Prerod influencerov a známych osobností do tvárí umelej inteligencie budeme vídať čoraz častejšie.

Niečo z pohľadu blízkej budúcnosti bolo zobrazené aj v seriáli Black Mirror, teraz so zaujímavou novinkou prišiel web Decrypt.co. V niektorých epizódach sa rozoberala práve táto forma umelej inteligencie a takzvané zvečnenie ľudí v digitálnom svete, prípadne vytvorenie robota, ktorý mal ľudskú tvár. Jeho správanie a vlastnosti boli naprogramované pomocou záznamov z pôvodného života majiteľa. Uvidíme, kam sa v budúcnosti dostaneme.

Teraz však môžeme virtuálnu realitu zdieľať za pomoci umelej inteligencie a digitálnom klonovaní. Ako najvýraznejší príklad môžeme použiť 23-ročnú hviezdu Snapchatu Caryn Marjorie, ktorá má aj svoj klon vo verzii s umelou inteligenciou, volá sa CarynAI. Za 1 dolár na minútu môže byť aj vaša.

Virtuálne priateľstvo teraz dostáva opäť ďalšiu úroveň a už to nie je len o písaní textov robotom, ktorý sa snaží napodobniť človeka. Teraz vďaka technológii ChatGPT od spoločnosti OpenAi je tu možnosť sa porozprávať s avatarom tejto influencerky tak, ako keby to bola skutočne ona. Je to stále robot, avšak oproti ďalekej minulosti teraz ten pocit mať nebudete, najmä nie po tom, čo si s ňou môžete písať a rozprávať sa ako s reálnym človekom.

Caryn Marjorie, ktorú vytvorila spoločnosť Forever Voices má až 1,8 milióna sledovateľov na Snapchate. Vyberať si môžete aj z ďalších a k dispozícii je viac ako 1000 virtuálnych priateľov s rovnakou minútovou sadzbou. Virtuálni priatelia by mali byť otvorení aj na intímnejšie výmeny názorov, ale aj na filozofickejšie otázky. Podľa magazínu Fortune si len za 1 týždeň pripísal tento avatar 71 610 USD. Očakávania sú, že zarobí 5 miliónov dolárov mesačne, ak si čo i len 20 000 chlapov z 1,8 milióna jej sledovateľov predplatia jej virtuálneho avatara. Pre úplnosť k číslam, až 99 % sledovateľov Caryn sú muži.

Forever Voices vycvičili digitálnu Caryn analýzou 2000 hodín skutočného obsahu Caryn na YouTube, aby sa podarilo vytvoriť jej rečovú syntézu a osobnostné črty. Následne využili model GPT-4 na vytvorenie čo najrealistickejšej verzie tejto influencerky. Výsledkom by nemalo byť len presvedčivá syntéza hlasu, respektíve jej napodobňovanie z jej skutočného hlasového modelu, ale aj osobnostné črty. Na základe nich by mala dávať aj príslušné odpovede.

Momentálne ešte bude zaujímavé sledovať vývoj v oblasti digitálnych asistentov alebo priateľov, s ktorými budú môcť ľudia viesť konverzácie na rôzne témy. Otázne bude aj etické hľadisko a je pravdepodobné, že skôr či neskôr bude chcieť vzniknúť nejaká etická komisia alebo isté formy pravidiel, ktoré budú musieť títo asistenti dodržiavať. Ako sa zatiaľ ukazuje používanie umelej inteligencie v praxi je zatiaľ niečo, čo sa ľudia budú musieť naučiť. Uvidíme v budúcnosti či reálne priatelenie sa randenie dostane na frak, alebo pôjde len o istý typ zábavy pre menšiu skupinu ľudí.

Zdroj: Decrypt.co

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.