Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe dnes uvádza na trh svoje prvé prémiové plnoformátové objektívy s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou pre profesionálnu kinematografickú produkciu série Flex Zoom.

Objektívy CN-E20-50MM T2.4L F/FP a CN-E45-135MM T2.4L F/FP ponúkajú vynikajúci výkon a špičkovú obrazovú kvalitu pre produkciu v HDR, 4K a 8K. Uvedením týchto objektívov Canon rozširuje ponuku, aby napĺňala celé spektrum potrieb filmárov: poskytuje im ešte širšie možnosti voľby a podporuje tak tvorbu špičkového obsahu na rôzne účely a podľa rôznych scenárov. Oba objektívy ponúkajú konštantnú svetelnosť T2.4 v celom rozsahu ohniskových vzdialeností. Ten je zvolený podľa toho, aké ohniská filmári používajú pri rôznych projektoch najčastejšie.

Filmová kvalita s vysokou svetelnosťou v celom rozsahu

Rad objektívov Flex Zoom stavia na tradične špičkovej optike spoločnosti Canon a je dôkazom jej úsilia ponúkať to najlepšie pre filmové vizuálne rozprávanie. Objektívy sú vhodné pre plnoformátové alebo Super 35mm kamery. Ponúkajú mimoriadnu kvalitu v celej ploche obrazu od stredu ku krajom v rozlíšení 4K a 8K. Oba sú tiež vybavené 11-lamelovou clonou, vďaka ktorej kreslia obraz mimo hĺbku ostrosti prirodzeným, kinematografickým spôsobom a podávajú pôsobivé zrkadlové odlesky.

Ide o prvé plnoformátové manuálne filmové objektívy značky Canon s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou, s vynikajúcou konštantnou svetelnosťou T2.4 v celom rozsahu. Ponúka široký rozsah ohniskových vzdialeností od širokých uhlov pri CN-E20-50MM T2.4 L F/FP po stredné ohniská pri CN-E45-135MM T2.4 L F/FP – pokrývajú teda ohniskové vzdialenosti najčastejšie používané vo filmovej a kinematografickej produkcii a sú ideálne pre široké spektrum rôznych scenárov.

Oba objektívy zdedili ten istý jemne teplý farebný tón, typický pre kinematografické objektívy značky Canon – táto kompatibilita uľahčuje filmárom používanie rôznych objektívov pri tvorbe bez toho, aby to ovplyvnilo celkové vyváženie farieb. To zaisťuje konzistentnosť všetkých záberov a obmedzuje nutnosť časovo náročného ladenia farieb pri postprodukcii.

Efektívne pracovné postupy

Rad Flex Zoom je kompatibilný so štandardnými formátmi metadát vďaka širokej podpore komunikačných protokolov medzi objektívom a telom kamery, vrátane Cooke/i Technology™ a ZEISS eXtended Data™ (v prípade bajonetu PL) a metadát Canon (v prípade bajonetu EF). To umožňuje používateľom zobrazovať alebo zaznamenávať informácie z objektívu – a vďaka komunikácii EF pri kompatibilných kamerách Cinema EOS tiež využívať funkcie ako korekcia aberácií alebo korekcia vinetácie. Komunikácia cez bajonet taktiež umožňuje používať funkciu asistencie ostrenia Dual Pixel Focus Guide, ktorá uľahčuje ručné ostrenie a zvyšuje jeho presnosť. To je obzvlášť užitočné pre jemné ostrenie pri snímaní v 4K plnoformátovou kamerou.

Všestrannosť a ovládateľnosť

Objektívy CN-E20-50MM T2.4 L F/FP a CN-E45-135MM T2.4 L F/FP sú k dispozícii buď s bajonetom EF alebo PL, ktorý je vymeniteľný prostredníctvom autorizovaných firiem a servisných stredísk spoločnosti Canon[1]. To ponúka filmárom širokú kompatibilitu pri natáčaní čohokoľvek od televíznej dramatickej tvorby, až po špičkovú kinematografickú produkciu. Objektívy Flex Zoom majú jednotný dizajn, konzistentný predný priemer, totožné umiestnenie prevodových prstencov, uhly otáčania a robustnú konštrukciu. Vďaka tejto konzistentnosti sú oba objektívy ideálne na profesionálne použitie v celom rade filmových prostredí. Ovládacie prstence ostrenia, transfokátora a clony majú štandardné prevodové zuby s rozstupom 0,8 mm, čo zaisťuje kompatibilitu s príslušenstvom iných výrobcov, ako je systém follow focus alebo motory. Objektívy majú navyše luminiscenčné stupnice v metrickom a imperiálnom systéme pre ľahké ovládanie aj v prostredí s nízkou hladinou osvetlenia. Vďaka prémiovému dizajnu, vynikajúcej optike a špičkovým komponentom umožňujú rýchlu a precíznu prácu a ponúkajú potrebnú odolnosť pre dlhodobé použitie pri všetkých typoch profesionálnej filmovej tvorby.

Spoločnosť Canon dnes tiež predstavila najnovší televízny objektív pre 4K UHD DIGISUPER 122AF s neuveriteľným rozsahom ohniskových vzdialeností 8,2-1000 mm (122x zoom) a s pokročilou technológiou automatického nastavenia spoločnosti Canon. Ďalej oznámila aktualizáciu firmvéru profesionálneho referenčného monitora DP-V1830, ktorá prináša podporu riadenia kvality 4K HDR pre špičkovú filmovú a televíznu produkciu. Aktualizácia bude k dispozícii v júli 2022.

Viac informácií o CN-E20-50MM T2,4 L F/FP alebo CN-E45-135MM T2,4 L F/FP nájdete na odkazoch:

https://www.canon.sk/lenses/cn-e45-135mm-t2-4-l-f-fp
https://www.canon.sk/lenses/cn-e20-50mm-t2-4-l-f-fp/

Ďalšie informácie o UHD DIGISUPER 122AF nájdete na stránke:

https://www.canon.sk/lenses/uhd-digisuper-122-af/

[1] Ide o spoplatnenú službu.

Značky: