Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe dnes predstavila filmovú kameru novej generácie EOS C500 Mark II systému Cinema EOS.

EOS C500 Mark II je kompaktná, univerzálna plnoformátová kamera s rozlíšením 5.9K založená na systéme Cinema EOS, ktorá ponúka inovácie vychádzajúce zo skúseností a technických znalostí spoločnosti Canon. Výkonný plnoformátový snímač kamery EOS C500 Mark II, vyvinutý a vyrábaný spoločnosťou Canon, spolupracuje s novým obrazovým procesorom Canon DIGIC DV 7. Kamera dokáže interne ukladať záznam vo formáte 5.9K Cinema RAW Light a desaťbitovom 4K 4:2:2 XF-AVC a profesionálnym filmárom umožňuje kreatívnu plnoformátovú prácu. Ide o prvú kameru tohto radu s možnosťou záznamu vo formáte 5.9K Cinema RAW Light na nové, rýchlejšie ukladacie médium – kartu CFexpress. Profesionálom poskytuje väčšiu flexibilitu a efektivitu vďaka záznamu rovnakého formátu na dve karty CFexpress súčasne.

Kompaktné prevedenie kamery znamená pre filmárov bezkonkurenčnú tvorivú slobodu. Flexibilný modulárny koncept umožňuje prispôsobiť kameru pomocou rôznych rozširujúcich jednotiek a príslušenstva podľa potrieb produkcie. EOS C500 Mark II je prvá kamera systému Cinema EOS s možnosťou výmeny bajonetu používateľom. Na výber sú bajonety EF Cinema Lock a PL, takže kameraman má možnosť voľby zo skutočne širokého spektra objektívov. Ide tiež o prvú kameru systému Cinema EOS s elektronickou stabilizáciou obrazu.

Špičková kvalita plnoformátového obrazu

Kamera EOS C500 Mark II je osadená vlastným plnoformátovým snímačom typu CMOS spoločnosti Canon s rozlíšením 5.9K. Vďaka nemu poskytuje dokonale prekreslený obraz s verným podaním farieb a jemnou tonalitou pleti. Vďaka 5.9K snímaču a novo vyvinutému procesoru DIGIC DV 7 je EOS C500 Mark II ideálnou voľbou pre profesionálnych filmárov, ktorí chcú produkovať video obsah v špičkovej kvalite 4K, pretože pri prevzorkovaní z 5.9K na 4K využíva vysoko kvalitný algoritmus pre debayering. Ten potláča moaré a znižuje šum. Výsledkom je mimoriadne kvalitný obraz. Vzhľadom k šírke expozície 15 EV a širokému farebnému priestoru je EOS C500 Mark II skvelou voľbou pre natáčanie s vysokým dynamickým rozsahom. Okrem toho je kamera vybavená vstavanou motorizovanou ND jednotkou (s hodnotami 2, 4, 6, 8[1] a 10[2]), ktorá umožňuje kreatívne zábery s nízkou hĺbkou ostrosti aj za denného svetla.

Efektívne uloženie a spracovanie záznamu

Schopnosť ukladať v rôznych formátoch podľa požiadaviek produkcie znamená väčšiu efektivitu pracovných postupov. Nový obrazový procesor Canon DIGIC DV 7 umožňuje ukladať záznam interne vo formáte Cinema RAW Light v rozlíšení 5.9K. Formát Cinema RAW Light si zachováva všetky výhody formátu RAW z hľadiska flexibility pri postprodukcii, ale umožňuje vysoko kvalitný záznam s menšou veľkosťou výsledných súborov.

Vedľa interného ukladania na karty CFexpress vo formáte XF-AVC 4K 4:2:2 s 10-bitovou hĺbkou ponúka kamera aj simultánny záznam a ukladanie proxy videa. Vďaka tomu majú profesionálni filmári maximálnu flexibilitu pri výbere formátu záznamu podľa svojich zámerov a zamýšľaného spôsobu spracovania. Kamera je vybavená pokročilým rozhraním 12G-SDI, ktoré má štyrikrát vyššiu prenosovú rýchlosť ako 3G-SDI. Toto rozhranie 12G-SDI umožňuje výstup vo formáte 4K 50/60p cez jediný kábel, čím zjednodušuje pracovné postupy v rozlíšení 4K. HDMI výstup takisto prenáša 4K 50/60p jedným káblom.

