Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe rozširuje svoj rad filmových kamier o nový model EOS C400 vybavený bajonetom RF a objektív CN7x17 KAS T navrhnutý pre zdokonalenie výsledkov rozsiahlych projektov.

Model EOS C400 reaguje na meniace sa potreby trhu a bol navrhnutý pre maximálnu všestrannosť. Ponúka komplexné riešenie pre najrôznejšie typy produkcií od nezávislej kinematografie a dokumentaristiky cez živé a virtuálne prenosy po elektronické spravodajstvo.

č je prvou špičkovou kamerou radu EOS s bajonetom RF, čím zahajuje novú éru produktov Canon v rámci systému EOS R. Kompaktná, ale výkonná inovatívna konštrukcia spája pokročilé funkcie a vlastnosti, ktoré sa obvykle vyskytujú u väčších kamier, do praktického hranatého dizajnu, ktorý uprednostňuje jednoduché použitie a ovládanie bez obmedzenia funkcionality. Okrem toho špecifické funkcie konektivity v kamere, ako sú genlock, spätný vstup a 12-kolíkový konektor objektívu, podporujú živú produkciu s viacerými kamerami.

Snímač BSI a trojnásobná citlivosť ISO

Kamera EOS C400 je vybavená špičkovým plnoformátovým snímačom CMOS (BSI) 6K s podsvietením a dynamickým rozsahom 16 EV. Táto technológia zvyšuje účinnosť zachytávania svetla a urýchľuje meranie, čím zaisťuje vynikajúcu kvalitu obrazu.

Kamera zavádza nový štandard technológií Canon s výberom z troch základných citlivostí ISO (Base ISO), ktorý bol vytvorený pre optimálny výkon v prostredí so slabým osvetlením a poskytuje najčistejšie optické výsledky. Vďaka základným úrovniam ISO 800, 3200 a 12 800 pri natáčaní v režime Canon Log 2 alebo 3 majú používatelia väčšiu flexibilitu pri natáčaní v náročných svetelných podmienkach.

Aby bol proces záznamu ešte jednoduchší, režim automatického prepínania vyhodnocuje okolité osvetlenie a podľa toho upravuje základnú úroveň ISO, čím uľahčuje prácu kameramana.

Bajonet RF

Kamera EOS C400 má bajonet Canon RF, takže sa dá ľahko používať so širokou ponukou objektívov RF s pevnou aj premenlivou ohniskovou vzdialenosťou, hybridnými objektívmi, objektívmi cinema i VR. Pre väčšiu flexibilitu, bez potreby príslušenstva, tretích strán podporuje fotoaparát taktiež možnosť použitia vlastných adaptérov EF-EOS R aj nového adaptéra PL-RF. Ďalej sú tu rozšírené funkcie pre metadáta a pripojenia, ktoré uľahčujú snímanie snímok po snímke v reálnom čase, čo vylepšuje pracovné postupy VFX aj virtuálnej produkcie.

CMOS AF II s duálnymi pixelmi

Novinkou v systéme Cinema EOS je aj snímač CMOS AF II so zdvojenými pixelmi, ktorý vylepšuje automatické zaostrovanie. Vďaka komplexnému 100% pokrytiu celej plochy snímača poskytuje technológia CMOS AF II so zdvojenými pixelmi rýchly a presný výkon, zvyšuje čistotu obrazu aj spoľahlivosť pri natáčaní a zároveň zaručuje kvalitné zaobstaranie každého záberu.

Najnovší systém ponúka aj ďalšie výhody, ako sledovanie tváre/očí/tela, detekciu a sledovanie zvierat, čo je užitočné najmä pri samostatnej práci v dynamickom prostredí.

Formáty záznamu

Užívatelia si teraz môžu vybrať z viacerých interných formátov záznamu podľa svojich špecifických potrieb. Pre potreby rôznych profesionálov je tu napríklad škálovateľný 12-bitový formát Canon Cinema RAW Light LT/ST/HQ, spoľahlivý 10-bitový formát XF-AVC 4:2:2 aj úplne nové formáty XF-AVC S a XF-HEVC S založené na štandarde MP4. Všetky umožňujú detailné filmové pracovné postupy s podporou profesionálnych názvov súborov a metadát.

Kompaktný dizajn

Užívatelia, ktorí sú oboznámení s kamerou EOS C500 Mark II, ocenia osvedčený dizajn kamery EOS C400 vylepšený o ešte kompaktnejšie prevedenie a lepšie možnosti pripojenia. To umožňuje prístup k celej sade funkcií, ktoré sú obvykle bežné u oveľa väčších produkčných kamier, ktorých hmotnosť a veľkosť či nutnosť pripájania ďalších modulov môže komplikovať prácu.

Nový kompaktný dizajn a vylepšené príslušenstvo, ako sú všestranný držiak LCD, praktická horná rukoväť a vylepšený úchop, umožňujú natáčanie najrôznejšími spôsobmi, či už z ruky, s gimbalom, z dronu alebo s ramennou opierkou.

Predstavujeme najnovší objektív Cine Servo

Úplne nový objektív CN7x17 KAS T, dostupný s bajonetom RF alebo PL, je súčasťou radu Canon Cine Servo a nadväzuje na predchádzajúci model Cn7x, oproti ktorému ponúka vyšší prevádzkový výkon a väčšiu kompatibilitu s virtuálnymi a VFX workflow.

7-násobný optický zoom a rozsah ohniskových vzdialeností 17–120 mm osloví kameramanov živých športových prenosov a spravodajstva, dokumentaristov, filmárov i tvorcov využívajúcich vzdialené či virtuálne produkcie. 11-lamelová clona umožňuje jemné rozptýlenie svetla pre hodvábne rozostrené pozadie.

Medzi ďalšie jedinečné funkcie patrí vylepšená konektivita medzi objektívom a fotoaparátom, čo optimalizuje procesy ako korekcia skreslenia objektívu v reálnom čase, metadáta objektívu pri natáčaní snímky po snímke či virtuálny produkčný workflow s plug-inom Unreal Engine prispôsobeným pre EOS C400. Variant objektívu s bajonetom PL podporuje ako technológiu Cooke /i TechnologyTM, tak ZEISS eXtended DataTM pre metadáta objektívu a korekciu skreslenia/tieňovania[1].

CN7x17 KAS T ​​je vybavený najmodernejšou digitálnou pohonnou jednotkou novej generácie

e-Xs V a ponúka pokročilé funkcie vrátane optickej korekcie rozostrenia pri zmene ohniska (tzv. focus breathing), rýchlejšieho ovládania clony a pohodlného rozhrania USB-C pre diaľkové ovládanie a prenos užívateľských nastavení.

Aktualizácia firmvéru kamery EOS C300 Mark III

Canon tiež vydal bezplatnú aktualizáciu firmvéru pre kameru EOS C300 Mark III, ktorá pridáva 12-bitové formáty Cinema RAW Light: LT (Light), ST (Standard) a HQ (High Quality) pre väčšiu flexibilitu workflow a viac možností postprodukcie. K dispozícii bude tiež funkcia Auto ISO pre plynulé prispôsobenie zmenám svetelných podmienok počas súvislého záberu.

Canon dnes tiež predstavil RF 35mm F1.4L VCM, prvý hybridný objektív svojho druhu určený na robenie fotografií aj videa, a nový blesk Speedlite EL-10 pre lepšie fotografovanie portrétov s nastaviteľným osvetlením.


[1] Nie je podporované, ak je na objektív nasadený adaptér bajonetu PL-RF (plánované uvedenie na trh začiatkom septembra 2024).

Značky: