Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tiež vás niekedy napadlo, ako skvelé by bolo sa pri sledovaní futbalového zápasu pohybovať priamo na ihrisku, ale pritom stále byť v pohodlí domova alebo na tribúne štadióna? Ide to!

Spoločnosť Canon totiž vyvinula Free Viewport Video System: riešenie, ktoré dovoľuje sledovať dianie športových a iných udalostí z akéhokoľvek uhla, vrátane voľného pohybu priamo na ploche, kde sa akcia odohráva. Sledovanie športových alebo kultúrnych programov tak prinesie úplne nové zážitky.

Každú významnú športovú udalosť sprevádza rad kamier televíznych štábov, ktoré majú za úlohu nielen akciu zaznamenať, ale stále väčší dôraz kladú aj na to, aby prenos divákov čo najviac bavil a prinášal nové pohľady na prebiehajúce súboje. Teraz dostanú k dispozícii technológiu, ktorá to splní úplne dokonale. S pomocou novo vyvinutého riešenia Free Viewpoint Video System totiž môže priniesť divákom doposiaľ nevídaný realistický zážitok. Divákom umožní sledovať zápas z takmer nekonečného počtu uhlov. Canon tak posúva hranice bežných obrazových možností a videokultúry ako celku.

Základom Free Viewpoint Video System je veľké množstvo kamier s vysokým rozlíšením, ktoré sú rozmiestnené okolo celého štadióna. Kamery sú prepojené prostredníctvom počítačovej siete
a špeciálne vyvinutý softvér ich riadi tak, aby hru zaznamenali zo všetkých strán. Obraz zo všetkých kamier je následne spracovaný do trojrozmerného modelu s vysokým rozlíšením, takže divák môže voľne „lietať“ virtuálnou kamerou v 3D priestore štadióna.

Zápas možno sledovať z ľubovoľného uhla, čo predstavuje nový a veľmi intenzívny zážitok. Free Viewpoint Video System ponúka unikátny zážitok z pohybu priamo na ploche medzi hráčmi. Športoví fanúšikovia si tak užijú oveľa viac zábavy. Navyše prostredníctvom tohto systému možno vylepšiť tréning športovcov.

Ukážkové video, ktoré obsahuje záznam streleného gólu z pohľadu brankára, si môžete prezrieť tu:

Jedná sa o časť zápasu prvej japonskej futbalovej ligy z 3. novembra 2016 medzi mužstvami Kawasaki Frontale a Gamba Osaka, odohratom na štadióne Kawasaki Todoroki v prefektúre Kanagawa.

Značky: