Spoločnosť Panasonic predstavuje štyri nové modely OLED televízorov pre rok 2018. Model EZ1000 s uhlopriečkou 196 cm (77 palcov) z roku 2017 bude v tomto roku doplnený radmi FZ950 a FZ800, ktoré budú k dispozícii s uhlopriečkami 165 a 140 cm (65 a 55 palcov).

Rady FZ950 a FZ800 budú mať nový panel OLED a budú osadené najnovšou generáciou videoprocesora HCX, ktorý bol vyladený v spolupráci s hollywoodskymi profesionálmi. Štyri nové modely budú úplne prvými OLED televízormi v roku 2018, ktoré podporujú technológiu HDR10+ a ponúkajú kompatibilitu s najnovším štandardom HDR pre dynamické metadáta. Rad FZ950 ponúkne aj kvalitné ozvučenie reprosústavami Blade, ktoré pochádzajú z dielne Technics.  

Prepojenie s Hollywoodom a profesionálnou filmovou tvorbou

Už v čase, keď zobrazovacej technike kraľovali referenčné plazmové obrazovky, Panasonic spolupracoval s odborníkmi v oblasti filmovej a televíznej tvorby, a využíval know-how vlastnej profesionálnej audiovizuálnej divízie. Panasonic aj naďalej spolupracuje s hollywoodskym gigantom Deluxe a Deluxe a hlavnými postprodukčnými štúdiami Company 3, EFILM a Encore.

OLED televízory Panasonic dnes používa čoraz viac hollywoodskych postprodukčných štúdií ako veľkoformátové referenčné monitory pre svojich klientov a prezentuje na nich svoju prácu. Pred uvedením na trh budú mať všetky OLED televízory Panasonic certifikáciu Ultra HD Premium a THX 4K. 

Vylepšený obrazový procesor HCX a dynamická vyhľadávacia tabuľka

Modernizovaný 4K videoprocesor HCX a najnovšia generácia HDR OLED panelov prinášajú farebne presný obraz s vysokým dynamickým rozsahom (HDR). Vysoký výpočtový výkon nového procesora poskytuje dokonalé podanie čiernej farby a farebný rozsah jednej miliardy odtieňov – čo znamená takmer 100% farebného priestoru DCI. Zobrazenie farieb, najmä v ťažko reprodukovateľných oblastiach, ako sú tmavé tiene a jasné svetelné efekty, je teraz mimoriadne presné. Najvýznamnejšou novinkou procesoru HCX je dynamická vyhľadávacia tabuľka, Dynamic LUT.

Ešte černejšia čierna

V záujme zvýšenia presnosti podania farieb v tieňoch, bolo do farebnej palety LUT pridaných ešte viac tmavších odtieňov. V praxi to znamená jemnejší prechod zo sýto čiernej na skoro čiernu a veľmi realistické a presné zobrazenie odtieňov.

V reakcii na požiadavky profesionálnych užívateľov z Hollywoodu Panasonic rozšíril rozsah a skrátil interval medzi kalibračnými krokmi na najtmavšom konci RGB a gamma palety. Tú si môže užívateľ nastaviť podľa svojich individuálnych preferencií pomocou systému správy farieb. Rady FZ950 a FZ850 ponúkajú novú stupnicu jasu s korekčným krokom 5% a prvýkrát tiež s možnosťou úpravy o iba 2,5%. To poskytuje užívateľom vysokú mieru kontroly tam, kde je to najviac potrebné, teda tesne nad plne sýtou čiernou v slabo osvetlených scénach.

Všetky nové OLED televízory majú filter Absolute Black, ktorý pomáha čo najčistejšiemu a najpresnejšiemu podaniu čiernej farby pohlcovaním okolitého svetla a elimináciou svetelných odrazov, čo je veľmi účinné najmä v jasne osvetlených miestnostiach.

HDR sa stále vyvíja

Všetky OLED televízory Panasonic budú kompatibilné s HDR10+. Je to nová, otvorená, bezplatná platforma pre dynamické metadáta, spoločne vyvinutá spoločnosťami 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. Očakáva sa, že obsah bude k dispozícii ihneď po udelení licencie. Okrem toho OLED televízory Panasonic ponúkajú podporu pre HDR10 – štandardný formát, s ktorým pracuje UHD Blu-ray a streamovacie služby, ako sú Netflix, Amazon a YouTube. Všetky televízory podporujú takisto HLG, čo je HDR formát kompatibilný s televíznym vysielaním, ktorého rozšírenie sa očakáva v blízkej budúcnosti.

Televízory Panasonic majú tiež novú funkciu Dynamic Scene Optimizer, ktorá využíva analýzu obrazu k napodobňovaniu dynamických metadát pri prehrávaní obsahu v HDR10. Funkcia Auto HDR Brightness Enhancer umožňuje optimalizovať zobrazenie HDR obsahu – divák si sám môže buď ručne nastaviť obraz, ako mu najviac vyhovuje, alebo prenechať kalibráciu automatike

Reprosústavy Blade – Tuned by Technics

Rad FZ950 ponúkne aj elegantný a kvalitný audiosystém. Dynamická reprosústava Blade sa pýši logom ‚Tuned by Technics‘ a využíva hi-fi komponenty audiofilských parametrov. V kategórii integrovaných televíznych reproduktorov ponúkne vynikajúci zvuk. Reprosústavy majú celkom desať meničov (štyri väčšie basové reproduktory, štyri stredové a dva výškové reproduktory plus štyri pasívne membrány na posilnenie basov) a o 40% vyšší výkon. Audiosystém Blade bol realizovaný v spolupráci s audio divíziou Technics, ktorej technici boli zapojení do každej fázy procesu, od návrhu mechanických a elektrických obvodov až po ladenie zvuku.

Herný zážitok na veľkej obrazovke

OLED televízory Panasonic FZ950 a FZ850 splnia očakávania náročných herných nadšencov. Rýchla odozva je zárukou perfektného zobrazenia a dobrého herného zážitku na veľkej obrazovke v rozlíšení 4K. Špeciálny herný režim využíva výnimočne rýchle spracovanie obrazu a poskytuje tak ostrý, jemne prekreslený obraz, a to aj pri rýchlych hrách v 4K a HDR, ktoré vyžadujú bleskovú odozvu.

Poriadny  dizajn

Dizajn OLED televízorov Panasonic sa vyznačuje nevtieravou eleganciou, zvýraznenou využitím prémiových materiálov najvyššieho štandardu. Tmavé tóny dizajnového spracovania modelových radov FZ950 a FZ850 odkazujú na firemnú kultúru značky. Premyslené vyhotovenie stojanov vyvoláva dojem, že sa obrazovka ľahko vznáša nad povrchom a zároveň šikovne ukrýva výkonný zvukový systém.

O test tohto televízora sme požiadali, aby sme si overili všetky jeho vlastnosti.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.