Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Canon dnes predstavil nový objektív RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE pre virtuálnu realitu (VR) pre systém EOS R a formát APS-C, kde dopĺňa existujúci objektív RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE. Nový objektív ešte viac uľahčí každému, vrátane nováčikov v obore, vytváranie vysoko kvalitných 3D záberov pre virtuálnu realitu.

Objektívy typu DUAL FISHEYE obsahujú dve samostatné sústavy šošoviek umiestnené vedľa seba, čo simuluje ľudské binokulárne videnie. Každá sústava zachytí obraz z trochu inej perspektívy a vytvorí dve samostatné snímky, ktoré zodpovedajú pohľadom ľavého a pravého oka. Tento stereoskopický efekt vytvára vo VR priestorové zobrazenie, vďaka ktorému je zážitok ešte pôsobivejší.

V jednom elegantnom a kompaktnom tele s dvoma optickými sústavami typu rybie oko ponúka objektív RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE zachytenie ľavej aj pravej perspektívy a rozširuje rad produktov systému EOS VR. Nový objektív bude okrem toho predávaný za dostupnejšiu cenu ako predchádzajúce modely, čo sprístupňuje tvorbu kvalitného pútavého obsahu pri zachovaní vysokého optického výkonu systému EOS R.

Nový uhol záznamu 144 stupňov vytvára užšie zorné pole v porovnaní s VR180. To spoločne s veľkou hĺbkou ostrosti uľahčuje používateľom nastavenie a udržanie zamerania sa na objekt, pričom na zhotovenie záberu nie je potrebné toľko podporného vybavenia, ako je osvetlenie alebo statívy. Zaostrovací krúžok, ktorému je možné priradiť inú funkciu, napr. nastavenie clony alebo citlivosti ISO, je praktickou pomôckou, ktorá pomáha používateľom plne sa ponoriť do akcie. RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE je prvý 3D objektív Canon s automatickým zaostrovaním (AF) s funkciou One Shot Autofocus (AF), čo ďalej zjednodušuje proces tvorby.

Ide o prvý objektív iného radu ako L, ktorý je vybavený vysoko kvalitnou povrchovou vrstvou Air Sphere, ktorá zabraňuje vzniku aberácií (reflexov alebo „duchov“). V každej sústave sú aj dva UD prvky, čo pomáha vytvárať ostré snímky. Svetelnosť f/3,5 zaručuje vysoko kvalitné zábery pri natáčaní v rôznych vnútorných aj vonkajších priestoroch. Žiadne prostredie nie je obmedzujúce pre kreatívne rozprávanie 3D príbehov, od slabo osvetleného lesa po rozsvietené štadióny. Pre ešte väčšiu tvorivú flexibilitu je RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE vybavený zadným držiakom filtrov ako pre skrutkovacie, tak aj pre želatínové filtre.

Záznam vytvorený stereoskopickým 3D objektívom RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE pôsobí pri sledovaní v náhlavnej VR súprave veľmi realisticky. Pozorovací uhol 144 stupňov vytvára prirodzený pohľad smerujúci dopredu vrátane periférneho videnia k úplnému ponoreniu diváka. Pri sledovaní cez kompatibilnú náhlavnú súpravu využíva simulácia aj interpupilárne vzdialenosti objektívu 60 mm, čo približne zodpovedá ľudskému videniu a modeluje realistický 3D efekt objektov.

Dopyt po tvorbe VR obsahu rýchlo rastie (predpokladá sa, že trh do roku 2025 vzrastie na viac ako 22 miliárd amerických dolárov) a nový objektív vhodný pre najrôznejšie 3D využitie, od hier a vzdelávania po cestovný ruch, dokumenty a zábavu, sprístupňuje túto technológiu širšiu verejnosti. Objektív bol navrhnutý tak, aby spolupracoval so systémom Canon EOS R a poskytoval efektívne workflow pre tvorcov VR obsahu.

Značky: