Canon na výstave ISE predstavil svoj prvý veľkoplošný projektor s rozlíšením 4K – LX-4K3500Z. Tento 4K projektor s vysokou svietivosťou a zobrazovacou technológiou DLP je kompatibilný s radom výmenných objektívov a disponuje vlastnosťami a funkciami, ktoré umožňujú jeho využitie v rozmanitých a náročných prostrediach vrátane projekcie na športoviskách či pódiách. Jeho odhadovaná cena je okolo 200 000 eur. 

Canon LX-4K3500Z je výkonný optický systém schopný projekcie v natívnom 4K rozlíšení pri svetelnom výkone 40 000 lúmenov v strede obrazu. Nový projektor tak zabezpečí úžasné zážitky pri použití na akciách vo veľkých priestoroch. 

Výkonná a presná optika

Výstupy z nového projektora sú plné živých farieb. LX-4K3500Z využíva desaťbitové spracovanie, ktoré bez dodatočných filtrov zvládne zobraziť viac ako jednu miliardu farieb v celom priestore DCI-P3. Vďaka laserovému optickému systému, ktorý zahŕňa dva zdroje svetla a koliesko z fosforu, ponúka LX-4K3500Z široký farebný gamut – pri projekcii videí v natívnom rozlíšení 4K má divák dokonalý pocit z premietaného obsahu. Trojčipová technológia DPL s HDR a dynamickým kontrastným pomerom 30 000:1 zabezpečuje živé podanie farieb aj hlbšiu čiernu, a teda aj úplne vernú reprodukciu. Canon LX-4K3500Z je kompatibilný so siedmimi výmennými objektívmi, pomocou ktorých môže ponúknuť špičkovú projekciu na plochy s uhlopriečkou 100 až 1 000 palcov (2,54 až 25,4 m) zo vzdialenosti 2 až 176 metrov.

Vysoký jas aj rozlíšenie

Nový LX-4K3500Z je projektorom spoločnosti Canon s doteraz najvyšším jasom. Svetelný výkon 40 000 centrálnych lúmenov majú na starosti dva laserové zdroje svetla. Používatelia sa môžu rozhodnúť medzi štyrmi rôznymi svetelnými režimami vrátane konštantného jasu alebo manuálneho nastavenia, ktoré možno kalibrovať v jednopercentných krokoch v rozsahu 30 až 100 percent – napríklad za účelom predĺženia životnosti alebo ovplyvnenia výsledného podania. Canon LX-4K3500Z využíva trojicu DLP panelov s uhlopriečkou 1,38 palcov a zvláda tak natívne rozlíšenie 4K – 4 096 x 2 160 (celkovo 8 847 360 bodov). Najnovší model má preto všetky predpoklady na projekciu športových prenosov aj pri premietaní obrazu na pódiách. K dispozícii je niekoľko režimov zobrazenia 4K obsahu, pomocou ktorých je možné zabezpečiť perfektnú projekciu pri rôznorodých podmienkach. Jedným z nich je simulačný režim DICOM, ktorý zabezpečuje verné podanie stupňov šedej a používa sa pre zobrazovanie medicínskych dát pri výučbe alebo na veľkých lekárskych konferenciách.

Výborná voľba pre rôzne typy inštalácií

Projektor LX-4K3500Z si skvele poradí aj s členitou projekčnou plochou či náročným prostredím na projekciu. Možno ho inštalovať v ľubovoľnej orientácii v celom rozsahu 360 stupňov a nechýba ani možnosť inštalácie na výšku. Najnovší model vie korigovať lichobežníkové skreslenie, nastaviť rohy aj upraviť geometriu a eliminovať tak skreslenie pri projekcii na nerovné plochy, ako sú napríklad kúty alebo guľové povrchy.

Canon LX-4K3500Z je preto ideálny pre rozľahlé sály a predstavuje perfektný projektor pre inštalácie, ktoré využívajú viac zariadení súčasne – vďaka možnosti korigovať pozíciu na úrovni pixelov je výsledkom úplne presne zložený obraz, a to aj v prípade veľkých projekcií. Systémoví integrátori môžu ľahko nastaviť polohu obrazu bez nakláňania alebo premiestnenia projektora, všetky výmenné objektívy totiž umožňujú motorizovaný posun, zoom aj zaostrenie a nechýba ani pamäť pre uloženie a jednoduché zopakovanie jedinečných nastavení objektívu pre konkrétny spôsob použitia.

Široké možnosti pripojenia zjednodušujú používanie a údržbu

Optická jednotka aj zdroj svetla sú v LX-4K3500Z utesnené proti prachu a riziko jeho vniknutia objektívom znižuje aj špeciálna štruktúra medzi objektívovou časťou a telom projektora. Prachu odolná konštrukcia zabezpečuje vysokú odolnosť a umožňuje preto nasadenie aj v prostrediach, kde ľahko dôjde k zaprášeniu – napríklad pri pevnej inštalácií v prednáškových sálach alebo štadiónoch. Laserový zdroj svetla a konštrukcia bez filtrov zabezpečujú životnosť 20 000 hodín (v režime normal) a minimalizujú čas spojený s údržbou a výmenou lámp. Za spoľahlivou projekciou stojí tiež chladiaci systém, ktorý kombinuje vodné a vzduchové chladenie. Súčasťou projektora je aj široká škála rozhraní uľahčujúcich samotnú inštaláciu a ovládanie projektora – využiť možno napríklad porty HDMI, DP, 3GHD/SDI alebo HDBaseT, RS232C a LAN.

Nový projektor LX-4K3500Z sme videli na veľtrhu ISE 2019

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.