Aj keď globálny nedostatok čipov zatiaľ nemá veľký vplyv na trh so smartfónmi, analytici si myslia, že ich ceny môžu začať čoskoro stúpať.

Vo svojej najnovšej správe spoločnosť Canalys uvádza, že predaj smartfónov sa začiatkom roka zvýšil a v 1. štvrťroku vzrástol o 27 %. V porovnaní s rovnakým štvrťrokom minulého roka sa tržby zvýšili o 22 %. Tempo rastu je spôsobené počtom ľudí, ktorí pracovali a študovali z domu, ako aj skutočnosť, že rok 2020 bol pre priemysel v dôsledku pandémie obzvlášť zlým rokom.

Avšak zatiaľ čo dopyt je v súčasnosti pokrytý, analytici varujú, že problémy s dodávkami polovodičov môžu čoskoro začať spôsobovať problémy. Analytici uvádzajú, že globálny nedostatok čipov zatiaľ nemal vplyv na odvetvie smartfónov, pretože je splnená rovnováha dopytu a ponuky. To sa môže v nasledujúcich štvrťrokoch zmeniť a vyústiť do globálneho zvýšenia priemernej predajnej ceny inteligentných telefónov.

Na raste tržieb sa podpísalo aj rozšírenie infraštruktúry 5G a ľahká dostupnosť kompatibilných zariadení. Napríklad o spoločnosti Apple sa hovorilo, že zažila „trvalý dopyt“ vďaka svojmu vôbec prvému 5G iPhonu.

Samsung má pritom celkovo najväčší trhový podiel (22 %), keď v prvom štvrťroku dodal viac ako 76 miliónov kusov smartfónov.

Trhový podiel smartfóny

Zdroj: Canalys

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Boj proti polovodičovej kríze: Bosch zakladá v Európe moderný závod s 5G a virtuálnou realitou na ich výrobu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.