Ceny iPhone 14 (Pro) sú v USA rovnaké ako vlani, u nás nezanedbateľne stúpli. Prečo?

Záujemcovia o kúpu nového iPhone 14 si oproti vlaňajšku budú musieť priplatiť. Zdražovanie sa týka všetkých štyroch predstavených modelov, teda od základného iPhone 14 až po najvyšší model iPhone 14 Pro Max.

Konkrétne porovnanie vlaňajších a tohtoročných cien nájdete v našich článkoch o základných modeloch iPhone 14 a jeho vyšších Pro verziách (neuvádzame tam porovnanie cien iPhone 14 Plus, keďže vlani bol najnižším modelom iPhone 13 Mini a neexistovala verzia iPhone 13 Plus).

Stručne sa však dá povedať, že ceny jednotlivých modelov stúpli od 100 eur za najlacnejší iPhone 14 so 128 GB úložiskom až po 270 eur u najdrahšej verzie iPhone 14 Pro Max s 1TB vnútornou pamäťou. Po novom sa tak ceny pohybujú od 999 do 2099 eur.

Ceny ovplyvnilo padajúce euro

Zrejme hlavným dôvodom zdražovania iPhonov je vývoj kurzu dolára a eura za posledný rok. Podrobne sa tejto téme venuje napríklad Denník E a ako uvádza, zatiaľ čo pred rokom sme za jedno euro dostali 1,20 dolára, dnes je kurz takmer presne na parite, takže jedno euro má hodnotu zhruba jedného dolára. Navyše, pre viacero príčin (vojna na Ukrajine, stúpajúce úroky, ceny energií) existuje predpoklad, že euro bude ešte ďalej klesať a jeho cena bude nižšia ako u dolára, pretože tieto problémy zrejme viac zasiahnu Európu než USA.

Apple si tak situáciu na finančnom trhu okamžite premietlo do cien svojich výrobkov. Môže si to dovoliť, jeho produkty neboli nikdy lacné a sú zamerané na zákazníkov, ktorí nie sú cenovo až toľko citliví a sú proste zvyknutí, že pri platbe za jablčné zariadenia musia siahnuť hlbšie do vrecka.

Navyše, v aktuálnej situácii, keď celosvetovo rapídne stúpajú ceny surovín, energií aj väčšiny tovarov, nie je zdraženie telefónov ničím, čo by vzbudilo zásadnú pozornosť a rozhorčenie. Aj preto s ním zrejme v Cupertine neváhali.

Americký výrobca nezdražil iPhone na celom európskom trhu rovnako. Podrobne sa tejto téme venovala Gsmarena.com, ktorá uvádza, že napríklad v Taliansku stúpla cena základného iPhone 14 o 90 eur, ale vo Francúzsku už o 110 eur. Ak sa pozrieme na percentuálny nárast, ide o zvýšenie ceny telefónu o deväť percent v Spojenom kráľovstve až po 24 percent v Poľsku. V Austrálii bol rast len štyri percentá a v USA, Kanade, Číne a Indii zostali ceny rovnaké.

Apple iPhone 14, iPhone 14 PlusZdroj: Apple.com
Apple iPhone 14, iPhone 14 Plus

Pri predstavovaní sú americké ceny bez dane

Pri priamom porovnávaní cien iPhonov v Amerike a Európe treba prihliadať ešte na jeden fakt, ktorý ho skresľuje. Ceny, ktoré každoročne vidíme na predstavovaní nových iPhonov, sú totiž bez zarátania dane a teda nie konečné. Slovenské (či európske) ceny, ktoré nájdete aj v našich článkoch, sú už finálne odporúčané maloobchodné ceny, za ktoré sa tieto telefóny reálne predávajú.

Nezanedbateľná z hľadiska zdražovania je i dôležitosť trhu. Ten americký je pre Apple domáci a zároveň kľúčový, pričom podľa portálu businessofapps.com, ktorý sa odvoláva na analýzy spoločností Apple, Canalys, CNBC, Gartner a Strategy Analytics, jeho význam od roku 2015 ešte stúpol. Zdražovanie na domácom trhu tak v Apple zrejme nechceli riskovať a asi to ani nepotrebovali. Európsky trh je síce druhý najväčší a pre Apple teda tiež dôležitý, napriek tomu sa k zdraženiu rozhodli pristúpiť. Cenu v Európe navyše predražujú aj poplatky spojené s dovozom.

Súvisiacim faktorom, ktorý už aj v minulosti ovplyvňoval cenu iPhonov na niektorých trhoch, je dĺžka záručnej doby. Tá je na Slovensku dva roky, ale v USA na iPhony iba jeden rok. Ďalší rok záruky navyše prináša z pohľadu výrobcu zvýšené náklady, ktoré už vopred zakalkuluje do maloobchodnej ceny telefónu na danom trhu.

Pre kontext možno spomenúť, že USA sa zdražovanie vyhlo aj pri nedávnom zvyšovaní cien konzoly PlayStation 5. Zatiaľ čo v Európe stúpla cena verzie bez mechaniky z 399 na 449,99 eura a s mechanikou zo 499 na 549,99 eura, v USA sa cenovky nemenili.

Zdroje: E.dennikn.sk, Businessofapps.com, Gsmarena.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.