Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Canon predstavuje novú modelovú sériu objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou: Sumire[1] Prime.

Najnovší rad sa skladá zo siedmich filmových objektívov s vysokou reálnou svetelnosťou – CN-E14mm T3.1 FP X, CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E24mm T1.5 FP X, CN-E35mm T1.5 FP X, CN-50mm T1.3 FP X, CN-E85mm T1.3 FP X a CN-E135mm T2.2 FP X. Každý z nich je kompatibilný s akoukoľvek filmovou kamerou s PL bajonetom[2] (všetky umožňujú modifikáciu na systém EF) a možno ich využiť ako v prípade snímačov s veľkosťou full-frame, tak aj pre formát Super 35mm – vrátane špičkových kamier zo systému Cinema EOS.

Canon tieto objektívy navrhol s ohľadom na zvýšenie kreativity a prevádzkyschopnosti vo filmovom priemysle a všetky tak môžu ponúknuť napríklad konzistentne teplé podanie farebných odtieňov aj nový filmový vzhľad výstupov. Séria Sumire Prime reaguje na dopyt filmárov, ktorí sa kreatívnejším, osobitnejším a výraznejším tvorivým poňatím snažia uspokojiť rastúci dopyt po kvalitnom obsahu. 

Nový filmový vzhľad výstupov

Všetkých sedem uvádzaných objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou stavia na doterajších skúsenostiach značky Canon v oblasti optiky a môžu tak filmovému priemyslu ponúknuť nové obrazové možnosti. Pri vývoji sa Canon sústredil na každý detail a nové objektívy sa môžu pochváliť asférickým prvkom s veľkým priemerom aj optickým členom zaisťujúcim nízky rozptyl. Výsledkom je perfektný obraz plný jemne zamatových detailov, a to aj v prípadoch, keď natáčanie prebieha pri inokedy limitujúcich nastaveniach.

Táto jedinečná optická konštrukcia umožňuje konzistentné a prirodzené podanie obrazu – filmové výstupy sú v impozantnej kvalite a s teplými tónmi. Všetky nové objektívy využívajú clonu s 11 lamelami a umožňujú veľmi presné manuálne ovládanie, teda vlastnosť, vďaka ktorej možno dosiahnuť bohatší zaoblený bokeh pre lepší dojem zo zobrazených objektov aj mäkšieho podania svetla. Objektívy sú teda ideálne pre vytváranie intímnych záberov, ktoré smerujú divákovu pozornosť na špecifické detaily. Vďaka svojmu veľkému priemeru navyše môžu ponúknuť vysokú reálnu svetelnosť a skvele sa tak hodí k natáčaniu v náročných prostrediach pri zlých svetelných podmienkach – rovnako ako pre zachytenie scén s výrazne malou hĺbkou ostrosti. Zjednodušene vždy, keď je nevyhnutné zachytiť vplyv okolitého prostredia aj atmosféru danej scény.

Bajonet PL a full-frame pokrytie

Objektívy Sumire Prime využívajú bajonet PL, ktorý možno modifikovať na systém EF. Filmárom táto flexibilita zaisťuje širokú kompatibilitu s používanými kamerami, či už ide o full-frame snímače alebo formát Super 35mm. Canon tak svojimi novými objektívmi reaguje na potreby filmového priemyslu a umožňuje natáčanie prakticky ľubovoľných scén, od dramatických inscenácií až po špičkové filmy, v štúdiu aj v teréne. Uvádzané objektívy sú kompatibilné s uznávaným systémom Cinema EOS, s vlajkovou loďou spoločnosti Canon medzi full-frame kamerami C700 FF aj s ďalšími filmovými full-frame kamerami iných značiek a uľahčujú tým tvorbu prvotriednych záberov, ktoré obstoja aj v budúcnosti.

Vysoká spoľahlivosť a konzistentný výkon

Najnovšie modely ponúkajú rovnako jemné teplé farebné tóny ako ostatné filmové objektívy značky Canon a vďaka tomu ich môžu kameramani počas natáčania ľahšie meniť. Zmena totiž neovplyvní farebné podanie výstupu a bez ohľadu na konkrétne použitý objektív znižuje táto zhoda potrebu časovo náročných následných úprav.

Krúžky ovládanie clony a zaostrovania sú pri všetkých siedmich objektívoch rozmiestnené rovnako a využívajú rozstup ozubeného prevodu 0,8. Všetky objektívy majú rovnaký priemer prednej časti[3], takže pri výmene objektívu nie je nutné nijako upravovať používané príslušenstvo. Ovládanie zaostrenia je tiež dostatočne pevné a umožňuje veľmi jemné doostrovanie otáčaním v rozsahu 300 stupňov. A vďaka redukcii tzv. Focus Breathing, teda zmeny efektívnej ohniskovej vzdialenosti objektívu, ku ktorým dochádza počas zaostrovania, sa môžu kameramani spoľahnúť na bezproblémovú kompozíciu záberov aj na absenciu odchýlok v perspektíve spôsobených preostrovaním na iné objekty.

„Rastúca konkurencia na filmovom trhu a zvyšujúci sa dopyt divákov po kvalitnom obsahu viedla k tomu, že filmári čelia čoraz väčšiemu tlaku na posúvanie tvorivých hraníc,“ hovorí Stephen Hart Dyke, Professional Imaging Product Marketing Manager v spoločnosti Canon. „A jedným z dôsledkov je aj rastúci dopyt po kamerách s 35mm full-frame snímačom a svetelných objektívoch s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ktoré umožňujú dosiahnuť dramatickejšie podanie a vyššiu kvalitu obrazu, teda charakteristík posúvajúcich filmovú tvorbu opäť výrazne vpred. Avšak výber filmových objektívov pre formát full-frame je stále ešte dosť obmedzený a naše nové objektívy Sumire Prime tak predstavujú ďalšiu možnosť voľby. Voľby, ktorá navyše prináša vysokú flexibilitu aj konzistenciu naprieč celým priebehom nakrúcania a umožňuje maximálnu personalizáciu aj zdokonalenie tvorivých vízií s cieľom dosiahnuť očakávaný filmový vzhľad.“

Všetkých sedem objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou predstaví Canon na svojom stánku C4425 na veľtrhu NAB 2019, ktorý sa koná od 8. do 11. apríla 2019.

Hlavné vlastnosti modelového radu objektívov Sumire Prime:

  • Kompaktné filmové objektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou a novým, kreatívnym podaním výstupov
  • Výmenný bajonet PL s full-frame pokrytím
  • Rovnaký farebný tón ako filmové objektívy značky Canon
  • Vysoká reálna svetelnosť a clona s 11 lamelami
  • Minimalizácia tzv. Focus Breathing, teda zmeny efektívnej ohniskovej vzdialenosti objektívu, ku ktorej dochádza počas zaostrovania.
  • Rozsah uhla otáčania zaostrovacieho krúžku 300 stupňov
  • Rovnaký priemer filtrov a zhodné umiestnenie prevodu u všetkých modelov

[1] Sumire (菫, すみれ, スミレ) je japonské ženské krstné meno a názov malého kvetu.

[2] Hoci všetkých sedem objektívov Sumire Prime je vybavených primárne bajonetom PL, možno ho v autorizovaných servisných strediskách a u servisných partnerov spoločnosti Canon zmeniť na bajonet EF (a opätovne späť na PL).

[3] Všetky objektívy majú priemer prednej časti 114 mm a podporujú aj skrutkovacie filtre s priemerom 105 mm.

Značky: