Karbón, čiže uhlíkové vlákna sa bežne využívajú v automobilovom priemysle, v kozmonautike, ale tiež v monopostoch Formule 1. 

V marci bude mať premiéru smartfón Carbon 1 MK II od berlínskeho start-upu Carbon Mobile s telom z uhlíkových vlákien. Pôjde o najľahší 6-palcový smartfón na svete s monokokom z uhlíkových vlákien. Základným materiálom, vďaka ktorému má mobil len 125 gramov pri 6,3 mm hrúbke je termoplastický kompozit z produktového radu LANXESS Tepex dynalite.

High-tech kompozitný materiál z uhlíkových vlákien

Základným materiálom pre výrobu tela je termoplastický kompozit z radu LANXESS Tepex dynalite. Je vystužený látkami z jemných 1K uhlíkových vlákien. Kompozitný materiál je vyvinutý pre extrémne ľahké súčiastky vystavené značnému mechanickému namáhaniu, čo umožňuje výrobu veľmi tenkého tela telefónu. 

Vďaka vysokej miere pevnosti a tuhosti tiež prispieva k tomu, že celé telo smartfónu je veľmi pevné. Matné čierne uhlíkové vlákna navyše dodávajú smartfónu dizajnový high-tech vzhľad. 

Technológia HyRECM odstraňuje prekážky 

Pri využití karbónu pri mobilných telefónoch narážali experti donedávna na neriešiteľný problém. Uhlíkové vlákna majú schopnosť blokovať rádiové vlny. To bol v prípade výroby mobilov doteraz veľký hendikep. 

Po štyroch rokoch výskumu a vývoja prišli odborníci spoločnosti Carbon Mobile s revolučným procesom, ktorý „odomkol“ potenciál uhlíkových vlákien aj pre mobilné zariadenia. Patentovaná technológia HyRECM (Hybrid Radio Enabled Composite Material) spája uhlíkové vlákna spoločne s doplnkovým kompozitným materiálom schopným prepúšťať vysokofrekvenčný signál. 

K ďalšiemu posilneniu konektivity zariadenia sa do štruktúry uhlíkových vlákien integroval jedinečný 3D tlačený vodivý atrament. Výsledkom je prvý materiál na báze uhlíkových vlákien, ktorý neblokuje rádiové vlny. Táto technológia použitá v smartfóne Carbon 1 MK II zaručuje ľahkosť a pevnosť. Okrem toho karbónové telo telefónu obsahuje menej ako päť percent plastu. 

Ľahší ako vrecko čipsov 

Telo telefónu je postavené na rovnakom konštrukčnom princípe, aký sa používa pri nosnom podvozku Formule 1. Optimalizuje tak extrémnu tuhosť materiálu vystuženého uhlíkovými vláknami (CFRP). To významne prispieva k tenkosti stien a nízkej hmotnosti smartfónu. Plusom sú aj jeho rozmery (153,5 × 74 × 6,3 mm). Na vnútornej strane krytu nie je žiadna objemná výstuž, ktorá by zaberala miesto. 

Telefón takisto spĺňa požiadavky na udržateľnosť. Nový smartfón využíva čo najväčšie percento recyklovateľných materiálov. Aby sa predĺžila životnosť smartfónu, sú všetky jeho komponenty navrhnuté tak, aby ich bolo možné bez problémov vymeniť pri oprave. To zabraňuje vytváraniu elektronického odpadu.

Zdroj: CarbonMobile

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S21 FE vraj príde už v auguste

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.