Od sobotňajšieho rána prebieha na Slovensku celoplošné testovanie pomocou antigénových rýchlotestov. Nemusíte sa ich ale zúčastniť.

Čo, ak budete mať pozitívny výsledok, ale pritom nemáte žiadne príznaky a cítite sa dobre? Veď všetci vieme, že tieto rýchlotesty nie sú celkom presné a istú časť populácie nesprávne označia za pozitívnu. Sú to rýchlotesty, teda výsledok je známy tak do 15 minút od vyšetrenia.

Certifikát s výsledkom antigénny testov

Certifikát s výsledkom antigénových testov

Alebo sa pri takejto masovej akcii obávate toho, že sa práve tu nakazíte? Ale v pondelok do práce chcete alebo musíte ísť. Riešením sú presnejšie RT-PCR testy, ktoré sa dajú vykonať v komerčných zariadeniach. Tie si ale musíte zaplatiť z vlastného vrecka.

Postup po tom, ako získate výsledok testu

Postup po tom, ako získate výsledok testu. Viac na www.somzodpovedny.sk

Rozkaz, ten znel jasne …

Pozrime sa presne ako je to presne vo Vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. Tu sa píše o zákaze: Vstup do vnútorných a vonkajších priestorov zariadení v období od pondelka 2. novembra 2020 05:00 hod. do pondelka 9. novembra 2020 01:00 hod. Ten sa (okrem iného) nevzťahuje na osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“.

Antigénové testy

Ja som si už celoplošné testovanie už vyskúšal. V rade som stál na daždi asi 35 minút, samotné vyšetrenie trvalo 5 minút aj s administratívnymi prácami, pričom okrem údajov z predloženého občianskeho preukazu uvádzate aj telefónne číslo. Pred vyšetrením si okašlete, použijete vreckovkou a výter sa realizuje z oboch nosných dierok. Počas vyšetrenia ste identifikovaný len poradovým papierovým lístkom. Nasleduje čakanie asi 20 minút a výsledok dostanete v zalepenej obálke. Na certifikát vám administratíva vypíše meno a dátum narodenia a výsledok sa opíše z druhej časti papierového lístka.

Ako prebiehajú RT-PCR testy?

Testy RT-PCR som absolvoval v zariadení patriacemu do siete AlphaMedical v septembri a tu to funguje celé elektronicky. Takto si cez internet vyberiete termín a dostavíte sa ideálne aj s vozidlom na odberné miesto. Celý proces sme zachytili aj na našu redakčnú kameru, keď sme absolvovali vyšetrenie na COVID-19 formou RT-PCR testov po našom návrate z výstavy IFA v Berlíne.  Cena tohto vyšetrenia bola v dobe testovania 70 eur. Platí sa platobnou kartou alebo na faktúru.

Celý odber znamená výter testovacou paličkou z hrdla a nosohltana cez obe nosné dierky. Určite to nie je príjemné, ale celé to trvá tak 10 sekúnd. Prežiť sa to určite dá. Po odbere hneď autom odchádzate z odberného miesta a výsledok dostanete SMSkou, ktorá vás navedie na výslednú lekársku správu.

Preukazovanie negatívneho výsledku

Tu máte jasne uvedené, či je výsledok negatívny alebo pozitívny a týmto potvrdením sa preukazujete pri prípadnej kontrole alebo pri vstupe do zamestnania, ak by zamestnávateľ niečo také požadoval. Teraz nechajme bokom otázku, či zamestnávateľ  niečo také vôbec môže urobiť. Kontrolovať vás pri pohybe na verejnosti môže policajná hliadka alebo mestská polícia.

Výsledok RT-PCR testu dostávate obyčajne do 48 hodín od absolvovania testu. Problém bude v tom, že termíny na uvedené dni do 1. novembra sú už dávno osadené. Tento postup však môžete použiť aj neskôr, čerstvejšie výsledky RT-PCR testov majú prednosť. Napr. tak môžete pri druhej vlne celoplošného testovania, o ktorom sa však zatiaľ definitívne nerozhodlo. Nie je jasné, či vôbec bude, resp. či bude 7. a 8. novembra. Termíny na vyšetrenie RT-PCR testov od 9. novembra sú ešte k dispozícii. Ešte upozornenie, ak máte pozitívne výsledky z prvej vlny celoplošného testovania a máte tiež klinické príznaky choroby, nesmiete ísť ani na RT-PCR testy. Ohrozili by ste pritom ostatných ľudí.

Falšovanie antigénnych testov

V prípade, že máte na certifikáte z celoplošného testovania negatívny výsledok, nestačí len jeho fotokópia v mobile. Musíte so sebou nosiť papierový originál. Hliadka totiž má kontrolovať aj ochranné prvky, ktoré sú umiestnené na tomto certifikáte. Tým by sa malo zabrániť falzifikátom. Antigénové testy vykonané mimo siete oficiálnych odberných miest pri celoplošnom testovaní, resp. krvné testy bez prítomnosti protilátok v tomto prípade vo „priepustka na slobodu“ nestačia. Štát uznáva len RT-PCR testy z komerčných laboratórií.

Viac o tom, koľko budete čakať na celoplošné testovanie

Chystáte sa na celoplošné testovanie? Táto webová stránka vám pomôže zistiť, ako dlho budete čakať

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.