Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe dnes rozšírila rad objektívov pre systém RF o modely RF 15-35mm F2.8L IS USM a RF 24-70mm F2.8L IS USM. Tieto objektívy, s ktorými mal možnosť fotiť profesionálny fotograf Tomáš Třeštík, budú spoločne s objektívom RF 70-200mm F2.8L IS USM, ktorý sa na trhu objaví ešte tento rok, tvoriť tzv. „svätú trojicu“ sa svetelnosťou F2.8 pre bajonet RF. Objektívy nového radu vyhovujú nárokom profesionálnych fotografov.

RF 24-70mm F2.8L IS USM je vysoko výkonný štandardný zoom a RF 15-35mm F2.8L IS USM je zatiaľ najširší objektív značky Canon pre systém EOS R. K nim pribudne RF 70-200mm F2.8L IS USM, vysoko svetelný a veľmi kompaktný telezoom. Spoločne budú tvoriť nevyhnutnú základnú výbavu všetkých profesionálov a fotografických nadšencov. Vďaka vynikajúcim optickým vlastnostiam, veľkej svetelnosti a stabilizácii obrazu umožňujú fotografom a kameramanom robiť vysoko kvalitné statické snímky a videá všetkých žánrov – od krajiny a architektúry cez portrétnu a prírodnú fotografiu až po šport a spravodajstvo.

Spoločnosť Canon vo februári oznámila vývoj šiestich objektívov pre systém RF a po nedávnom uvedení RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM a RF 85 mm F1.2L USM sú RF 15-35mm F2.8L IS USM a RF 24-70mm F2.8L IS USM tretím a štvrtým objektívom RF, ktoré Canon v tomto roku uvádza na trh. Tento rok ešte Canon ponúkne objektívy RF 70-200mm F2.8L IS USM a RF 85mm F1.2L USM DS – posledné dva zo šiestich objektívov RF plánovaných na rok 2019. Rad objektívov RF ponúka špičkovú kvalitu a všestrannosť profesionálnym aj amatérskym fotografom, ktorí sa chcú zdokonaľovať vo svojich zručnostiach a zhotovovať svojím systémom EOS R mimoriadne snímky.

Vynikajúca optika v celom rade objektívov RF

Objektívy RF 15-35mm F2.8L IS USM a RF 24-70mm F2.8L IS USM sú dôkazom dlhodobého úsilia spoločnosti Canon o špičkovú optickú kvalitu. Sú založené na priekopníckom bajonete RF, ktorý umožňuje nové spôsoby konštrukcie objektívov a využitie potenciálu optických prvkov. Objektív RF 24-70mm F2.8L IS USM disponuje 3 členmi s veľmi nízkym rozptylom (UD) a 3 asférickými členmi z liateho skla. Objektív RF 15-35mm F2.8L IS USM má 2 členy s veľmi nízkym rozptylom a 3 asférické členy z liateho skla. Optická konštrukcia oboch objektívov koriguje aberácie, skreslenie a astigmatizmus a umožňuje v celom rozsahu ohniskových vzdialeností robiť vysoko kontrastné, rovnomerne ostré snímky.

Oba objektívy majú vysokú konštantnú svetelnosť f/2.8, takže umožňujú fotografovanie za zlých svetelných podmienok, napríklad za súmraku alebo v interiéri, ale aj precízne pracovať s hĺbkou ostrosti. Vďaka vysokej svetelnosti s nimi možno fotografovať s kratším časom aj pri nízkej úrovni osvetlenia a dosiahnuť dokonale ostré snímky. Fotograf tak získava kreatívnu slobodu v rôznych fotografických situáciách.

RF 24-70mm F2.8L IS USM je univerzálny, mnohostranný štandardný zoom pre profesionálnych fotografov, ktorí potrebujú krajinársky a portrétny objektív pre fotografovanie na cestách. Je ideálny pre portrétnu fotografiu vďaka pôsobivému rozostreniu pozadia, charakteristickému pre objektívy s vysokou svetelnosťou. Pri týchto ohniskových vzdialenostiach fotografovaný objekt pôsobivo vystupuje na mäkkom pozadí, čo dodáva snímkam na podmanivosti. RF 15-35mm F2.8L IS USM je vysoko výkonný, ultra-širokouhlý zoomový objektív, ktorý ponúka flexibilitu pri výbere obľúbených krátkych ohniskových vzdialeností. Je preto ideálny pre tých, ktorí sa venujú fotografovaniu krajiny alebo architektúry. Ide o doposiaľ najširší objektív Canon so svetelnosťou f/2.8. Vďaka týmto vlastnostiam umožní profesionálnym fotografom zachytiť scénu v dramatickej perspektíve. Vysoká svetelnosť f/2.8 tento objektív tiež predurčuje k profesionálnej športovej, reportážnej a astronomickej fotografii.

Profesionálne sklá pre špičkovú kvalitu fotografií a videa

Nové objektívy sú prvé širokouhlé objektívy série L vybavené stabilizátorom obrazu založeným na inovatívnej technológii spoločnosti Canon, ktorá sa prvýkrát objavila v objektívoch série EF a umožňuje posun až o päť expozičných hodnôt. Fotografi a kameramani teda nemusia mať obavy z rozostrenia obrazu spôsobeného chvením fotoaparátu. Systém stabilizácie obrazu s duálnou detekciou a kombinovaný systém stabilizácie zlepšujú schopnosť objektívu detekovať chvenie a automaticky rozpoznať, kedy je prístroj umiestnený na statíve a stabilizáciu v takom prípade vypnúť. Profesionálni fotografi sa tak môžu spoľahnúť na to, že ich snímky budú dokonale ostré za všetkých okolností.