Mimoriadne možnosti rozšírenia a všestrannosť uspokojí široké spektrum požiadaviek na natáčanie

Filmári si môžu prispôsobiť kameru na niektorú z dvoch rozširujúcich jednotiek – EÚ-V1 a EÚ-V2. Voliteľne sú k dispozícii aj dva hľadáčiky (EVF-V70 a EVF-V50). Možnosť prispôsobiť si kameru pomocou rozširujúcich jednotiek spolu s kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou dáva filmárom väčšiu flexibilitu pri natáčaní.

Rozširujúca jednotka EÚ-V1 pridáva rozhranie Genlock/Sync BNC, rozhranie Remote B pre voliteľný diaľkový ovládač RC-V100 a Ethernetové rozhranie pre streamovanie záznamu alebo diaľkové ovládanie z webového prehliadača. Rozširujúca jednotka EÚ-V2 obsahuje všetky tieto rozhrania a navyše ďalšie dva vstupy XLR a dvanásťpólové rozhranie Lens. Okrem toho je vybavená úchytom pre batériu V-Lock s konektorom D-tap a výstupom 24 V.

Zábery bez záchvevu vďaka elektronickej stabilizácii obrazu a pokroková technológia automatického ostrenia

EOS C500 Mark II je prvá kamera radu Cinema EOS s elektronickou stabilizáciou obrazu, konkrétne v piatich osiach. S nasadeným objektívom, ktorý podporuje prenos dát, kamera automaticky preberá údaje o ohniskovej vzdialenosti. V prípade objektívov bez dátovej komunikácie je možné ohniskovú vzdialenosť pre potreby elektronickej stabilizácie obrazu zadať ručne. Popri tom je elektronická stabilizácia obrazu kompatibilná s anamorfickými objektívmi.

Rovnako ako aj ostatné kamery tohto radu je aj model EOS C500 Mark II vybavený preslávenou technológiou automatického ostrenia spoločnosti Canon Dual Pixel CMOS Auto Focus. Tá ponúka automatické zaostrenie stlačením tlačidla a tiež funkciu priebežného ostrenia. Ostriť je možné tiež jednoducho dotykom na novom LCD monitore LM-V2. Ukazovateľ ostrosti označuje oblasť, kam je aktuálne zaostrené a pomáha dosiahnuť precízneho výsledku. Ďalej EOS C500 Mark II ponúka funkcie automatického zaostrenia na tvár a sledovanie objektu, ktoré umožňujú ovládať zaostrenie v rôznych situáciách. Pre jemné vyladenie automatického ostrenia kamera ponúka možnosť nastaviť rýchlosť posunu zaostrenia sa sledovaným objektom a citlivosť.

Ďalšie funkcie pre úplnú slobodu v tvorbe

EOS C500 Mark II podporuje používateľské vyhľadávacie tabuľky (LUT), takže filmári môžu aplikovať alebo upravovať svoje vlastné. Do kamery ich môžu nahrať viac a aplikovať pre každý terminál individuálne pre presné sledovanie záznamu. Flexibilitu pri prevádzke zvyšuje samostatné tlačidlo LUT. EOS C500 Mark II tiež podporuje vysokú snímkovú frekvenciu – až 50/60 sn./s pri rozlíšení 5.9K s využitím kodeku Cinema RAW Light.

Spoločnosť Canon dnes predstavila tiež monitor DP-V3120 a televízny objektív CJ15ex4.3B. Všetky tieto produkty bude prvýkrát celosvetovo vystavovať na svojom stánku na veľtrhu IBC 2019 (hala 12, stánok D60). Nová filmová kamera EOS C500 Mark II bude na trhu od decembra. 

Hlavné vlastnosti kamery EOS C500 Mark II:

  • Špičková kvalita plnoformátového obrazu
    • Plnoformátový snímač 5.9K
    • Úchvatný obraz
    • Verné podanie farieb v nastavení spoločnosti Canon
    • Prirodzený a jemný tón pokožky
    • Podpora HDR podľa štandardov PQ/HLG a Canon Log 2/3
  • Interný záznam na karty CFexpress vo formátoch Cinema RAW Light a XF-AVC
  • Kompaktné a robustné telo
    • Ľahké telo s hmotnosťou 1750 g
    • Robustná konštrukcia
    • Spoľahlivé v náročných podmienkach
  • Modulárny systém
    • Vymeniteľný bajonet používateľom
    • Rozširujúce jednotky a elektronické hľadáčiky
  • Priekopnícka technológia automatického ostrenia
  • Elektronická stabilizácia obrazu
  • Ďalšie funkcie a vlastnosti
    • Práca s tabuľkami LUT
    • Interná ND (2/4/6/8/10)
    • Kontrola prepalov a falošných farieb/nastaviteľná úroveň zobrazenia