Spoločnosť Canon prezentovala na výstave profesionálnej video techniky FILM EXPO v Bratislave svoje kamery radu Cinema EOS a tiež objektívov Cinema. Ich hlavnou výhodou je mimoriadna kvalita obrazu. Pomocou týchto kamier skupina nadšencov nakrútila aj zaujímavý dokumentárny film, ktorý zobrazuje tŕnistú cestu vozidlami značky Lada po svete.

Výstavu FILM EXPO organizuje asociácia slovenský kameramanov a je to pekný priestor na prezentáciu filmovej techniky tej najvyššej kvality. Súčasťou je aj prednáškový program a práve tu vystúpili zástupcovia spoločnosti Canon. Na predstavení sme videli tiež 4K projektor Canon XEED 4K 501ST, z ktorého sa realizovala hlavná prezentácia na prednáškovom pódiu. Mali sme možnosť pozrieť si tiež niktoré video kamery radu LEGRIA (o tom neskôr).

Zástupcova spoločnosti Canon ale aj ostatní hovorili o tom, akú techniku je dobre používať pri realizácii profi videa a prečo. Dozvedeli sme sa, že video objektívy Cinema je možné dobre používať aj pre kamery iných značiek. Videli sme aj dokumentárny film zaznamenaný Canon technikou a to v drsnom prostredí.

Canon EOS C700 FullFrame Cinema

Špeciálna pozornosť bola venovaná kamere Canon EOS C700 FullFrame Cinema. Ide o veľmi špecifickú kameru, ktorá má snímač s natívnym rozlíšením až 5,9 K. Je to kamera, ktorá posyktuje mimoriadne vysokú kvalitu obrazu a produkuje zábery, ktoré majú svoju charakteristickú hĺbku a poskytuje širokú ponuku možností pre filmárov.  EOS C700 FF je schopná natáčať v ProRes a XF-AVC do 4K a záznam ukladá na CFast karty.

Je zrejmé, že kamera Canon EOS C700 FullFrame Cinema je to najlepšie, čo môžete dnes od Canonu mať. C700 FullFrame je momentálna vlajková loď s plnoformátovým snímačom CMOS novej generácie, ktorá nahráva v rozlíšení 5,9K s vysokou vzorkovacou frekvenciou. Takto je možné získať 4K zábery s mimoriadne vysokou kvalitou obrazu.

Na stánku Canonu sme videli aj kameru C300 Mark II a C200. Uvedené tri kamery v súčasnosti vytvárajú základ profesionálnych zariadení Cinema EOS. Ich hlavnou výhodou je to, že Canon si vyrába všetko sám – kamery, snímače aj objektívy. Používatelia oceňujú aj technológiu Dual Pixel CMOS autofokus. Kombinácia kvalitného objektívu a snímača totiž prináša presné automatické zaostrovanie, na ktoré sa môžu spoľahnúť. Túto funkciu oceňujú hlavne ľudia, ktorí si video natáčajú sami a nemajú niekoho, kto by manuálne kontroloval celé zaostrenie snímanej scény. Dual Pixel CMOS autofocus zaručí, že centrálny objekt bude vždy ostrý.

Ďalšie produkty na stánku Canon

Na stánku sme tiež videli kompaktnú kameru Canon XC15, ktorá prináša špičkové video vo formáte 4K a je vybavená profesionálnymi audio konektormi XLR. To všetko v ľahko prenosnom vyhotovení. Vystavená bola aj kamera Canon LEGRIA HF G50, ktorá využíva nový 4K snímač a 8 lamelovú kruhovú clonu na dosiahnutie bokeh efektu. Navyše je tu výkonná optická stabilizácia.

Poloprofesionálna kamera Canon GX10 natáča v 4K 50p a výborne zaostruje. Ak k tomu pripočítame zaujímavú cenu, je to model, o ktorý sa treba zaujímať. My sme pomocou tejto kamery nakrútili video o novom notebooku

Špeciálna prednáška bola na FILM EXPO venovaná aj špeciálnym objektívom Sumire Prime.

Asi najlepšia prezentácia bola praktická prednáška o použití kamery Canon Cinema EOS pri natáčaní filmu LADA svetom, konkrétne z Kysúc až do Laosu. Na starých automobiloch ruskej značky Žiguli. Kamera tento výlet spolu s celou posádkou prežila a pomocou nej sa natočil naozaj efektný film.

Ako sme sa dozvedeli jediný problém bolo zahriatie kamery na extra vysokú teplotu, kedy sa z bezpečnostných dôvodov vypla. Všetok zaznamenaný obraz zostal zachovaný, po vychladení sa s kamerou dalo ďalej nerušene pracovať. Prvý náznak toho, ako natáča kamera Canon EOS Cinema si môžete pozrieť už teraz.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.