RF 15-35mm F2.8L IS USM a RF 24-70mm F2.8L IS USM sú prvé svetelné objektívy Canon vybavené technológiou Nano USM. Motorový systém automatického ostrenia Nano USM bol prvýkrát predstavený v objektíve EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM. Vyznačuje sa vysokou rýchlosťou ostrenia pri fotografovaní a hladkým, takmer nehlučným chodom pri zázname videa. Tým, že sa v zázname neobjavujú rušivé zvuky ostrenia, sú nové objektívy ideálnym nástrojom pre kameramanov využívajúcich systém EOS R. Objektív RF 24-70mm F2.8L IS USM je rovnako ako RF 24-105mm F4L IS USM vybavený systémom pre potlačenie efektu zmeny ohniskovej vzdialenosti pri ostrení – výsledkom je prirodzený dojem pri ostrení počas filmovania.

Profesionálne ovládanie všetkých modelov ako u rady L

Všetky objektívy RF 15-35mm F2.8L IS USM a RF 24-70mm F2.8L IS USM sú okrem plne manuálneho ostriaceho prstenca vybavené programovateľným ovládacím prstencom, ktorému možno priradiť funkciu clony, času, citlivosti alebo kompenzácie expozície. Používateľ si tak môže objektívy prispôsobiť úplne podľa svojich preferencií. Nové objektívy sú maximálne odolné a ľahko ovládateľné, ako sa očakáva od rady L. Disponujú zvýšenou odolnosťou proti prachu a vlhkosti a majú na prednom a zadnom optickom člene nanesený fluoridový povlak odpudzujúci mastnotu a vodu – pre pokoj v duši pri fotografovaní v drsných a náročných podmienkach.

Oba rozsahy ohnísk pokrývajú v podstate 90% mojej práce. Ide možno o drobnosť, ale 15 mm je predsa len menej ako 16 mm, a tak beriem širší uhol záberu ako plus. To druhé a väčšie plus je stabilizátor vnútri oboch nových eLkových objektívov,“ hovorí o práci s objektívmi RF 15-35mm F2.8L IS USM a RF 24-70mm F2.8L IS USM profesionálny fotograf Tomáš Třeštík.

Aktualizácia firmvéru

Súčasne s uvedením nových objektívov na trh vydáva Canon aktualizácie firmvéru pre prístroje EOS R a EOS RP, ktoré zdokonaľujú automatické ostrenie na oči. Aktualizácia umožní obom prístrojom detekovať oči a zaostriť na nich z výrazne väčšej vzdialenosti než pri predchádzajúcej verzii firmvéru. Zároveň je ostrenie rýchlejšie a presnejšie, rovnako ako automatické sledovanie. Na základe podnetov od zákazníkov vývojári spoločnosti Canon tiež zjednodušili indikátory automatického sledovania očí a zvýšili obnovovaciu frekvenciu týchto indikátorov pri prístrojoch EOS R aj EOS RP. Profesionálni aj amatérski používatelia vďaka tomu môžu ľahšie sledovať dynamickú scénu a s istotou ju fotografovať. Aktualizácia bude k dispozícii voľne k stiahnutiu pred koncom septembra.

Hlavné vlastnosti objektívu RF 15-35mm F2.8L IS USM:

  • Vysoko kvalitný ultra-širokouhlý objektív
  • Rozsah ohniskových vzdialeností 15-35 mm je vhodný pre fotografovanie krajiny alebo architektúry.
  • Konštantná vysoká svetelnosť f/2.8 je ideálny pre fotografovanie za zlých svetelných podmienok
  • 3 asférické členy a 2 členy s veľmi nízkym rozptylom (UD) zabezpečujú maximálne rozlíšenie na celej ploche záberu – stabilizácia obrazu až o päť expozičných hodnôt umožňuje fotografovanie bez opory aj pri dlhých časoch
  • Motor Nano USM zabezpečuje rýchle, plynulé a tiché zaostrovanie ideálne pre natáčanie videa
  • Ovládací prstenec umožňuje priame nastavenie času, clony alebo citlivosti
  • Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť 0,28 m pri zväčšení 0,22 x
  • Nano štruktúrovaná povrchová úprava SWC a antireflexná úprava ASC (Air Sphere Coating) predchádza odleskom a duchom, ktoré zhoršujú kvalitu snímky

Hlavné vlastnosti objektívu RF 24-70mm F2.8L IS USM:

  • Najčastejšie používaný rozsah ohnísk 24-70 mm pre krajinársku, portrétnu a cestovateľskú fotografiu
  • Konštantná svetelnosť f/2.8 v celom rozsahu ideálna pre fotografovanie pri nízkej úrovni osvetlenia alebo pre prácu s hĺbkou ostrosti
  • Motor Nano USM zabezpečuje rýchle, plynulé a tiché zaostrovanie ideálne pre natáčanie videa
  • Stabilizácia obrazu až o päť expozičných hodnôt (podľa testov CIPA) je ideálna pre fotografovanie z ruky a natáčanie videa
  • 3 asférické členy a 3 členy s veľmi nízkym rozptylom (UD) zabezpečujú maximálne rozlíšenie na celej ploche snímky
  • Ovládací prstenec umožňuje priame nastavenie času, clony alebo citlivosti
  • Antireflexná povrchová úprava ASC (Air Sphere Coating) predchádza odleskom a duchom, ktoré zhoršujú kvalitu snímky