Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon dnes predstavila nový vysoko výkonný dvojitý makroblesk Macro Twin Lite MT-26EX-RT pre profesionálne fotografovanie.

Najnovší prírastok do rodiny bleskov značky Canon stavia na širokej škále funkcií svojho predchodcu, modelu MT-24EX, a môže sa pochváliť lepším svetelným výkonom, väčšou flexibilitou, vyššou odolnosťou aj širšou použiteľnosťou.  Canon MT-26EX-RT je ideálny pre fotenie v stiesnených priestoroch a uplatnenie tak nájde napríklad v produktovej fotografii, v stomatológii alebo pri robení snímok jedla a detailných záberov divokej zveri.

Veľký svetelný výkon

Canon Lite MT-26EX-RT využíva dve pohyblivé hlavy s bleskovými výbojkami, ktorými možno okolo objektívu otáčať v päťstupňových intervaloch a nakláňať ich smerom od i ku snímanému objektu.  To umožňuje používateľom prispôsobiť svoje osvetlenie tak, aby zodpovedalo ich predstavivosti a zachytili najpresnejšie detaily na fotografiách. Nový fotoaparát je perfektným pomocníkom pri fotografovaní produktov či portrétov, kde je absolútne nevyhnutné starostlivé osvetlenie.

Svietidlá tiež obsahujú biele LED diódy s vysokým jasom, ktoré umožňujú bezproblémové zaostrovanie a pohodlné posúdenie vplyvu osvetlenia na výsledný obraz ešte pred jeho zachytením. Kombinované smerné číslo pre obe výbojky, ktoré vyjadruje schopnosť blesku osvietiť objekt pri konkrétnej citlivosti snímača a vopred definovanom uhle, je oproti modelu MT-24EX vyššia. Nový blesk sa môže pochváliť hodnotou Gn26 (citlivosť ISO 100), ktorá zabezpečí perfektne nasvietené fotografie.

Súčasťou modelu Lite MT-26EX-RT sú aj nové pripevňovacie difúzory (pre každú hlavu blesku), ktoré zaisťujú mäkší rozptyl svetla a predchádza tak príliš tvrdému podaniu výsledného obrazu. Výkon blesku môžu používatelia znížiť a zabezpečiť správnu expozíciu aj v prípade maximálneho otvorenia clony  u objektívov s vysokou svetelnosťou alebo pri robení záberov zblízka.

Čas potrebný na nabitie blesku je pri modeli Lite MT-26EX-RT len 5,5 sekundy, prípadne 2,5 sekundy pri použití voliteľného kompaktného batériového zdroja CP-E4N. Okrem toho sa na paneli LCD zobrazí proces nabíjania. Vďaka rýchlemu nabíjaniu majú používatelia istotu, že ich blesk bude vždy pripravený na obstaranie perfektnej  snímky – napríklad pri fotení divokej zveri, kde záleží naozaj na každej sekunde. Používatelia ocenia aj dlhšiu životnosť bleskových výbojok, čo výrazne znižuje potrebu pravidelnej údržby.

Flexibilné ovládanie pre maximálnu kreativitu

Canon MT-26EX-RT dostal do vienka aj podporu rádiového riadenia ostatných bleskov Speedlite. Najnovší model vám umožní bezdrôtovo ovládať až 15 ďalších bleskov v piatich skupinách, takže fotografi môžu získať lepšie osvetlenie alebo jednoducho nasvietiť pozadie záberu, aby zdôraznili snímaný predmet. Canon MT-26EX-RT dokáže ovládať expozíciu Speedlites rôznymi spôsobmi. Hodnoty pre plne automatickú expozíciu môže zmerať priamo fotoaparát prostredníctvom rádiového ovládania s využitím E-TTL a výkon jednotlivých bleskov môžu používatelia nastavovať ručne a ponechať si teda maximálnu kontrolu nad nasvietením scény vrátane zaistenia konzistentného osvetlenia. Okrem toho môže každý blesk použiť inú metódu kontroly expozície a v rámci jedného záberu môžete kombinovať napríklad ručné nastavenia pomocou meraní E-TTL. Vďaka všetkým týmto funkciám je práca s bleskom ešte flexibilnejšia a plne prispôsobiteľná špecifickým požiadavkám.

Za väčšou mierou kontroly a rýchlejším aj pohodlnejším používaním modelu Lite MT-26EX-RT stojí tiež prepracované používateľské rozhranie a ovládacie prvky, ktoré vychádzajú z riadiaceho panela blesku Speedlight 600EX II-RT. Používatelia tak majú k dispozícii rad nových vlastností a funkcií uvedených spoločnosťou Canon práve s modelom 600EX II-RT, ktoré využívajú sánky pre príslušenstvo. A to vrátane nového zaisťovacieho mechanizmu kovovej upevňovacej pätky, ktorý umožňuje spoľahlivo pripojiť, alebo odpojiť blesk od fotoaparátu jediným dotykom.

Kľúčové vlastnosti dvojitého makroblesku Lite MT-26EX-RT:

  • Dve výkonné a flexibilné hlavy blesku s rýchlym nabíjaním
  • Vysoko jasné biele LED diódy pre ľahké zaostrovanie aj pri zlých svetelných podmienkach
  • Bezdrôtové optické a rádiové ovládanie iných bleskov Speedlite
  • Možnosti kreatívneho osvetlenia a používateľské funkcie pre dokonalé osvetlenie scény

Značky: