filmovej kultúry.

  • [1] Vrátane filmových kamier Cinema EOS
  • [2] Podľa počtu predaných kusov. Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Canon